Thursday, 5 April 2012

Roti jala lagi dan lagi kalau boleh ...

TB had b'fast at 8.30am soon after he arrived home from work. Semalam dia dah beli nasi lemak so pagi nih harus pekena air tangan isteri. Barakah..


4 pcs of toasted bread n omelette=2 eggs. TB selalu berhemah dengan pengambilan telur tapi pagi nih 'exception to his rule', hehe..

I had this at 6.30am. Apakah??

It's roti canai segera yang telah dikoyak rabak, banjir dek kuah kari ayam baki semalam dan taburan sambal lumat daging aka serunding yang berusia, hmmm... berkurun lamanya.

Before 7am dah siap makan roti canai sebab lapar yang takleh dibendung lagi almaklum dinner semalam makan SsSTFb = sup sawi + su'un + tauhu + fish ball ikan tenggiri dari air tangan sendiwi, auwwww... *bangga*. Tu sebab merpati dua sejoli tak breakfast sama semeja.

This week TB is on burung pungguk shift so he would have breakfast n lunch @home. Lunch would be around 3pm sejurus baginda bangkit dari beradu. Kalau mood of his other half quite memberangsangkan maka terhidanglah nasi dengan beranika lauk (haha.. 2 lauk kira beranika jugak, kan?); or else light meals would be served.

Light meals would be: mee hailam, mee bandung, mee/bihun sup, mcgee goreng, jejemput, fried rice, rice with 1-pot dish and last but not least of courselah roti jala + chic curry which I made yesterday *clap3*


Just love the sight of that 'jala' pic. There's a correct menjala technique for a presentable looking roti jala. I know a trick or two already, ehem and all I need to do is to keep on practicing. I know mine is still below par from the piawaian that I set for myself but no worry, slow n steady will win the race.


Suka roti jala warna asli tapi kalau pun nak bubuh esen kuning/kunyit to make it somewhat more berseri, memadailah bubuh sikit aje. Lainlah kalau kita memang ada ladang kunyit, ngeheheh...

TB tetap makan nasi masa dinner as he's a nasi man. Lauk yang isteri mithalinya hidangkan hanyalah SsSTFb dan sambal ikan tenggiri dimasak guna api yang amat kecik or else .....

Masak sekeping aje namun ehem ehem tup2 terasa sedaplah pulak, hehe.


Ndja gave me that comel looking tray when I visited her 2 weeks ago. It's written on the tray 'Provence' Lavender Sault. Provence terletak di Jasin Perancis dan Lavender Sault merupakan tempat menanam pokok lavender secara besar2an untuk dijadikan hasil negara. Jom melancung kesana bulan Jun nih, nak tak??

Pengenalan pertama pada bahasa Perancis bila dengar lagu Michelle masa zaman kanak2. Sedap melodinya mendayu2 namun tak faham sepatah perkataan pun melainkan tau Michelle ialah nama orang "Michelle, my belle..Sont des mots qui vont très bien ensemble..Très bien ensemble (masa tu English pun blur, apatah lagi French, kankankan?).

Lain ceritanya dengan roti Perancis. Masa tu tau makan aje cicah dengan sup kaki lembu yang Mak masak, beshhh.. tapi tak tau pulak asal usulnya sebab roti tu menjelma tiap kali sesiapa balik dari Spore. Sedekad dua nih baru tau roti perancis dipanggil baguette *senget bibir menyebutnya ek?*. tapi apa kaitan roti perancis, murtabak dan Spore?

Nih belum keluarkan cerita Dato' Shake lagi nih ... ehem.. suka kat dia sementelah kita share satu bendera *sambil senyum simpol*.

Akhir kalam, kebahagiaan tak datang dengan sendirinya maka berusahalah mencarinya wpun ia amat remeh pada mata umum.

14 comments:

Rima said...

Dah berkali cik som buat roti kirai.. Niat nak buat berkobar kobar tapi malas nak ngadap.. Ngadap buat kek lapis ku suka hehehe

Ibu n Abah said...

dato shake...
lagu yg paling best 'Ummi'..
tahun tu pulak arwah mak meninggal...
meraung beb...
- i ingat nak buka puasa macam2 hari ni..
nak sup isi ikan tenggiri
nak roti jala
nak nasi lauk sambal ikan
mujur dah petang.. taklah mengarok perut i

Amelia said...

Hi Somuffins, how are you?
Ee.... jeles I, your roti jala so nice and perfect. I like the lace, cantik sekali.

I dah lama tak buat ni, I punya roti jala berlobang sini sana tak boleh jumpa orang. kekeke

Your lauk semua nampak sedap sampai I kena cuci keyboard ngan air liur.
Kejab lagi short circuit, hahaha

Your soup su'un nama SsSTFb pun cantik molek dan soup tu nampak lagi sedap. ;)

Have a nice day. Salam to you and family.

bintangjauh said...

Salam CikSom, ter...senyum sulam halus jadinya Ratna setelah dihujung '.' mengakhiri alkisah yang Ratna cuba bayangkan gimana sebenarnya rupaparas + personality CikSom yang nyata.


Michelle namanya KakakIpar Ratna yang sulong... begitu terkenal lagu yang bernama "Michelle ma belle" itu dinyanyikan oleh The Beatles irony-nya begitu ketara sekali!

Apa juga mengenai Peranchis banyak kejadian yang berlaku keatas Ratna berdasarkan secara kebetulan dan tidak disangka kebetulan itu menjadi kenyataan...

Gimana pun, adore roti jala dan setuju dengannya CikSom lebih senang dengan warnanya yang tulen lagi asli bersentuhan pewarna kunyit sebagai syarat sahaja.

Bonne soirée et bonne nuit... jangan ter...senget bibir ya!

Salam manis semanis madu.

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam CS..
Kasih seorang isteri menjaga perut suaminya..apa yg diingini segera dilayani kan..kan CS..bertuah si sang suami..tabik kat CS..

Queenie said...

CS...laparnya bila masuk sini...
you mcm tau2 jer I dah lama tak makan...sampai lupa apa rasa nasi..

CS, kat Mesia ni (KL jer), merata dah I jumpa sup tulang (merah) dan roti peranchis, murtabak bagai tp rasanya jauh terpelencong dari yak singapore punya...mmg takleh pukul.

Berkurun dulu, I pernahlah terserempak (duduk berdepan meja) ngan Dato' shake dan wife n anak2 dia masa hi tea kat pwtc...I senyumlah kat depa, Shake balas senyum I, angguk2 n lambai tgn, tunjuk peace tpi wife dia macam... "aku kenal engkau ker?" hek3...

isin ek?

somuffins said...

RIMA
Kueh lapis n roti jala, cara membuatnya berbeza seperti langit n bumi. Yg ez pz bolehlah I buat; yang hardcore tu I serahkan pada you aje eh? Biar tiak you sorang jer yg basaaah, heheh..


AKAK
'Ummi' is my fav. too. So you berbuka jamu apa smlm? Lauk Minang ke?


AMELIA
Hi .. I am fine, tq. My roti jala cantik meh? Auwww..kembang kuncup hidung I mendengarnya, ngeh2. Apa kata kita buat barter trade? I give u roti jala n you gimme acar nyonya?

somuffins said...

BINTANGJAUH
Wkumsalam..Gimana paras rupa dan personality CikSom? Personalitynya tertulis diprofile. Sila bayangkan yg elok2 & molek2 belaka, hehe.. As for paras rupa, biasa2 aje tapi ada iras the late Princess Diana *uhuk2 terbatuk sbb tipu in broad daylight*.
'Michelle' & 'Yesterday' are my fav. Dinyanyikan pulak oleh siganteng Paul bersuara lunak (sila baca my profile, hehe).
Wonder why roti jala tidak dipanggil lempeng jala walhal takde unsur roti pun, kan?

somuffins said...

ARTLOVER
Salam to you too. Compared to you, kemithalian I sangat jauh berbeza. You as the pillar of strength to the whole family (=dugaan) and yet when it comes to serving food, you deliver it superbly! Nevertheless, thanks for your tabik *malu*


QJ
Glad you come back in one piece, ahaks. Diharap you dah sihat ceria meria kuih keria, heheh. I tak pernah makan sup tulang merah. Whylah dimerahkan? Macam sup meant for vampire aje, ekekeke..
Psss..wife Dato S takot hubby dia berkenan kat you tu sbb dia cold aje :-)
Ls

Yong Kamariah said...

salam cik som,
fuihhh bergigih betul menjala dow... pahtu macam2 masak, baguih, baguih, isteri mithali kekdahnya, keep up the good job babeh!

somuffins said...

YONG bebeh..
Salam kat awak juga.. Ehhh...pujilah kita lagi, pujilaa.. Hidung kita masih lum kembang lagi nihaaa... hahaha..
Gitulah kalau dah tanggongjawab, cewah! Tapi part menjala tu, mmg I syok membuatnya *lagi pun untuk makan 3 orang, bukan 30 orang or else fengsan kang.

cahya indah said...

kalau roti jala makan dengan sambal ikan tenggiri tu pun sedap, auntie..hehe.

mela said...

apa trick nak menjala lawa? ajar lah. u punya jala menawan kerawangnya.
roti perancis time i kecik dulu, gemuk tak macam yang slim kat delifrance. dah jumpa yang slim, yag gemuk tak mau, padahal kata dulang paku serpih nak kata roti sendiri terlebih kahkah.

somuffins said...

CAHYA
Sambal yg I buat tu tak banyak kuahnya. Cicah dengan kuah kari + sambal itew barulah mantap :-)


MELA
First n foremost, batter kena betul adunannya dan alatnya menjala harus yg baik budi pekerti tak naikkan darah kita bila menjala. Apart from that, bila menjala, jarak alat menjala dengan kuali tak boleh tinggi sangat tapi I cant tell you exactly jaraknya in inches or in cm/mm, hehe..

Practice makes perfect, so ayoh.. jom kita kelaut menjala, hahaha..