Tuesday, 10 April 2012

When the mood strikes ..

Yaa, sesungguhnya mood berkarya sedang membuak2 :-)

Rezeki pagi Selasa, 2 keping roti-tak rajin-nak toast berseletkan Dowina n serikaya "cina buat tapi melayu masak", gitulah pengakuan dari penjual kat mini market 2.5 pelaung jauhnya dari rumah yang gatenya berkarat dan engselnya selalu tercabut *sila bayangkan yang indah2*. Terima kasih.

Katanya .. we are what we eat, we are what we read BUT are we what we write? Hmmm.. what do you think?? To me it is yes n no.

Bila I menaip dengan idea yang meleleh2 atas kibod seperti choc ganache selaputi devil's choc cake, I tak suka diganggu oleh sesiapa pun. Gangguan seperti lalu belakang bukak drawer cari nail clipper, beri komen membina "I tengok you nih macam Pendita Zaabalah", beri komen sedap mulut "Umi dari tadi duduk kat situ aje" (walhal kita dah buat macam2 chores), dan pertanyaan "..nampak tak ...?".

As if they don't know that I'm a juggler as well as a multi-tasker berkaliber? <--- untuk depa bolehlah I sound riak sket, har3.

I ngadap blogs every now n then tapi dapur tetap keluar asap berkepul2. Kalau pun my own dapur tak berasap, I make sure dapur orang lain berasap *wink*. In other words, pandai2lah JJCL, insyaallah takde siapa yang lapar.

Now that D dah suka memasak, I rasa relief juga tapikan tapi *jap..tarik napas 6 harkat jap*, I kena campur tangan bab mengemas. Minggu nih dia agak rajin tolong belikan grocery sebab ada udang disebalik batu belah batu bertangkup, ekekeke. Dia nak makan lauk asam pedas ayam dan ketam masak lemak tapi bahan tak berapa cukup.

D tulis apa yang patut dibeli..blablabla.. (sempat selit deodorant. Apakah?). Tiba rumah dengan perasaan berbunga2, dia 'show off' apa yg dibelinya. Hmm.. "mana daun kesum?" .. "nihaaa..." .. "heiiii..nih bukan daun kesum!" *pap tepuk dahi jendul* .. "tapi orang kat situ kata daun kesum" ..

Daun kesum daun parsley, ini makanan elvis presley! Sekian pantun 2 kerat.

D nih macam tak reti baca aje .. alahai anak!

... and last but not least ...

Who would have worn such cermin mata? My sms reads "waaah! serupa specs Liberacelah" .. "hehe..saje suka2", jawab Liberace, ahaks.

Tu aje sosek2 dipagi Selasa yang pada mulanya dingin tapi tetiba kembali panas yang mengetip2. Alhamdulillah ...

19 comments:

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Errr.....macam mana rupa cokelat meleleh tu? Cer tunjuk sket? (cewah...berjaya tak Angelina guna bahasa slanga?) purrr....meow!

Kamsiah said...

hehe jauh beza daun kesumdgn daun parsley

Anonymous said...

aduhai, tak boleh bagi kahwin lagi anak umi nih.

Spec tu, berani ka dia pakai. Kalau berani, tabik kat dia la

Ahkak

somuffins said...

CAT
Cuba intai kat dapur aunty Rima. Segala mende yg meleleh ada kat situ. BTW, cayalah awak dah reti cakap slanga manusia. Boleh upah tutifruti with all its topping :-)


KAMSIAH
Tq singgah ambik angin kat AlKisah. Gitulah anak jantan.. Takper, slow n steady, lama2 retilah dia tu :-)


AHKAK
Maka muda sokmor Umi dia tu sbb takde saper panggil nenek ke, tok ke, wan ke....kannnn? Specs tu untuk membaca. Yg memakainya mmg ROCK, hehe..

Noir HA said...

I'm imagining CS berpantun dua kerat sambil bercermin mata klasik.

I pun tak tau daun kesum tu apa :)

Ibu n Abah said...

kak som..
kebetulan spek i patah cerminnya (sebab frameless)
boleh pinjam spek pink u???
i ada baju warna pink... matching....!!!

somuffins said...

NOIR
I ni simple Jane. Tak berani nak pakai anything 'glamourous' mcm specs tu (tapi I boleh tulis pantun 4 kerat taw' :-)


AKAK
Innalillah. Camana boleh patah? Terduduk, terpijak atau terhempas kelantai? Sowilah, spek tu bukan ana yg punya..

Queenie said...

duduk berblog di meja kayu
cermin mata pink you!

memang enak sibubur som2
anak cik som tak kenal kesom?

wakakakakiooooook!

mrs plain-june said...

i loike your pantun 2 kerat! kak cs. D dah berpunya belum? chopp utk anak dara saya bleh? tp baru 11 thn la. hehe.. okelah tu tak kenal daun kesum. hasben saya masa kawen x kenal mana sawi mana bayam ;)

Amelia said...

Hi Somuffins, cermin mata tu lawa dan elegant. Nanti I pakai baju pink, boleh pinjam saya?

Nak ambil gambar letak kat blog show off sikit, hahaha

Have a nice day.

somuffins said...

QJ
Apakan daya, emaknya nama Som tapi anak tak kenal daun kesum, wakakakioook :-)
Ekceli kursus pengenalan aka hands-on dah pun dibuat sekali. Mungkin masih blurlah tu..


JUNE
D dah pun berpunya...kepunyaan Umi n abah dialaaa, hehe.. Kalau your 11 yr old masih kecik, I'm sure you ada adik yg eligible, kankankan? :-)


AMELIA
Malang sekali, I bukan the owner of the pink specs. So now, you pilihlah.. nak pink specs atau nak 6" kasut exBF QJ for yr bday?

Anie said...

Cik Som,

My daun kesum dah grow mcm jungle dkt sini. I dah cabut buang half. Tinggi macam si dak Jannah dah. Lain kali suruh D dtg sini amik aja dkt sini. Cfm tak tersalah beli.....hehehez. Sabar yea ;)

Reminds me of my brother. Once I nak goreng mee. Suruh beli sawi, dia beli bayam aiyayayay.....

somuffins said...

ANIE
Kalau I suruh D kesana amik segugus daun kesum, I takot dia tak moh balik aje (kot dia terkesima nak kerja kat NZ memetik buah2an, hehe..)

Kita patut cuba goreng mee guna bayam sbb bila bayam diguna untuk buat quiche macam takde orang heran pun, kan?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai suker spac pink color tue
loikeeee

p/s::dulu pernah stay kat 日本 ker??

somuffins said...

Lady Cxxxxx
Cepatnya you dtg kesini? Naik bullet train ke? hehe..

I ketempat tu untuk 3 malam aje, konon2nya bercuti sementelah ada sikit kerja kat negara jiran. Kalau boleh nak duduk lama, sukerrr sangat tapi apakan daya ...

Rima said...

CS
tu pantun ku suka.. memang lah ngam hehe..

err glasses.. i hv 3 at home but kan not as kalerpul.. frame is either black or brown and ade satu kali tu .. in white.. apakah!!?? hahaha

somuffins said...

RIMA
I pun suka pantun tu, hehehe...

It's ok if your glasses tak kalerpul, janji your macarons are kalerpul cam pelangi ... *menci taw*

PatinPasta said...

Cik Som,
Si D tu bukan apa, dia jenis tak buruk sangka and memang percaya cakap orang. Sebab tu la :D

somuffins said...

AIDA
Sejak bila you represent Tetuan Tomi & Aida nih? hahaha...

Kalau D dengar ada orang bela dia, melompat kijanglah dia tu nanti :-)