Wednesday, 16 November 2011

Pelbagai kegunaan sepit baju ...


TIBTY ... itulah juga doa kita setiap hari semoga hari ini lebih baik dari semalam, amin.

Projek (or rather) cita2 hari Rabu adalah seperti berikut: buat Madeleines, tiramisu, sambal lumat daging n samtum bilis. Some of these will be transported to PJ/Sban. Sedekah to the loved ones kekdahnya.

Masa I tekun kat dapur tadi, TB tanya buat apa. I kata parut kulit limau. Nak buat apa, tanyanya lagi. Sambil memarut "nak buat madeleines .. kueh". Spontan dia jawab "pandainya you.. macam2 you reti" ... <- kahkahkah... Apa pun, just wait n see.. Camanalah jadinya nanti..

Berbalik pada kegunaan sepit baju. Masa T kecik, me being the kreatip mum, guna sepit baju to sepit her rambut so that she looks like Whoopie. Sengih aje dia masa tu sambil membonceng keta mainan Hello Kitty. Manalah agaknya budak kecik sepet yang comel tu ek? (dah anak kita, kita katalah dia comel, tak gitu YOU? heheh..),

Gambar2 berikut untuk tatapan hari Rabu. Takde 'lakunan semula'. Patutlah I tercari2 sepit baju bila I betul2 nak menyepit basuhan. Kerja kita asyik membeli sepit jerrr... either sepit2 tu rosak atau sepit missing in action.


Faktor sejarah: Lesung batu circa 1980. Apa halnya sepit duduk dalam tu plak?? haishhh...

23 comments:

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Tak guna untuk sepit hidung ke? Kasi mancung gitu.... har har har *evil laughs*

somuffins said...

CAT
Soklan mencabar tu tapi nih rahsia okay? Kita sepit tinger and ekor kucing jerrr... hawgh hawgh hawgh *evil-er laughs*

mokjadeandell said...

guna sepit baju kelawar yang dok menyapu lantai.
Cara memakai:
Bring both ends to the center and sepitlah ditengah ....dapat memendekkan baju masa buat kerja rumah. hehe.

somuffins said...

Mamason
Yessssss......betul tu (pernah gak buat, hehe..)

P/S: Nak bitau you that I kenot komen kat blog you even if I use OpenID.. system tak recognise my ID.

Yat Maria said...

Cik SOm

dah check dlm esbok ke lom?

Noir said...

i pun nak tahu what's the sepit doing in that lesung. my boy said setiap manusia is gifted with creativity...whatever that means :}

uMMisYa said...

masa kecik sepit kat telinga..konon2 anting2..hehehe..

Ibu n Abah said...

Aiya...
sepit baju dalam lesung batu ka??
apa pasat???
- mesti ada citer masa kecik2 dulu...

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Nape ya sepit dlm lesung??
Ada petua apa2 ke?

Maya Marisa said...

so, kat rumah cik som ada berapa banyak pegs??????

Anonymous said...

ala...komen hilang!
whuaaaa!!!QJ

azieazah said...

One of my cousin, guna sepit baju tiap malam sepit kat batang hidung dia sepanjang malam. Nak kasi mancung you know?

And betul, hidung dia mancung betul. And dia hensem ok??

Ohhh I jeles!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

hahahahahhahahahahaha....

tetiba teringat gambar Along pakai sepit kat rambut.
kena carik gambar tu!

ahkakbatik said...

alaupun org sini tak sidai baju kt luar... nasib baik ada jual sepit baju di chinese market...
i lap you china!!! semua ado dimana-mana!!

zarin said...

muahaha banyak betul kegunaan sepit baju ye! oh my! i rasa i am d very lurus one..i guna sepit baju utk sepit baju jemuran ajek.. pasni buleh guna ur idea jugak ar hahaha

cahya indah said...

teringat masa dok hostel pulak tengok auntie guna sepit baju macam tu. kalau kat hostel tu memanjang kalau makan biskut ke, kerepek ke..makan sikit, pastu letak sepit baju..hehe

somuffins said...

YAT
Items from pic no. 1 & 8 adalah dari esbok. Nasib baik ekor ikan tak terjumpa apa2 sepit, harharhar...


NOIR
Wallahualam... gaknya sepit tu sesaja find solace dalam lesung or maybe sepit tu adalah penunggu lesung? *sila humming lagu twilight zone*


UMMISYA
Ehhh..kita pun pernah sepit telinga guna sepit jenis kayu. Berair jugak mata menahan sakit, huahaha..


AKAK & ARTLOVER
Sepit baju tu merajuk. Tulah dia semunyik dalam lesung batu. Nak lari ke BatuBBB tapi tak diterima pulak sebab dia masih underaged, heheh.


MAYA
Rumah I banyak sepit tapi I tak tau mana pergi yang banyak2 tu. The number is dwindling by the day ..

somuffins said...

QJ
Apadaaa... Dah guna Unifi pun hilang meh??


AZIE
Sila tunjuk bukti kalau benar bagai dikata. Tunjuk juga jenis sepit yang digunakan, kayu atau plastik..
Haaaa...kan dah kena buat assignment....kan? :-)


AZRINA
I pun kena carik gambar my doter jadi Whoopie Goldberg. Kalau boleh jual, den kayo...


AB
Hidup China... ehhhhh silap, hidup SEPIT...!!


ZARIN
Sila gunapakai idea bernas itew. Sepit pun jemu asyik kena panas jer, hehe..


CAHYA
Spot on! Where food is concerned, memang kerja my doterlah tu. Sepit kat langsir, my son punya kerja while sepit pada peket makanan binatang adalah kerja my hubby. One creative family kekdahnya, heheh.

Yong Kamariah said...

mak aiiii, beso pengaruh dan kegunaan sepit tu yerk, sepit kt umah kita sekarang beli hok beso godang jek sbb senang nak sepit comforter kt pago, agak2 apa lagilah nak wat ngan sepit beso tu yerk..

Anonymous said...

Cik Som,
Muahaha! Memang femes sungguh penyepit baju kat rumah Cik Som ek. Semua tempat pon dia nyelit. Syabas penyepit baju semua, syabas!

Part dok dalam lesung batu tu, musykil.

-Aida yg malas nak login-

somuffins said...

YONG
Tunggu Aleesya besar dulu. Sama2 kita tengok kreativitinya (maklum budak2 pempuan....kan?).


AIDA
Hidup sepit baju!!!
Sepit baju dalam lesung? Untuk menyerlahkan kemanisan tuan lesung kot? heheh..

kak ja said...

Kak Som, lama gak u tak hapdet.. u tengah tersepit kat mana2 ke? habaq kat I, bleh I tolong tambah sepit dan sempitkan lagi!!

somuffins said...

JA
I tersepit ditengah2 cinter dan kasih sayaaaaaaang, auwwww...damdamdum!!

I kena mandi dari air 7 tasik untuk dapatkan mood menghapdet... Jom kita?