Friday, 25 November 2011

Kunci n ayam golek ...

Semalaman kunci rumah dan kunci kereta terlekat dimuka pintu. Dua2 kunci tu penting. Siapa buat kerja cuai cenggitu? I malas nak bising pepagi hari tapi I tetap dush dengan satu jelingan tajam which translates "dah selalu cakap kan?" pada sipelupa bersiri ituu..

Patutnya I kata "kalau orang masuk rumah culik Umi camana?" eherk.. But then again, I sedor diri berpijak dibumi nyata .. siapa plak hingin nak culik I? Kotlah diri nih comel mongel serupa KimK*rd*shi*n, munasebeh juga, kaan?

Apa pun, alhamdulillah kita bertiga masih in one big piece selamat dari sebarang musibah.

Ekceli bab tertinggal kunci penting kat muka pintu perkara 'biasa' tapi tentulah tak disengajakan. I pernah TERbuat, TB pun, T pun dan D ... lagilah pun ...

Gambar tu adalah lakun semula guna my own keys. 2 aje kunci yang boleh digunakan tapi tetaplah tak nak buang kunci yang lain. Nape tak buang? ... tak sampai ati :-(

Semalam: TB komen pasal sokabar yang nak dekat mencecah siling. Amboi kanda, kemain lagi kanda ekzayjeret ek? Pucuk dicita ulam mendatang, pepagi lagi apek paper lama dah lalu depan rumah tapi tu bukan my fevret apek. Yang datang tu monyok jer muka dia, I donch laik! Since I have to get rid of the ol'nuspapers hatta monyok pun, monyoklah.

Harga pasaran kertas dunia dah merundumkah? If 1-2 bulan dulu ukuran sejengkal dapat RM6, now dapat 4. Hasil jualan sokabar lama, I dapat RM11 jerr! Bye2 BBuffel n Aigner.. Hic! ingat dapat seblas ribu ke CikSom oii?

Dinner hari Rabu very impromptu kekdahnya! Terpaksa masak the whole chicken sebab freezer dah beralih kuasa pada ahli2 baru. Tak sempat marinate lelama (bukan tak sempat, dah tau nak masak ayam golek, whylah golek2 depan tivi, baca sokabar lagi).

Pungpang pangpung sensorang kat dapur (dah warn TB "nampaknya kita makan dinner macam bersahurlah ya? heheh").



Pose tak berapa manis dari my ayam golek dengan tuthpik berselirat. Dah hiris sana, hiris sini baru teringat nak suruh ayam say cheese! Celery n tomato I sumbat dalam badan ayam tapi bila ayam dah masak, I keluarkan semula 2 mende tu + 'jus' ayam untuk dimasukkan kedalam brown sauce (dah prepare awal lagi). Renehkan kejap (maknanya sos yang dimakan dengan ayam ada ketulan tomato n celery yang lembut).

I baru tau makna 'geseng' selepas baca entry LG. So kebetulan pulak, I memang sengaja geseng2kan my ayam golek biar ada ummph sket bila kunyah. Resipi? Alhantam alkromo seadanya. Janji KeniWojes boleh meraong sesak napas sebab ada saingan hebat, auwwww... *tak riak, tak riak cuma rasa RIA jer*.

Konon nak buat salad kentang n coleslaw tapi terbuat coleslaw aje. Alhamdulillah dapat makan before the clock strikes 12. Yaalah, mana tau kot lepas pukul doblas ayam tu bertukar rupa terus berkokok .... kan u'ols kan? ekekeke..

P/S: Bila Nik M keluar dari M'chef, terasa sebak yang mendalam juga (mentang2lah dak tu ensem, heh! tapi adakah I bias?? No, not really. I was actually influenced by that big curly guy who unashamedly cried buckets).

26 comments:

Ibu n Abah said...

Chop...
Dahlama tak buat kerja ni

Ibu n Abah said...

Hah...
Sama lah kat umah ni..
Balik mlm lepas solat kat surau, terus masuk rumah. Pagi2nak keluar, nampak sangkut kat pintu..
He'eh... Key chain kita sama... Boomerang dari ostolia....
-gamaknya keychain itukah yg punya FAsal makanya tuanpunya kunci tertinggal konci di pintu?
Kena selidek atau tanya xfiles...

Ezza said...

kat rumah tak de masaalah tertinggal kunci ni but selalu lupa kunci pintu...kagang2 pintu dapor pun terlupa nak selak dan kunci pada hal berkali2 ke bilik air tu....

Noir said...

i pun pernah lupa, bahaya oi! there was 1 time i had to change the whole set bila kunci yang tergantung dikebas orang.

CS, you macam tau2 aje. i baru terselera ayam kampung kat blog Zarin. ni you pulak tayang, i must drive up soon.

harga paper memang menurun ma'am, i oso dapat murah.

lemongrass said...

Kalau tanya KucingOrenGemok, dia mesti tau makna geseng. I dgn geseng dah serasi sbb kaler kulit pun ala2 geseng jugak, hahaha.

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Roast chicken???? Geseng pun gesenglah...janji sodap! Bahaya tertinggal kunci kat depan tu. purrr....meow!

uMMisYa said...

Salam Kak.
Sama lah dgn saya..beberapa kali gak lah pagi2 bukak pintu tgk pintu rumah tergantung kat belah luar dan grill tak kunci..sabor je lah...yg selalu buat anak2 & cik abang. kadang2 tu dah tanya pintu dah kunci ke,jawabnya udah..tu yg skrg walau mcmane deme ckp udah kunci, saya mesti check semula.

somuffins said...

AKAK
Hadiah untuk you for being the 1st to 'chop' tetaplah CHOPstick, ok tak? BTW, keychain TB,D&T takde unsur kangaroo langsong. Patut salahkan pintu kot?


EZZA
Alhamdulillah so far so good, selamat rumah you. Lepas nih, jangan lupa pantau (nanti orang masuk kidnap you pulak, hehe).


NOIR
Sekali sekala terlupa dimahapkan tapi bila dah jadi habit, tu yg susah tu. I know you mengidam ayam goreng kampung (read at Zarin's). Nape mesti drive up? Kat tempat you takde ayam goreng kampung ke? Semua dah jadi ayam bandar eh??

somuffins said...

LG
Selama nih I tau 'ereng' aje. Ereng sama maksud dgn geseng tak? Or geseng khas untuk makanan aje??


CAT
You see, semua orang pernah tertinggal kunci kat muka pintu. Fenomena biasa tu tapi scarry juga sebab malang tak berbau t*ik kucing, ngeheheh..

SYA
W'kumussalam. Tiap malam samada suami atau I sendiri pastikan pintu diselak dari dalam; tapi malam tu semua orang relax jer..

zarin said...

kat rumah i tk pernah lg tertinggal kunci kat depan mcm gitu sebab harus kena amik kunci tu nak kunci grill kan! tapi kalau lupa kunci pintu dapur tu ada laaa...n yg slalu lupa tu is me hikhik..slalu kena sound ngan hb :D
tapikan bila dia tkde pandai pulak i kunci pintu depan belakang seawal jam 6 ptg u :D

cahya indah said...

wah auntie, ayam golek..sedapnya. kalau potato salad tu, favorite Cahya..asalkan nama potato, memang favorite la. hehe.

first time jugak kenal word 'geseng' kat blog auntie LG..

somuffins said...

ZARIN
I tau rahsia tertinggal kunci kat muka pintu. Salah satu sebab, kerana fikiran ingat nak buat benda lain. Kerja menyambil kadang2 is no good :-)


CAHYA
You minat kentang of any form eh? Samalah my hubby. I suka french fries yang geseng2, heheh..

azieazah said...

SOM, I tetap nak sebut wpun U tak happy nak baca.

Terlupa bab kunci tu bukan lagi kerana termakan banyak semut, tapi kerana umur berganjak 5,6 tingkat. Bangga ler kan? kan? hehehe

somuffins said...

AZIE
You tak takot kena makan ke? Bebila I tak hepi, I suka makan orang taw...

Alhamdulillah 'kebijaksanaan' datang seiring setiap kali umur berganjak. Yupp...bangga......gak! Ngeh3..

kak ja said...

Pernah skali tu I bangun pagi, tengok curtain our sliding door melambai2 berbuai2 mcm citer hindustan.. heran lak, ingatkan ada antu.. ghoper2nya sliding door tu langsung tak bertutup, grillnya pun sama.. ternganga terkangk*** seluas2nya!!

Masa tu I masih kiyut, masih berbaloi utk dikidnap..

Ayam u tu nampak ensem le plak..

somuffins said...

JA
Masa tu you berbaloi untuk dikidnap tapi nasib baik x dikidnap.. kesian plak kang takde saper nak hantar TK pagi2 kat simFAng 3 rumfun vamvuu..

Queenie said...

CS,

kalo ai, selain darah rasa terSIRAP, (bukan darah terasa sirap taow), ai mmg hanginlah...pernahlah dolu, dahlah pintu kayu tak berkunci, kuncinya plak elok jer tersangkut kat grill...kata org tu mmg sengaja nak dipelihara Allah, yalah kalo dah takdir 'org' tu nak masuk, pintu berkunci pun dikopak takeknya kan...?

2. I lom makan lagi ni taow, menciklah gambor yg ada tuthpik tuh!

somuffins said...

QJ
Betol betol betol ... Kalau dah rezeki kita, rumah takde pintu, takde dinding pun selamat aje kekdahnya. BTW dah lama tak dengar word takek.

Psst..sekali sekala jengking, syok juga buat you mencik kat I..

azieazah said...

SOM, jemputan khas buat U, sudi-sudikan.

Pertemuan Blogger 18 Dis: Jemputan Istimewa

somuffins said...

AZIE
Wow!!! jemputan khas untuk I? *sambil bundarkan mata*.

Terima kasih diucapkan tapi macam shy2 cat nak join. Majority of them tak kenal I, dan I pun tak kenal diorang. Maybe I kenal you n KakCik aje kot? Lagi pun ..
1. takde baju sesuai nak pakai *bellbottom dah mengecut*
2. venuenya jauh sangat
3. malu
4. segan
5. 'alugan' ie malu&segan

Semoga perjumpaan yang bakal berlangsung diberkati Allah, amin.

Yong Kamariah said...

wow cik som, hebak lah tu... ayam golek ada toothpick, bukan selalu jumpa tehehe.. cik som ni kreatip lah owangnya! owh, kunci melekat kt muka pintu sama hebaknya dgn memo lekat kt pintu "kunci ada dalam pasu bunga ye" - hahha, my sis pernah buat satu ketika dulu, mmg saje nak invite pencuri masuk kuakaukua....

Maya Marisa said...

ur ayam golek tu nampak yummy la cik som. siap sumbat kan tomato & celery tu...tak nak pernah pulak i try masak camgini. err apa kata cik som share this recipe. sure laku punya :-P

Happy aje said...

Cik Som pintu dapur I selalu ternganga x tutup... pernah semalaman.. bangun pagi nak buat bekpes baru perasan x ditutup.. hhehehe.. tapi ada grille lah kat luar tu.. pintu dapur i walau terbuka orang x perasan... sebab x selari dgn grille..hehehhe..

Queenie said...

hai tuan rumah.

takkan masih tergolek kekenyangan ayam golek kot?

zzzuuppppppppp.......

blu4sky said...

cik som,
klu nak jual sulat kabal lama..jangan jual sebundle terus..kena jual sket2.. sbb depa ni pandai.. klu byk depa kasi kulang hiliga..

ok geseng tu amende..i still tak tau maksud dia...hehehe kena guna google translator mcm ni..

somuffins said...

YONG
Guna aje toothpick. Kalau guna jarum benang, kang kita perasan jadi doktor jahit perut patient plak, ngeh2.


MAYA
Cam biasa, resipi untuk marinate ayam: madu, kicap manis, black pepper, tomato sos, sos tiram, garam sket n of coz blended onion, garlic n ginger (=bumbu). Celery n tomato potong ikut suka pastu sumbat jer dlm perut ayam tu with some of the bumbu.


NN
Apa pun you kena berhati2. Selalu aje I baca modus operandi diorang tu, suka benar masuk dari pintu dapur. Apsal ek?


QJ
Tulah tu, memang rasa tergolek. Bizi mengalahkan bini PM kekdahnya.


SUE
Apek guna 'sampoa' sendiri iaitu guna jari jemari untuk ngukur sejengkal. Depends on my mood; kadang2 I tutup sebelah mata dan kadang2 I make noise jugak, hehe..

GESENG means hangus. I baru tau bila baca blog LG. Dia kan expert cakap Jawa?