Wednesday, 25 April 2012

Cerita ceritut TM besar lutut ...

Saturday: Semasa berseronok2 makan & bershopping, perut terasa swirling n twirling aje. Sah petanda tak berapa wangi pada alam sekitar akan berlaku. Phewh! nasib baik the swirl n twirl semakin menjadi2 bila dah tiba rumah, if not habislah kereta baru Ndja dengan haruman mewangi ditaman kencana dewi, har3..

Monday: Sementelah my freezer ketandusan bahan basah, ditambah pulak dengan keadaan perut mengelebeh masih perlu dibelai maka dengan kuasa veto ditangan, I pilih untuk bersara dari persada dapur untuk seketika. Patutlah bahu sebelah kanan nih terasa ringan aje, ishh..

Lagi pun nak tunggu TB cuti so we can go grocery shopping togeder pimpin tangan tolak troli sama2, auwww sungguh romantika d'amour bunyiknya namun tidaklah benar bagai dikata sebab I bukan jenis clinging cenggitu. Ghimas!

Finally we did our weekly grocery shopping! Cam biasa tolak menolak jentolak troli, load-unload barang2 semua telah diberi mandat pada TB while kerja cekut-mencekut barang lempor dalam troli dan bukak wallet are moi's job.

Sejak dua menjak, I lebih suka guna debit card bebila buat tranxn sebab I suka sain, hehe... TB would transfer a fixed amount of fulus meant for grocery shopping into my account but my 'gaji bulanan' haruslah in cash bebeh.. Kita suka feeling2 'kaya' cam cucu Onasis bila kepulan fulus bersesak2 menguntum senyuman dalam kitanya wallet, ngeh2. Mekasih TB, syukur alhamdulillah.

Bila tiba rumah pulak, TB will unload barang2 dari kereta kemuka pintu, then only service bertukar tangan whereby I'd carry the goods straight to my domain *kek dapur ler tu*. We meet halfway kekdahnya *aint that sweet?*

Kalau D yang buat kerja memunggah, dia sure hangkut sekali gus semua barang terus kedapur (selagi muat ditangan). Apa kelas ulang-alik 18x hangkut barang yang 'ringan' cenggitu, kan D kan? hehe.. Yalah pun, tenaga muda memang sepatunyat pantas dan tangkas! Pulak2 tu berbakti pada umi dan abah..

Sunday: Ndja masih tak cukup bershopping hari Sabtu, dia pelawa I ke Ampang Park pulak. I sure ikut punya kalau perut tak buat hal, at least boleh makan kat Cosy Konar, kan Akak kan? Dah lama tak makan kat situ tapi terpaksa say no :-)

Anyway, ntah apa dah merasuk, D tetiba naik mood nak berspring cleaning. Dah berbuih2 mulut kita macam putih telur nak buat meringue, mintak dia kemas dan lapangkan bilik kecik tu yang pada mulanya jadi bilik solat khas untuk tetamu; tapi dia dah jadi Belanda pulak, dijadikan bilik tu hak dia untuk menyimpan harta karun/pekasam. Hadoi!

Kemas punya kemas, tak semena2 terjumpa my harta karun dalam bilik tu, 2 handbag yang dah lama terkeluar dari carta top 5! Belek punya belek, I remember why I stop using them. Satu beg tu, talinya panjang so TB got this premonition that the bag ada potential diragut. The other one is a cute bag bought 7 yrs ago atas dasar kesian kat kawan. I used only once sebab rasa MALU esp when the handbag brand name is obviously visible. I tak sker..

And D had reason to grin from ear to ear ... there was a RM50 note in one of those handbags.. so I beri kat dia aje as habuan sebab 'rajin' sangat mengemas. Mandur takde gajikah? :-)

Tuesday: Wpun freezer dah penuh dengan bahan2 basah namun mood memasak masih mendatar esp when TB is having his weekly time off on weekdays so apa lagi kan? jom kita jjcm jommm...? Thanks to Iha of WorldofArts for introducing this new eating place.. Nyonya Iha, gue suker bangat sama itu tempat, yeayy..

Lepas jjcm kita jj menziarah Chik/Teh pulak. I bawak buku yang Teh suruh belikan dan bawak buah tangan bubur kacang + durian... I masak beli jer.. Teh sampaikan amanah dari Ngah n my SIL, dapatlah I beberapa cenderahati. Nak nengok tak apa mendenya? Nak nengok tak?? Tanak eh?? :-(

Dinner: Whenever TB works on burung hantu shift, he prefers to have rice for dinner; so after 3.5 days gantong pots n pans, tibalah masanya I menjengah kedapur to cook up stormy dishes such as kari telur ikan, fried telur ikan, udang masak apa-ntah n timun cicah kuah rojak... stormylah sangat?



... and this whole week would see US lovey dovey having breakfast together, hahahaHHH... Lovey dovey kah? kahkahkah.. lainlah kalau CikSom is Lisa and TB is Yusry, kan uolls kan??

BTW, today is already 25th April ... how time flies when decade n decade n decade ago on this very date I waaass still a virgin, auwww... *sambil sorok muka bawah laptop* :-)


Nota penting: I think I just fell in love with the latest format/layout of blogger.com. Alhamdullilah I manage to seize the challenge, ehemm....

24 comments:

Anonymous said...

first!

Ahkak

Anonymous said...

Cik Som

I memang suka makan kat Cosy Corner especially meja tepi yang tingkapnya boleh dibuka (dululah). Skrg I tak tahu boleh tengok lagi bahagian luar yang hijau tu.

Kedua I suka makan nasi putih berkongsi berdua ya dan lauknya Ayam Goreng Gajus. My feveret ler tu.

Ketiga, beg yg tali panjang tu pergi la buat lubang supaya boleh di pendekkan talinya.(kalau boleh la). Satu lagi pakai je hb tu cam bebudak skrg ni (kalau rasa diri tu muda la) sling from one shoulder and the beg is situated at your front. ngeee I buat cam tu bila shopping. Ada aku kesahhhhh..hihihi

BTW, tak ingat bila last pergi Ampang Park. Tambah pulak skrg ni I shopping online je termasuk beli maxi

Ahkak

Lili said...

Hmm...jenuh I bace 18X tapi masih tak jumpa kat mane TM berada.. Dinder terkezut..kenaFA TM I disebut dalam title post tu? *Musykil*

Happy Anniversary kander berdua!
Ai lap yu. Kirim salam kat TK..oops, TM..eh silap lagi..TB!

*TA dengan TL selalu tak sebut ye?

Ibu n Abah said...

Heh heh heh..
Lili..u ingat gak kat i...
U rindu yer?
- sori kak som isteri TB... Tompang rostrum...
I mmg suka cozy corner sbb mee hailam jer...
Sanggup redah jem.. Sebab mee hailam jer...
U buat i lindu nak mkn mee hailam...
Kena atur jadual ni.... Harus...

Noir HA said...

I suppose that's 30 years of bliss. Congrats Mak Dara! Happy Anniversary.

somuffins said...

AHKAK
Being 1st dapat hadiah murtabak hancur. Sila redeem hadiah tepat pukul 12pm tahun lepas, har3.
Kedua2 handbag harus digantong tak bertali, had enough of those. Kita2 nih duduk SJ, rasa cam tak berbaloi merentas KL yg amat jauh tu, kan??


LILI
Mekasih for the wish but my enibersi bukan hari nih. Meh I jawab kemusykilan you.. Masa you kecik2 dulu, pernah tak dengar ungkapan "cerita ceritut, taik mata besar lutut?" .. TM=......, ekekeke..


AKAK
I tau bebenor you mmg suka mee hailam kat kozikonar tu. Kalau dekat, boleh kita berjimba kat sana ek??


NOIR
Mak Dara kata her anniversary bukan hari nih. Apa pun, mekasih for the advanced wish. 30 yrs of bliss? Oh yeah akin ball room blitz gitu..haha..

LEEzasTOUch said...

Assalam...
I raselah CS ur anniversary must be somewhere these days kn....so happy anniversary to both of u n many happy2
days to come!

bintangjauh said...

Salam CikSom,

Awal pagi bermuka sembab dengan hidung tersumbat ahtchoume 24 jam... bayang kan rupaparas Ratna ketika ini... satu, satu... perenggan habis selesai dibaca sambil ter... ketawa sendirian cuba me-control diri nanti yang Bungsu terjaga dari tidurnya(setiap Rabu tiada class) kalu di-ikut kan rasa perasaan mahu semahunya ketawa bagai nak rak!

Rupaparas yang sembab tadi terus bertukar tahap boleh tahan setelah diserikan oleh ketawa dek habuan cerita ceritut yang bertaraf "hilarious jokes" itu.

Kali terakhir makan di-cozy Corner itu pada circa 1997 dan pujaan selera ialah nasi ayamnya tanpa ayam&peneman hanya nasi sahaja... makan bersama kailan ber-sos tiram, itu sahaja!

Ehem... hari "Anniversaire de Mariage" itu, ada kah dihujung bulan ini?

Salam manis semanis madu.

Amelia said...

Hi SM, Happy wedding anniversary, my dear. Dah berapa decade?

I nampak itu dish sambal udang? Sedapp.....
Mana muffin atau scones? Tak buat lagi? Jgn simpan sampai expire weii....tak der selalu baling2x JB polluted tau...hehehe

Jumpa lagi.. bye

Anie said...

Somuffins,

I pun suka sgt2 kalau kemas2 lepas tu jumpa duit. Tapi kan kan kan selalunya I terjumpa duit I sendiri yg I dah terlupa I sorok2 hehehez.

Anniversary bukan hari ni...tapi its gonna be soon lah kirakan? Walau bagaimana pun....Happy Anniversary to u & luvly hb Cik Som ;) Dpt hadiah apa tu nanti???

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm CS..
Ucapan Happy Anniversary to u both semoga berkekalan sehingga hujung hayat.
CS, I pun suker Cosy Corner..I used to go to Ampang Park. Perut sakit tu duk makan luar sangat kut..

mokjadeandell said...

Ciksom,
Happy anniversary.Selamat berbahagia hingga ke akhir adanya...

Queenie said...

Ooooo....nak citer pasai enibeseri eh? punyalah panjangnya kekdahnya... tp bukan senang pun nak baca your stori mori panjang gini, ni mimpi hapa ntah ni...best ar kalo gini selalu apa...

punyalah banyak masak, tunjuk satu jer? pesal eh? dlm kepala I ternampak2 camner telur ikan tuh, aleh2 udang jer yg timboi? elehek janganlah lokek...share ar....

tak pun share tu resepi udang...tak lokek kan? ya ya I tau, org tgh ingat jaman kevirginannya pasti baik ati, kan?

so, happy anniversary to both of you CS...moga terus berkekalan dan bahagia sepanjang masa, I plak suka jalan pimpin2...ekekeke...

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

ehem ehem

hihihihi :)

Yong Kamariah said...

wahhhh tetiba gambo udang ngan citer 25 thn ngan citer virginia apa kaitannya keh? rerupanya anniversary la tu yahhh??? happy anniversary yek Cik Som, semoga berbahagia ke anak cucu, upload gok sekeping gambo kawin dulu, musti muda jelita seadanya ngehngeh....

somuffins said...

LEEZA
Assalam.. Thanks for the wishes. The day is today you :-)


RATNA
Assalam. Musim sejuk kalau hidung tersumbat, masih sapu Vicks atau minyak angin dihidung kah?
Ginilah, kalau terasa nak gelak terbahak2, mengilai bak cik Ponti, teruskan aje jangan ditahan2; tapi jangan lupa tekup mulut pada bantal biar tetap kelihatan anggun (guna bantal sebagai silencer gitu).
Semua orang ada kenangan di Cosy Corner tapi camana you makan nasi ayam tanpa ayam? Sebab tak sedap atau plain tak suka?
*berbisik* anniversary jatuh pada hari Khamis 26/4. Nak beri hadiah ke? hehe..


AMELIA
Thanks for the wish. Dah berapa decade? Dah manyak manyak manyak decade. BTW, I tak masak sambal udang. 1st time masak gitu campak2 aje, tak pedas pun. Muffins/scones? Ehh.. I thot you nak buatkan I, tak ehh? Owh maan!

somuffins said...

ANIE
I pun suka dapat duit terpijak cenggitu. From the handbag, besides ada seketul RM50, terjumpa juga RM7.52 in coins. Rezeki you..hehe.. Thanks for wish. My eniberseri2 is today 26/4. U tanya dapat hadiah apa? A trip to NZ wld be awesome, yes?


ARTLOVER
Assalam. Thanks for the doa, amin. Cosy Corner tu jauh kat KL. Tu yg malas lagi pun kawasan kita sini banyak tempat makan yg sedap2.. Perut sakit bukan sebab selalu makan luar tapi sebab nak manjerr jer.. hehe..


MAMASON
Thanks for the wish/doa. Amin.

somuffins said...

QJ
Sebenarnya bukan nak cerita pasal enibeseri pun, ngeh2.
I tunjuk masakan udang tu sebab tu aje gambo yg I tangkap. Lagi pun 1st time masak cenggitu terpaksa tangkap buat kenangan. I masak kari ikan, udang atau telur ikan sama cara mcm you masak juga.
Thanks for the wish/doa, amin.


KHAIRUL
ehem..ehem tu sebab sakit tekak ke? :-)


YONG
Gambo udang sebenarnya ada kaitan dgn citer V, ahaks. Penjelasan memakan masa 7 hari 7 malam. You sanggup baca? Anyway, thanks for the wish n doa, amin. Gambo kawin? Masa muda memanglah jelito, saper2 pun jelito tapi sekarang dah jadi JELI-OMG! haha..

Rima said...

CS
wedding anniversary kah?? woahhhh moga selalu hugging and loving each other.. pewitttt

somuffins said...

RIMA
Thanks for the wish :-)
Cuaca panas tak kuasa kita nak berhugging but loving each other we must, wajib gitu..heheh.

PatinPasta said...

Cik Som,
Nasib baik duit RM50 tu still buleh diterima-pakai. Rezeki :)

Hepi aniverseri untuk Cik Som and suami terchenta!

somuffins said...

AIDA
Kalau dah rezeki kekdahnya tapi kalau duit tu tak laku, harus I panjat tangga BNM, heheh..

Mekasih for the wish. Tak nak masakkan I paella ke, empanada ke, roti jala ke?

Ribbon Clown said...

CS,

Suka sain? kena jadik fofular, so bleh sain autograph byk2 hehe

Happy anniversary! :D

somuffins said...

RC
I nih pemalu n oso anti sosial; lagi pun sain otograf tak sama cam sain ceq atau slip cdt/dbt card, kankankan?? Tha latter gives me 'power', auwww..

Mekasih for the wish. Nak pavlova dlm teacup comel, boleh?