Thursday, 12 April 2012

Saya dan lalat ...

Selain berkarya, (and out of curiousity) I ada satu lagi 'hobi' yang dipupuk sejak dua menjak ie perhatikan perilaku lalat sebaik saja ia hinggap pada sisa makanan.

Mula2 meremang bulu roma kegelian tengok telur lalat bergentel2 pada sisa makanan tapi lama2 terasa diri macam saintis muda pulak, hawhawhaw... Hobi baru nih sebenarnya dapat suntikan minat dari siapa lagi kalau bukan dari my very own 'scientist/archeologist perasan'.

Gross ke hobi perhatikan lalat bertelur? Macam takde kerja lain pulak, yek? Tapikan, ilmu ada dimana2 aje, tul tak? Siapa tak berapa tau rupa telur lalat, sila mengaku..

"Flies do not have teeth or a stinger. Their mouths absorb food like a sponge. They can only eat liquids but they can turn many solid foods into a liquid through spitting or vomiting on it. Their tongues are shaped like straws so they can suck up their food. They eat any wet or decaying matter, but they are particularly attracted to pet waste because the odor is strong and it is easy for them to find.

Medical doctors use a special species of maggots to help patients with flesh wounds, especially burn victims. Maggots eat away the damaged flesh which helps the wound heal" -- petikan Google.

Peminat setia CSI mesti dah tak kisah dengan apa yang I pelikkan tu. Mengaku tak pernah menonton siri CSI tapi minat pada program 'kepo2 ala bijaklaksanasini' tu, masih berkerawang dihati.

Selama nih tak terfikir sebab musabab Allah jadikan lalat sehingga terbaca satu artikel 'telltale insect'. Petikan cenonet dari artikel tu 'maggots are more than just revolting, wriggly fly larvae. They can provide vital clues about the time someone died' <- menarik kan?


... so bayangkan Dr N adalah Dr K (I ler tu), cuma pastinya Dr K tak berapa suka nak bermesra dengan maggots apatah lagi cari bukti pada mim-alif-ya-ta! *wpun sedar diri akhirnya gitu jugalah jadinya diri ini*

Tunggu dari siang menantikan program yang dimaksudkan (dah ready nak tape untuk tatapan rohani TB & anak2). Tumpang bangga semangkok memandangkan Dr N sebagai wanita Melayu (diharap bukan terakhir) mampu buat kerja sebegitu.

1029pm: Bersedia depan 2nd hand tivi beli dari sidia yang berada diBirm sinun. Duh!! nak tengok apa sedangkan I tak berlanggan channel 732 ponn, hahahuhuheheh *gelak sendu2 malu*, maka takdelah cerita yang boleh dikongsi bersama :-(

Manusia dan lalat 'share the same liking'. Dua2 berselera dengan ...


... sambal belacan tomato (pendek kata asal ada aje unsur belacan), dan ..


... sambal hitam McBee itew (tersangat mengundang selera para lalat)..

Akhir kalam, dari 'harus dah jadi 'wajib' ie wajib keluar beli keperluan dapur sekarang juga esp perishable ones sebelum The Boss bersuara yang tak berapa lunak didengarin dek cuping telingaku, hehe relaxlah ..

9 comments:

Ibu n Abah said...

Chop..
dah lama tak chop...

Noir HA said...

Terkadang, bila u renung sesuatu kejadian, orang bilang u sot-dot. Walhal, setiap kejadian ada kaitan dan something untuk dipelajari dan dimanfaatkan.

CS, I loike you 'Ilmu santai'. Have a blessed day.

Anie said...

Cik Som...

Apakah?? Ceciter pasal telur lalat eiiiwww!! To tell u the truth I baca sampai pat situ lepas tu geli nak baca lagi hahahahz. Pas tu ternampak the 2 sambals terus air liur meleleh. Adeeehhh sedapppppp.......

somuffins said...

AKAK
Nak 'chop' guna mohor diraja Selangor atau Johor atau Melaka? ahaks..


NOIR
I so agree with your pendapat.
Ilmu santai it is. TQ and have a good day.


ANIE
Dont fret. Take it positively as ilmu santai as Noir calls it. Sambal oh sambal, we cant get enough of it, can we?

Queenie said...

CS, I mmg ada tengok satu program tg maggots. Yes, size maggots boleh menentukan berapa usia mayat tu, tu semua menunjukkan betapa Allah maha pengasih dalam memberi petunjuk utk membela mangsa yg tak berdosa...

I juga ada tengok satu program lain dimana maggots digunakan untuk merawat luka...wlp tengok dengan mata bertutup jari yg diregangkan sesentimeter..tp bak kata you, tetap ada ilmu di situ. Setiap apa yg dijadikan Allah wlp mungkin menjijikkan di mata kita, sebenarnya tiada yg sia-sia... semua ada gunanya hatta kuman, bakteria dan segala jenis hama..

nice entri CS....mmuah!

Amelia said...

Hi Somuffins, thanks for sharing pasal citer lalat. Tapi tak berapa minat pasal lalat, I lebih minat your sambal belacan tomato. Nampak sedap.

Itu sambal hitam McBee itu macam tak pernah jumpa...kicap hitam dan cili padi ke?

somuffins said...

QJ
Mekasih *malu nak sebut sebab*.
Maggots digunakan untuk merawat luka.. Fakta nih baru I tau lbh kurang 2-3 thn lps. Anak my fren dpt cancer. Lukanya terlalu teruk hinggakan keluar maggots.. My fren cekut satu persatu terus dibuangnya. Kemudian barulah dia tau, maggots merupakan penawar.


AMELIA
I tak geng dgn lalat tapi skrng I tau camana rupa telur lalat. In fact I pernah menyelamatkan ramai orang dari makan ayam masak merah dirumah pengantin sbb I kenal rupa telur lalat. Anyhow, I ada taik lalat masam manis. You ada tak? hehe..
Sambal hitam tu ialah kuah rojak kacang, brand Mak Bee.

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam...
Nak tergelak, Saya dan lalat!
Anyway CS, apa2 pun ada penyebab dan makna yg terselindung disebalik kejadian Allah.

somuffins said...

ARTLOVER

The title is either 'Saya dan lalat' OR 'Lalat dan saya', hehe..

Yup, I so setuju dgn pendapat u :-)