Monday, 30 April 2012

Pengguna contoh?

B'fast tadi, D belikan sebungkus sorang nasi lemak kukus untuk amma appanya tapi ammanya buatkan juga roti bakar untuk appanya sementelah sebungkus nasi lemak didakwa cukup dimakan celah2 gigi aje.

Mentang2lah berjirankan *amma appa pencinta 'bersih'*, terthathul dan terikut2 pulak dah!

Sebungkus nasi lemak ada 1/4 biji telur rebus, 7-8 biji kacang tanah  <- kuis ketepi, tak sker; dan sambal tumis bilis. Nasib baik thambalnya thedap! tapi lagilah thedap kalau ada thimun dan bilis garing berselang seli memeriahkan rentak kunyahan, krup krap, krap krup (namun kedudukan punggung yang sedia terletak selesa atas kerusi tidak memungkinkan selera dilayan!).

My weekend activities besides the usual F1 SJ-SA-SJ, jjcm/jjcl/errands/house chores :
Kemaskini & buang apa yang patut
* surat2/kad jemputan/bil/flyers dari berbagai sumber. Flyers dari fast food harus disimpan *wink*

* dari handbag:  resit restoran/supermarket, atm slips, tissue paper/serviettes & beberapa biji mentos cool chews dah penyek yang terburai dari kotak; siapa punya kerja nih? (nasib baik belum cair melekat melekit lagi).

Sebelum resit dibuang, sempat compare bil Giant vs Mydyn (G/M), satu2nya kerja berpekdah yang lama tak dibuat tapi bagus kalau dibuat, sekurang2nya boleh jimat seringgit dua masuk tabung itik!

Kicap cap udEng  @G RM5.79 ----- @M RM4.95
Kordial Sun-Up    @G RM8.99 ----- @M RM7.90

Tabung itik berat by RM1.93 (kekdahnya)

Nota khas untuk AB diTexas: Sengaja tak tunjuk gambar kicap cap udEng, kesian you sentap kang!



Dah banyak jenis dishwasher yang digunakan tapi tetap suka dan jatuh cinta dengan 'sunlight' dan kuasa turbonya, haw3. 1st time beli peket 'refill' Sunlight yang menciutkan!

Memang meriah dan ceria sinki cikSom tiap kali selesai basuh pinggan mangkok (entah2 bunyi cencorot disangka bunyi ciutan pinggan mangkok, taakk?). Harganya? tak berapa ingat.

Harga sekilo tepung/gula pun I tak ingat tapi paling ingat 'gaji' setiap bulan harus stebel, hehe .. sah mata duitern! 

The so-called promosi keempat2 jenama tidak memberatkan pocket cikSom, in other words gue tak dapat apa2 imbuhan dari pengedar pun (but how I wish, heheh). Saja suka2..


Dengan bangganya, I am now making my own concentrated palm sugar which no doubt tasted better than the bought one, ehem.. Bila rajin, bunyinya macam thombong aje. If not, semuanya nak 'jalan pintas' jer!

Warna kehidupan ...
Selain warna putih dan hitam
kita dianugerahkan dengan warna2 pelangi yang indah.
 pilih apa saja warna yang disukai, coraklah ia sebaik mungkin 
namun satu warna tidak melambangkan kebebasan
tidak juga hak asasi 
tidak sama sekali
P E A C E


15 comments:

Amelia said...

Hi SM, good afternoon to you. Apa khabar after the weekend? Harap2x takder Monday Blue, kekeke

Manyak shopping ke?
Jumpa lagi, ada kerja sikit. Ini pun merayap kejab main ular2x.

Have a nice day.

Yong Kamariah said...

wahhh timakasih cik thom kerana telah membuat price comparison, jadiknya kesimpulannya, kedai yg M tu lebih murahlah ke dr satu lagi tu? *kita ni tak pernah perasan benda ni mahal ke murah dr situ sinin sbb beli brg tak berskala, habih pi beli satu2*

Queenie said...

wawawa...jjps eeeehh...

I plak, kalo nasi lemak tu sedap, duk celah gigi pun takper...dari duduk menyengkang tekak tapi ntah hapa2 huwarharhar...

DeLancrettLurpak said...

fuuuhhh, nasib baik ciksom tak letak gambar nasik lemak kukus tu, kalau tidak, abislah diet ku, terus masak nasik lemak agaknye, hahha

bintangjauh said...

Salam CikSom,

Tertungu dan ternanti-nanti entry bertaraf "special" yaitu 26th April Wedding Anniversary itu, namun tidak juga kelihatan jadinya dengan kelewatan menunggu... sebelum terlewat sangat, dari jauh Ratna mengucapkan buat CikSom&Suami selamat menyambut hari ulangtahun perkahwinan, semoga kekal abadi bersama buat selamanya disamping anakanda yang dikasihi sepenuh hati permata hati.

Salam manis semanis madu.

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm CS..
Sememangnya Maidin lebih murah dr mana2 pun..tapi I tak suker Maidin SJ..ramai sgt..I prefer SA punyer.
Rajin anak u beli kan brkfst utk Amma Appa ya..

Ibu n Abah said...

Wah... paparan baru...
kak som..
dulu i ingat lagi kicap kipas udang masa i mula2 beli dulu.. sebotol besar cuma 3.20 or 3.90 sahaja kan?
naik betul rege kicap tu sama macam harga emas... kan?
hahahahahaha... pun beli gula melaka versi pakai siap tu???
ingatkan i sorang jer yg merayap2 kat supermarket nengok2 apa yg boleh i beli dan mudahkan kerja i... takyah i nak kikis2lagi gula tu kan???

LEEzasTOUch said...

Assalamualaikum...
I agree with u my dear PEACE YOR!

Anonymous said...

Peace! Yo

I tak pergi beli groceries. Seriously, I tahu memasak aje. Barang dapur tak cukup I tunggu je barang dicukupkan. STRESS n WORRY FREE..

Tak ingat bila last makan nasi lemak..buat jarang sekali..

Ahkak

somuffins said...

AMELIA
Hi hi hi ... I thot you bawakkan I kueh hijau tu? Dah habis eh? :-( My weekend was OK and start of the week pun OK. Grocery shopping for May belum dibuat lagi. Nak ikut ke? Boleh kita beli tepung sama2, hehe..

YONG
Kadang2 aje buat price comparison sbb selalunya membeli dari satu tempat yg sama aje. Overall kat Mydin mmg murah dari tempat lain.


QJ
JJPS = jj pi syoping? Kadang kala malas nak keluar, I wish ada orang tau I dah kehabisan stok, terus aje dia hantar stok baru kerumah I. Nasi lemak yg dimaksudkan persis nasi lemak gadis 12 thn.., har3. Kenot expect anything, ooops!


DLL
Nasib baik I tak letak gambar nasi lemak kukus, kan? I spare you and your Kak Omron dari sentap dan guling2 kat lantai, ekekeke...

somuffins said...

RATNA
Wkumussalam. Maaf kerana tunggu lama entry yg dinanti2kan masih tak kunjung tiba. Sebenarnya dah tertulis sikit perihal 26/4 tapi disimpan dlm draft sebab takde special kejadian berlaku, masih macam hari2 biasa juga. Tulah tak dipublishkan. Namun, terima kasih diatas ucapan dan doa tu, ameen.


ARTLOVER
Wkumussalam. Memang nyampah tiap kali ke Mydin tu sebab selalu aje penuh esp during weekends. Lebih azab bila pusing nak park kereta. I suka kesana waktu pagi sbb boleh merempit tolak troli gaya F1, tak langgar punggung orang, hehehe..


AKAK
Harga kicap yg tertera tu hanyalah kicap botol kecik. Bayangkan harga botol besar? Jom kita beli tempayan, beli kacang soya .. kita buat sendiri kicap, nak tak? haha.. sampai kucing bertanduk pun takkan jadinya, hehe.. You pun 'rajin' cam I beli gula melaka yg dah siap ek? Tapi I dah tak beli lagi sbb stok gula melaka kat rumah dah melebihi, tulah rajin cairkan jadi 'sos'. I tak kikis2 bila cairkan gula melaka; I hempuk seketul2 tambah sikit air.


LEEZA
Wkumussalam. *wink* besan sama besan harus sepakat, auwww... *wink sekali lagi*


AHKAK
Pis pis kacang pis! Camana you tak beli groceries tapi tetap ada stok?? You guna khidmat apa dan siapa? Nape you tak makan nasi lemak? Tak baek you abaikan dia, sedih I :-(

Amelia said...

Hi SM, psstt...senyap aje? Tak buat scones lagi... nanti tepung expire lei. LOL

Have a nice day.

somuffins said...

AMELIA
I nih senyap2 berisi, hahaha.. ISI perut dgn makanan, apa lagilah kan?
Scones? Tunggu my tepung expire dulu, barulah boleh buat. Kutu tepung ganti kismis, jimat, har3..

PatinPasta said...

Cik Som,
Tak mo eksport home-made concentrated palm sugar tu ke Amarika ke? Agent dah menunggu kat sana nun :D

somuffins said...

AIDA
So far agent CPS @Amarika belum hantar PO lagi. Dia masih tak setuju dgn quotation yg dia terima. Lambat benar dia nak buat decision *sementelah sibuk bercamping* heheh..