Thursday, 14 May 2009

Legakan tekak ...

A mugful of teh suam, heheh

My vice
Sejak dua menjak nih, I don't consume hot drinks in the morning anymore. I drink everything chilled; and if that's not enough, harus dimeriahkan lagi dengan ice cubes yang bukan calang2 rupanya but specially made one using the ?*?*? mould to get that 'bongkah' effect. Brutal aje rupa ice cube tu, kan? Haa.. you all sure teringin nak resipi minuman tu tapi malu nak mintak, tul tak? Jangan you, malu bertanya sesat jalan. Kalau dah sesat jalan dalam cuaca yang OMG nih, you sure rasa dahaga, kan? Jangan kata I tak offer resipi minuman yang spesel ni ehh?

Tak kira masa, pukul 3,4 atau 5 pagi sekali pun, sanggup buat air sejuk manis berkaler tapi takdelah bubuh ice cubes setimbun cam tu. I masih beringat tentang kesihatan taw, hee (giggle yang bunyinya memang cute). Gelas berkembar kat atas tu definitely quench our thirst. Had that at kebab's joint (hehe, sori terlupa nama restoran kebab tu).

Kalau tuan besar tau habit bini dia cam nih, sumpah gua kena sound of music. Drink cold water "isn't good for health". Tapikan you, my FIL, my Bak n my Mak, diorang OK aje minum air sejuk; my Mak even kunyah2 ice cubes lagi. This morning cuaca agak mendung maka I make myself a big mug of TEH SUAM (see top pic). Hari ni I baik sket, tak terasa nak 'melawan' nasihat tuan besar. I pun nak hidup lama gak ..

All time fav. during this scorching hot weather. Tengok rupanya aje dah terasa sejuk n refreshing, kan? kan?

Nice and yummy when it's chilled. Kalau takde nata de coco lagi bagus; tak payah kunyah2 cik nata yang chewy tu. Slurp once, slurp twice and it's gone. Tekak rasa dingin aje.. nikmat!

Slice comel2, have it chilled and enjoy!

Peratikan lengkongnya aje dan bukan jari jemari I yang lumus tu. As always kurang menjadi tapi nasib baik tak disaster, boleh juga dibawa ke majlis. Mula2 nak buat lengkong milo tapi tuan besar kata "lama you tak buat lengkong yang I suka ek?". Aduhh, kesiannyaa.. lengkong yang you suka eh.. tapi I nak buat lengkong meeelo.. (sambil paparkan muka kesian).

Kebetulan jiran menjemput we all ke rumahnya; malu ek kalau bawak pewot aje so lengkong tu nak dijadikan buah tanganlah konon. Nasib baik I ni bijak (haha), I berjaya buat 2 jenis lengkong sekali gus. Lengkong untuk tuan besar is just lengkong perisa gula melaka dan yang nak dijadikan buah tangan tu dicampur dengan santan dan telur. Besok2 I buat lengkong milo pulak, insyaallah panjang umur.

To accomplish before year-end (bersemangat nih):

1.cendol 2.karipap 3.sago gula melaka 4.sardin roll 5.secret

5 comments:

Cik Lina said...

cik som, mug teh suam tu beli kat kedai romantika ke??

3E said...

somuffins, sekarang ni mmg musim panaskan...I pun hari2 minum ais...tak kira la siang atau malam...belasah ja.

somuffins said...

CikLina, mug tu? I dpt free. Long story. Kedai romantika tu kat mana?

3E, paling hot n steamy bila kita dalam telekong.. Waduh2..

MamaFaMi said...

Curious nak tahu ni.. naper pagi-pagi dah minum air sejuk ye? Boleh kuruskan badan ke? Kalau itu sebabnya, nak gak minum segelen air sejuk setiap hari, biar kurus cepat... silapharibulan, kembung macam ikan buntal pulak nantinya... hihihi...

Psst...siapa 'cinta' mu itew... habaq mai sat...

somuffins said...

Oit? Awak lom tido lagi? hehe. Orang tua2 kata no good minum air sejuk esp dgn airbatu tapi I ni degil. Nowadays cuaca menggila kan? Dahagalaa .. (bukan kerana boleh kurus). Saper 'cinta' I? Hehe.. orang Johor tu lerr.. Syyy..sekret k?