Friday, 13 April 2012

Morning time in my garden ...

Kawan2 blogger berkongsi cerita perihal bunga2an indah harum mekar mewangi kat taman masing2, I pun tak ketinggalan nak kongsi juga, hehe..

Siapa sangka taman sekangkang kera-jadian diindahkan dengan bunga2an macam tu kan? I baru tunjuk 3 aje tu, in fact I have a few more *gulp!*

Sebenarnya bukan sangat2 nak kongsi apa yang I tanam tapi lebih pada nak tunjuk the prowess of my Cokia N97, masih mantap menghasilkan gambar2 dalam kategori 'not bad, can do lah', hehe.. Bila TB/D/T kata I patut guna kamera yang senonoh sikit sebab I suka ambik gambar, I buat2 tak dengar aje (jual mahal kekdahnya).

Now nak kongsi tanaman lagi ...
I thot my pokok kari dah lama pergi tak kembali tapi rupa2nya dia masih segan untuk mati. Bila terpandang pokok kari mula hidup mekar, cepat2 I sms Ms Longevity (my eldest sis) beritau pokok kari yang my BIL sponsor tu akhirnya pilih untuk hidup. Alhamdulillah.

I pun satu jugak! Masa pokok kari tu baru mula senyom simpol mengeluarkan dedaun, pantang aje I petik. Tapi I dah lama bertobat, I beli aje daun kari 2 minggu sekali. Selalunya daun kari akan kering begitu aje (tapi banyak jugak dah digunakan buat kari tu, kari nih .. roti jala punya pasal, remember?).

And now is my pokok orkid ... a very rustic one, heheh..


Pokok orkid tu dah dianaktirikan oleh Ndja. Dia nak buang pokok orkid tu sebab tumbesarannya kurang memberangsangkan. I kutip *alahai cian musyuk2* dan jadikan parasit pada dahan pokok apa-ntah namanya tu. Belum berbunga lagi ..

Tu ajelah nampaknya untuk hari nih. Nanti I kongsi lagi apa ada dalam taman sekangkang kera-jadian I, ehhh??

Meanwhile ... nak kongsi gelagat my omey2 niece masa tunggu bas sekolah ...


Dalam kesedihan sebab kucingnya hilang ntah kemana..

DISCLAIMER: 3 gambar teratas bukanlah bunga2an yg kembang mekar ditaman CikSom. Bunga2 tu ditangkap ketika I visited my BIL masa dia sakit hari tu. Am I not a jerk? hikhikhik... GUWAU PAGI JEMAHAT kekdahnya.

14 comments:

Lili d' emily said...

Kander!

Yeay 1st!

Amelia said...

Hi Somuffins, Good morning Happy Friday. Bunga cantik tapi kena tipu from you. LOL
Scroll sampai bawah lahh..... cuma nak show off cokia N97 aje....

Gua lari dulu sebelum you baling anything expire kat JB.hahahaha

Queenie said...

nyampass!! terkena gue kekdahnya!

ai tanam pokok kari, tak sangka merimbun sampai tak terabis makan, tapi kena menapak jauh sket la tiapkali nak petik..

ke pasaaaarrrrr nun!

mela said...

i baru nak meng wow kan bunga taman sekengkang eh kangkang kera tapi wow jugak sebab ada buai, i wish i have boleh read book, sip kopi swingingly.

bintangjauh said...

Salam CikSom,

Pepagi sudah bikin Ratna ter...senyum dengan peragaan bungaan dari se-vase bouquet yang cantik... dan GUWAU DIPAGI JEMAHAT telah berjaya menyerikan hari disini yang monyok mendung untuk seharian Juma'at yang mulia ini.

Salam manis semanis madu.

blu4sky said...

cisss tipah tertipu..hahaha..i klu bab munga-munga ni mmg out..jgn kan kata pokok munga. pokok kaktus klu i tanam pun mati..sian btul

Yong Kamariah said...

Tgk gambo 1st & 2nd tu cam real, masuk ketiga tu sah2 bunga hiasan semata. Kita boley geng la tak baper jodoh nAk bergarden2 ni huhu

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam CS..
Having flowers in the garden tak susah you...beli je then siram, kecut beli baru..kan sonang!

Anie said...

Cik Som....

Ooohhh aaahhhh u ada jejari hijau lah cik som. I am not a good gardener...yg tanama semua dkt sini my hb. I got no luck :( Jaga money plant yg org kasi pun dah kojol dah pokok tu hehehehez.

Alamak looking at ur niece tu kesiannya. Mmg nampak dia tgh sedih. Tapi kan kan kan kalau lah jannah baring2 mcm tu dgn baju skolah yg I dah gosok cantik2. I cfm akan terpekik punya.....:ppp

somuffins said...

LILI
Your kibod harus diganti baru as it has lost all its alphabets. I dapat baca sikit aje, tak besshh arr..


AMELIA
Cepat lari... I baru nak mula baling expired tepung nih; but I promise to baling sampai Taman Molek aje, ekekeke.. *kesian orang2 Tmn Molek kena hujan tepung*.


QJ
I pernah tanam pokok kari. Qte merimbun jugalah tapi semua tu hanya sejarah, dicabut hingga keakar umbi sebaik saja I renovet dapur sekangkang kera menjadi sekangkang kijang, ngeh3.

somuffins said...

MELA
Thanks for your WOW altho I dont deserve it. Buai tu belongs to my niece kat rumah dia in KL. You boleh aje beli swing; letak kat living room *then make dono ajelah*, hehe..


RATNA
Sungguhkah coretanku dapat membuat dikau TER....senyom simpol? If so, bawaklah I kesana, kot I boleh menjernihkan langit yg monyok lagi suram menjadi terang benderanggggg... :-)


SUE
Nampaknya kita boleh form a club. Kelab jari bukan hijau, hawhawhaw..

somuffins said...

YONG
Jom join my Kelab Jari Tak Hijau.. I boleh lantik you atau Sue jadi Presiden. I jadi penasihat cukuplah. Hidup KJTHijau!!! yeahh..


ARTLOVER
Membeli tu mmg takde masalah. Masalahnya timbOL bila dalam diri nih takde passion/minat. Suka tengok pokok/bunga mekar ditaman tapi tulah tu...


ANIE
My money plant pun kojol, kah3. I tunggu2 jugak bilalah money plant tu keluarkan real money. Since takde money in sight, biarlah dia matikan dirinya, heheh.
Psst.. I pun akan menjerit boleh dengar satu kampong kalau baju yg dah digosok dicrumplekan sesuka hati. My niece tu ada maid yg tolong gosokkan lagi pun maid tu sayang sangat kat dia. Kadang2 maid jadi lawyer on her behalf *if you know what I mean*.

Ibu n Abah said...

Hehehehehehe...
Jika asingkan bunyinya jadi
Heh heh heh heh heh
I tau sangat .. Kita blogger ni jika nak citer tu mmg akan pusing dan koner baring sikit....
Taklah sampai 3 point turn....

somuffins said...

AKAK
I kan, bila nak kemana2, kalau boleh I tak suka sesat sbb buang masa *wpun sesat tu ada hikmahnya juga*. Berlainan dgn berkarya, I memang suka pusing2 dan koner baring, heh heh heh .. Sajalah nak tunjukkan kita nih kreATIP dan minda kita berjalan 360 derjah..
Kankankan??