Sunday, 22 April 2012

My seronok2 Saturday...

For the first time rasa nervous bila nak buat post baru almaklum keadaan dalaman 'blogger.com' dah berubah. Bila dah biasa buat benda yang sama bertahun2, tup2 di'paksa' berubah tentulah rasa tak syok atau tak selesa; tapi tulah, hidup dalam dunia nih kalau masih ditakok lama, takde pembaharuan, takde perubahan dan takde cabaran maka bosan jugak hidup nih. Tak gitu u'olls? hehe.. hebat I berkata2 ek?

Tapikan tapi .... I sorang aje yang baru perasan; atau blogger lain dah lamaaaa perasan dan dah mahir pun? Aaaah, menci aah..

Weekend nih T tak balik rumah sebab wajib mentelaah for her trial exam next week. Pity her tak dapat makan masakan Uminya yang lazat2, ngeh2 but all the same Ms Schumacher (I ler tu) feels relief, dia pun nak berehat dari ber-F1 jugak kan? Kinda tension when driving along the hi-way when kenderaan besar agam macam truck, bus dan lori kari Baba's 'cucuk2' from behind wanting to overtake my Aga. Bila dah overtake, dia layangkan 'the look' as if the road belongs to their appa amma, konghajar betul! Ada juga memandu truck sambil tenung hp.. yanadeii..gua repot kang baghu tau! Camana I tau? I jeling dari alis mata laaa...

Mula2 dulu kecut jugalah bila 'muka' lori/bas yang besar bagak tu 'tertonyoh' almost inches away from my car tapi lama kelamaan semangat jatidiri kian kental, persetan sama mereka! Mana boleh sesuka ati jadi road bully cenggitu, mentang2 tengok kita pempuan, bawak kereta pun kecik aje.

Nantilah I drive Hummer pinjam Norman punya. Ehh BTW, 2 hari lepas I jumpa Yusri. Dia datang nak jumpa my jiran tapi I pulak meramahkan diri bitau dia "lebih baik you park kereta dekat sini, kat sana tu merbahaya sket". Baik dan sopan aje muka dia tu. Masa berundur diri, hati kecik nih berkata "alamak, lupa nak kirim salam kat Lisa" :-)

Op..op..op.. toksah jeles kat I sebab dah buddy2 dengan dak Yusri tu. Tulah agaknya lepas baca article berkenaan diorang berdua jadi 'guru sementara' untuk beberapa jam mengajar English/Georgaphy terus malamnya terbawak2 dalam mimpi, ngeheheh..

Anyway, rancangan nak duduk dendiam kat rumah tak kesampaian bila fone berderings "Umi tak datang sini ke? T nak jumpa Umi". Kebetulan sebelum T fone, Ndja dah beritau dia nak datang (bawak nasi sunquik dan lauk ayam) so dah dimaklumkan that I might visit T. Nasi sunquik n lauk ayam jadi rezeki TB&D *takyahlah I masak, yabadabedoo*.

Masa untuk dua mak dara berjimba jimbut, yeayy.. Kereta 'H' meluncur ke SA dengan tenang dan anggun (maklum keta yang baru pecah dara), cekut T yang sedia menunggu dengan tahap kebuluran maksima seolah2 boleh habis sekor lembu. Tanpa banyak bicara kita terus tuju ke S.Low (Chinese Muslim rest.).





Fried kangkong





sizzling egg tofu n flour coated cuttlefish (below)
 


That's about all we had for lunch tapi bila dah kenyang se'eh baru kita perasan tak oder lauk berkuah. Alhamdulillah takde pembaziran dan takde siapa terbegik, heh..


Keluar dari restoran kita peramahkan diri melawat kedai2 yang dok melambai2 kat kita. Kedai jual segala jenis manikam, tudung dan baju memang tak terkira banyaknya..Kita nak nengok2 aje bukan nak beli pun, ehem.. Berjalan2 selepas makan adalah kekdah bersenam yang dituntut *kalau kat rumah sah dah golek2 cam ular*..

Dalam pada nengok2, cuit2 dan belek2, terbeli jugak 2 helai tudung. Bila balik rumah baru perasan I bought the same design but different color. Biasalah tu, what's new with me? Masa kerja dulu pun selalu aje beli kain sama corak lain2 warna pastu hempukkan sekali gus kat tailor. And because of that I hate shopping unless shopping meninjau barang2 kat supermarket. Yang nih I sukerr.. hehe..

Singgah Giant kejap beli barang keperluan T pastu hantar dia balik, then only Ndja n I headed home; but home isnt home just yet, hehe.. as we went to Summit instead. If you must know, 'melencung' is Ndja's middle name, ekekeke.. Done with 2nd round of shopping, badan memasing dah terasa longlai so we take a break at McNonal basahkan tekak with that HorlicksCrunch (HC).

But I wonder why that HC didn't taste as good as when I first tasted it last week?? Something wrong with me or something wrong with that HC?

17 comments:

Ezza Muffinbiru said...

Som
yang pandu Hummer tu Yusry laa...dia ni garang sikit dari abang abang dia...kata anak saya yang kerja kat KRU studio tu..but thy all ni very humble laa...

MAcam mana lah tak besor badan ku ni, selain makan, nengok gambor makan pun boleh gemuk gak laa...hehehe

Ibu n Abah said...

Kak som...
Saturday u mmg seronok...
.......
Wah... Jumpa yusry lagik...

mokjadeandell said...

Cik Som,
terjeles I sekejap.My saturday is a teaching day.And my Sunday is a cooking and cleaning day...sunggoh kelabu hari ku in contrast with that of yours...
lagi jeles bila you jumpa Yusry.Next time say hi for me.

Anonymous said...

CS

memang blogger.com galakkan guna yang baru. Blog I pun begitu, tapi I belum lah berani nak beritahu nama blog I tu. Lagi pun I dah tukar dari wordpress.com to blogger.com.

sedapnya udang goreng mentega tu.

Kalau U pergi Summit, pernah tak cuba "Each-a-cup.com". I suka beli Yam + Red Bean. So yummy. Atau pun Peach Sunrise + bubble. Cubalah

Ahkak

Anie said...

Somuffins,

Zaman remaja I mmg I heart KRU ahakkss!! Argghh dah lama tak dgr kisah mereka2 semua semenjak dkt sini.

Dah lama si blogger ni buat trial for the new layout. I tgk2 jugak last time and then lepas tu tukar balik kepada old layout tetiba2 dia automatically tukar. Terpaksa lah I pun slow2 figure out.

Anyway gambar makanan u mmg tension I tgk lah Cik Som. That tofu dish is my feveret and the butter prawns too!! Drooollzzz......

blu4sky said...

salam CS,
nyum nyum nyum...sedapnye :D

i notice annoucement blogger.com nak tukar layout..hari tu dah try tapi mcm tak best so patah balik layout lama..tetiba tengok depa dah tukar layout.. nak tak nak terpaksa guna..tu pun mengagau cari button..hahahah

Amelia said...

Hi Som, how was your weekend?
I pun tak suka itu dashboard layout baru, tak syok nak tengok. So I u turn balik pakai layout lama.LOL

I suka itu udang, yours nampak sedap betul. Pandai u masak. :)

Selamat malam, jumpa lagi. Tapi I elak dulu sebab ada orang punya labu sudah expire tumbuh kulat kat icebox, hehehehe

Queenie said...

haha...makan tak hengat2 eh.
I baru jer sampai dari Pontian, ada hal sikit...tengok gambar makanan banyak, sib baik perut dah penuh hihihi......

somuffins said...

EZZA
Masa Jimmy dlm TrekSelebriti interview Norman, katanya Hummer tu dia yg drive. Alkisah, Yusry punya ye? Nanti I tanya pada Lisa eh? *mcm kenal aje, hehe*. Kita boleh gang. Tengok gambar makanan pun boleh naik berat badan. Tu namanya rezeki juga :-)


AKAK
Alhamdulillah sangat seronok tapi jumpa Yusry kureng sewonoklah.. Jumpa kat alam maya jer pun, where got sewonok unless I jumpa Wolverine.. ehem..


MAMASON
Janganlah jeles2 dengan my LOL life.. Sekurang2nya you ada payslip, I aint got, heheh..


AHKAK
Bila lagi nak resmikan blog you pada umum? I think I suka format yg baru cuma kenalah familiarise dgn function2 tu dulu barulah selesa. Thanks for your suggestion.. nanti I cari 'each a cup.com'.

somuffins said...

ANIE
Kalau dengar lagu2 lama KRU, I will surely feel very nostalgic sbb masa tu zaman anak2 I membesar. I suka lagu AWAS, hehe.. Format baru blogger.com ada banyak kebagusannya. I think I'd stick using the new formatlah.


SUE
w'kumusalam. Kadang2 makan luar mmg sedap esp bila kita cuba makan kat tempat baru. I think I'll stick to the latest format w'pun belum selesa lagi,


AMELIA
My weekend was so so.. Cant complain, hehe..
You pun tak suka the new layout/format meh?? I pun tak suka tapi I cuba dulu for a month. Psst... udang tu bukan I yg masak. I makan kat restoran Chinese Muslim.


QJ
Kita makan tersangatlah berhengat2... Ingat baca Bismillah taw. BTW, Pontian tu katne? Kenapa you eja Pontian tanpa 'AK' dihujung ejaan? *lariiiii*

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm CS..
Berjimba sakan Cik Som dan Ndja...seronok kan keluar adik beradik.. U makan kat Homst ke? I suker kat situ.

somuffins said...

ARTLOVER
Wkumussalam Iha
Berjimba untuk menegangkan otot2 yg dah lisut kekdahnya. Mmg seronok berhuhah dgn adik beradik sbb ada aje cerita2 purba dijadikan bahan gelak. Homst? Kat mana tu? I makan kat Sharin Low (rest. Chinese Muslim @Sec 7, SA)

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

CS..I tot you makan kat sec 13, dkt Stadium, belakang Tesco Extra.. ohh, tak ya..so, that Sharin Low atak setap ka??

Yong Kamariah said...

yuhuuu cik som,
auwwmmmm ckp ngan retis yek? idok ke mike amik otografnya? klu aku dah menikus lari nyorok bawah kete klu nampak org glamer, ai kan pemalu auwmmmm....
kiranya CS ni boley kawan ngan samseng highway lah ni ekkkk, musti stok2 selalu racing kt highway nih! grrrrrr.. atut...
p/s : kita pun baru lepas mkn kt resto chinese muslim, byk2 dish boley order yee mee jek hermmm...

somuffins said...

ARTLOVER
Nyum..sedap masakan dari restoran tu. JJCM selalunya melayan kehendak dara. Sec 13 beyond my territory :-)


YONG
Dah retis masuk dalam mimpi kita, maka terpaksalah kita peramahkan diri, ahaks. On the road selalunya I memang behave, sangat bersopan santun cumanya bila trak/bas/lori main cucuk2 dari belakang, I tak mengalah tukar lane kiri tapi tetap maintain on the same lane.
p/s: kadang2 kita gamam tak sure nak oder apa esp bila pilihannya berbagai ya ampun, kan?

mrs plain-june said...

kecoq ayaq lioq tgk butter prawn tu! our saturday was scones day. tghr bedal scones.. ptg pun bedal scones lagi. ketagih scones pulak dah budak2 (dan bapak budak) ni..

somuffins said...

JUNE
I pun suka scones tapi lum ada semangat nak buat. Maybe I shd memandangkan I baru jer beli SRFlour. You buat scones dari sekilo tepung ke? You cubalah masuk dapur Artlover kat atas tu. Dia pun kaki scones :-)