Tuesday, 17 April 2012

Ketam, meebandung, murtabak dan ...

Jumaat punya cerita (masih lum basi) ...


Jemput dara dari situ ...

Pastu u-turn ke mcNonal ada budak tetiba windu ayam goreng. 2 tahun dia curfewkan diri tak makan apa2 produk kecuali aiskrim. Why d'curfew n yet can buy aiskrim? Wo pu cher tau...geh, heheh..

Terpandang dessertnya, rasa sangat teruja yg bermaksud tak dapat kalu sure berlaku amukan, haha..

HorlicksCrunch nama diberi. Sangat sedap bila tergigit macam 'honeycomb' or maybe cornflakes yang crunchy. I tak licinkan satu cup tu sorang2, demi kesihatan (kaan?!).

Kelihatan diufuk timur berombak2 awan pekat nan ireng. Oh no, how my basuhan at home? Kot masih boleh diselamatkan, I fone D. Jawapannya amat menusuk qalbu "dah lambat Mi, semuanya lencun". Aduhai, dah lencun? If only I ikut gerak hati 'angkat baju sebelum keluar rumah' tapi masa tu mentari memancar dengan gahnya. Siapalah sangka?

Nak blame D pun tak patut sebab basuhan dijemur kat rumah Ndja, next door. Terlindung dari mata kasar dan mata hati yang tak peka pada cuaca <- indirectly nak blame D jugaklah nih, macam sesuai kan??

Hujan yang tersangat lebat sepanjang perjalanan. Fuh! my jantung palpitates sangat rancak but knowing me, I'd somehow perform better under pressure, insyaallah.

6.30pm: Appointment with ENT doc a.k.a doc tiak tak wangi *tahan napas sat*.

Wallet Umi mencebik2 manja bila tengok bil, nasib baik tak meraong, haha.. *alhamdulillah*

Dinner: bergelut smack-down dengan ketam sebelum dihempuk dalam periuk. Ketam zaman sekarang on diet ke? Cemetot aje.


Now masuk cerita hari Ahad but I skip cerita Thabtu/Thenin & Thelatha... kesian kat you kang 'rabak' membaca, hehe.. Masak nasi n lauk2 simple: lemak kobis, ikan gor & samtum bilis (freezer ketandusan bahan basah). Siap aje masak, kita berdua pun ngap! Pewut dah kenyang patut capai bantal busuk namun perjuangan masih lum thelethai, sambung goreng nasi for D n masak mee bandung for T. Rajin tak I? Rajin tak I? <- sengaja gedikkan diri, kah3.

Lebihan mee bandung jadi my b'fast pagi Thenin. Hmm..thedapnya U! (siapa lagi nak puji, ya tak?).



5pm: Kita berdua hantar T balik kesana. Bergentel2 dia bawak barang yang agak berat. Dahlah biliknya jauh, cuba cari troli tapi tak jumpa. Mungkin orang lain tengah guna troli yang satu tu atau mungkin lepas guna troli, orang berkenaan tak pulangkan ketempat asal. Masalah!

OTW home TB kata dia lapar. Yeayyy... I pun lapar so I ajak kekopitiam kepunyaan my friend's hubby but TB 'pushes my suggestion raw-raw' you know namun dia setuju pulak kita ke Wictory (w=v), I pun terus senyom simpol.

TB had beriani kambing while I had murtabak. I bitau cikKak yang ambik oder "saya punya murtabak tolong hancur2kan, boleh?" *reminiscing zaman dulu kala makan murtabak hancur kat restoran ZamZam alaKazam*. Menurut cikKak "kalau makan disini memang dipotong2". Ohhh.. gitu kekdahnya yek?

BUT I knew it! cikKak tu mesti tak paham bahasa Melayu tulin dari 'ahli bahasa rojak' yang sorang nih, haha..


Ada iras murtabak hancur tak?
Ada??
Aaah...sedihlah cenggini, tak nak kawanlah!

22 comments:

Queenie said...

nasib baik masuk sini pewut dah berisi hihihi...

Amelia said...

Hi Somuffins, Alamak, salah timing masuk sini, tengah lapar, weii....
Ketam... oh ketam... my favorite.
Tapi ketam tu kurus sangat, macam tak umur lagi.LOL

P/S You baling tepung kat Taman Molek ya? Nasib I cium bau tak lalu sana, kalo tak terus jadi pontianak tak payah tukar uniform. hahaha

Yong Kamariah said...

horlicks crunch tu? baru mkn malam tadi and memang thedappppp!!!!
and cik Som mmg tajin mathak....siap mee bandung bagai tew! omg ketham, me likey!!! tu namanya khetam tangkap masa gerhana, tu yg kuruihhh semacam dow!

kakcik said...

Hancurkan sahaja murtabak itu di dalam mulut dan terus ke perut. :)

Ibu n Abah said...

jemur kain...
nampak hari terang benderang masa keluar tadi...
tengah jalan.. hujan turun...
habis kain ku lencun...
- masa takder bibik dulu mmg jadi dilema...
sebab tak kan nak hangkat masa panas sedang terik tadi kan??? Kan?? Kan???

geraugebang said...

itu telor dalam mee bandung...sangat class you...mengancam

Anie said...

Somuffins,

Ohhh no ketam masak lemak ke?? Addeehhh sedap2 nak join makan boleh tak hehehez?

Ooohhh I know what u mean by murtabak kasi hancur2kan. Usually the mamak dkt Zam2 will use dia punya sudip besi yg panjang dgn one of the plate and koyak2kan the murtabak. Nxt time u mesti guna the work koyak lah i rasa hehehez. Kasi Cik Kak tu paham...minah indon ke? Wahahahhaz....

Anie said...

word bukan work typo~~sorry maam ;)

Anonymous said...

Kat mana makan ni? Cik abe suko make murtabak sebab tu ambo tanyo?

Ahkah

bintangjauh said...

Salam CikSom, sengaja&sampai hati geletek ketawa Ratna dengan kaitan ayat-ayat terpilih, begitu tanpa segan dan silu Ratna pun ter...sedak terus ter...ketawa sampai selinang airmata ceria bukan duka-lara...

Gimana pun, cara al-kisah itu dirumpun sekali kan hari-hari dirumah dengan masakan juga keluar bertukar suasana makan dimana sahaja tempatnya tidak ter'pernah Ratna fikirkan. Jadinya, satu entry boleh ketahui pelbagai acara dengan hari yang berlainan juga tempat suasana yang berlainan juga, cukup menarik sekali!

Sudah berkurun abad tidak merasa masak gulai lemak chili ber-ketam itu juga sudah berabad tidak merasa roti murtabak itu, ada kah ini masanya Ratna pulang ke-TanahAir bumi kelahiranku untuk merasai apa sahaja yang sekian lama nian tercicir lagi terlepas itu?

Bagi Ratna, murtabak itu dipotong dengan sopannya dan iras murtabak hancur jauh sekali... nak kawan tak dengannya Ratna?

Salam manis semanis madu.

Ribbon Clown said...

Cik som,

Kita gi murtabak zam2 pun x dpt Yg hancur2 nye T_T

ENT? is everything okay?

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

CS..
Bukan main memasak2 ya..Ketam sungguh menyelerakan dan mee pulak..amboi CS patut di puji ni..
Tapi I setuju dgn Ratna..Mertabak jgn lah hancurkan nampak tak sopan..biar lah potong cantik2 sedap mata memandang dan masuk mulut pun bersopan gitu..

Lili said...

Kander Som,

Wah ghairah kander ber-al-kisah sampai gambar mee bandung bertelur rebus kuor dua kali kekdahnye ekekeke! But I loike! Bagi ler mee bandung ke aneka mee bagai, I terima dengan tekak yang berseleWa...burpp...syedap!

somuffins said...

QJ
Nasib baik you dah kenyang. I segan taw nak beri orang pandai masak merasa masakan I *sambil sembam muka kekusyen*


AMELIA
Dah bertahun2 I tak beli n tak masak ketam tetiba my son sibuk suruh beli. Sekali I masak and sekali dia masak sendiri. Ketam yg I beli memang kurus and ketam yg my son beli gemok2 belaka. Very the oppositelah. Patutnya yg 'gemok dapat yg gemok', kahkahkah.


YONG
I masih tak puas makan H.Crunch tu. Hari tu makan kongsi dgn dara, where got puas kan? I memang 'rajin memasak', ehem, ehem (sambil betulkan kolar baju yg sah2 tak berkolar, ngeh2).


KAKCIK
Itulah yang dibuat, hancurkan dlm mulut tapikan kalau dah siap dihancur sebagaimana dipinta, lagi jimat masa takyah potong kecik2 dan masa mengunyah dpt dikurangkan. Logik tak?? :-)

somuffins said...

AKAK
Dilema orang tak berbibik kekdahnya ...
Sabar ajelah dengan dugaan yg kecik tu, tul tak? Besok2 masih ada mentari menyinar, insyaallah.


GG
I macam tau2 aje you akan kesini. Sebiji lagi telur I sediakan khas untuk you *member sama bendera kekdahnya*. Sila..


ANIE
Spore kan femes dgn murtabak hancur?? Yes, I masih terbayang camana diorang guna sudip besi to hancur2kan murtabak yg tak berdosa tu, haha.. I think cikKak yg ambik my oder tak tau the existance of murtabak hancur. To me, kalau sebut hancur atau koyak, the end result wont be quite the same :-)


AHKAK
I dah setelkan 'masalah' you..dah delete komen2 yg terlebih sudah tu, hehe.. Restoran Victory diberi nama. Terletak just belakang Makbul. Pegi jgn tak pegi ya??

somuffins said...

RATNA
Alhamdulillah jika coretan Al-kisah dapat menceriakan keadaan. Merci diatas pandangan dan komen yg agak luar biasa *sukanya kita*. Disana pasti ada ketam makanya simpan aje duit tambang untuk balik kesini, hehe. Since you biasa buat roti canai, pasti you juga boleh olah bahan2 untuk dijadikan murtabak. Go Ratna go! Murtabak hancur punyai cerita tersendiri. Nanti I ulas lebih lanjut sebab musababnya.
P/S: *berbisik* kita kawanlaa, mana boleh tak kawan? :-)


RC
You pergi Zam2 tak dapat yang hancur2 sebab you tak mintak atau sebab sudip panjang dia yang dok hancur2kan murtabak dah patah? har3 and thanks for your concern. ENT=alhamdulillah.


ARTLOVER
You puji I ke you? Auwwww....mekasih *kembang kuncup idongku*. Perihal murtabak hancur, nanti I terangkan gambaran sebenar, cewah :-)


LILI
Dinda, memang tengah ghairah .. suka sangat dgn rupa paras telur tu, hehe.. My CokiaN97 does justice (tak banyak, sikit pun jadilah) to my meevandung, yeeehaaaa...!

mela said...

ye lah mana ada hancur, they all never see before. hancur yang berseni i also feel look and taste better. victory tempat u, kerabat dengan victory arab street is it?

somuffins said...

MELA
Maybe warga selatan lebih mengenali murtabak hancur yg dimaksudkan. Katanya V disini memang ada bau2 bacang dengan V disana. Even pembuat/penggoreng murtabaknya pernah kerja kat restoran arab street for 17 yrs (tapi lama tak nampak sejak dia pegi umrah).

V kat sini ada jual kacang phol, beriani etc.

blu4sky said...

CS,
ini Jamak Entry ke..Jumaat hingga ke Ahad..hihihi
ayoyo itu ketam sungguh mengoda you.. haisshhh kena cari ketam juga ler mcm ni..

somuffins said...

SUE
Jamak takdim or takhir? hehe..
My entry mmg selalu aje jamak. Selagi tak kering 'dakwat kibod', selagi tulah I tak moh berenti, hahaha. Kalau dpt ketam nak masak apa? black pepper ke?

blu4sky said...

CS,
hahahah masakan i byk guna black pepper errrkkk.. :D
tokak den raso nak makan masak lomak cili api..macam sodap ler pulok..

somuffins said...

SUE
Sebut black pepper sebab masa I dah siap masak lemak, my doter tanya kenapa tak masak black pepper (macamlah I tau nak masaknya pun? haha). Apa pun, jgn lupa semangkok ketam untuk I. Nak bodynya aje tak nak tangan/kaki, boleh ke? :-)