Friday, 15 May 2009

Make ourselves happy ..

Korean BBQ Chicken HALAL

Deep-fried chicken in olive oil (tak sure virgin or not)

'Kochi' licin within 20 mts

Macam baru semalam I hantar T balik ketempatnya; then siang tadi dah jemput dia balik rumah. Macam biasa ... dia heretnya luggage. Tak reti2 nak bawak baju kotor dlm beg plastik ke haper. Mesti luggage. Nak dekat setahun, tiap minggu kerjanya macam tulah. Ada juga 2 beg lain; satu untuk laptop, satu lagi beg P&C (adalaa buku2 and manikam lain).

Umi dan abah dia yang sejati ni pun tak paham why she has to heret the luggage. Dalam tu ada baju2 yang patut dibasuh aje. Tiap minggu mesti basuh bedsheet -> "Kotor ke?" .. "taaak" .. "dah tu?" .. "gelilaaa..". Bila tengok dia separatekan baju2 warna dan putih sebelum dibasuh, rasa kesian pulak tapi I kena didik dia, kan? Tiap kali mesin bunyi toot toot aje (toot ke teet? lupa lak), I tolong sidaikan/jemurkan. Hehe, tak sampai hatilaa...

Tak sampai hati merely sebab dia dengar cakap I which is to lipat lebih kurang baju2 kotor tu and not to hempuk aje dalam beg. Sebab dia rajin tang tu, maka memang I tak sampai hati. Unlike si bujang sorang tu masa dia duduk hostel dulu; 'PAP!', kerja I asyik tepuk dahi aje. Baju kawan ada pada dia, baju dia ada pada kawan, socks tinggal sebelah, a pair of socks has different color, boleh? (and the list goes on..). Paham2 ajelah dak janthan nih..

Dara sorang tu cerewet a'uzubillah .. if any of the wet laundry TERdrop on the floor when she was about to hang them, she will have it rewashed. Kalau tak basuh semula, she will kibas2 bagai nak rak as if to get rid of the 1000 germs which maybe dah melekat. Haiyaaa.. susah gak deal dgn orang obsessive nih. Tu baru satu contoh keobsesiannya, there are more ... (a deep sigh).

I pernah ajar D&T cara berhemah ambik baju yang dah dilipat, but now since T dah jadi warden baju2 lipatan (in-transit before going to individual wardrobe), dia dah reti whining "saper buat ni.. nii mesti D nih, penat taw orang dah susun". Had I say "baru tau penat", surely dia demoralised malas nak tolong I; so the safest way is just to smile dalam hati ajelah..

Every week as usual, ada aje benda yang T idamkan. I sort of perkenankan hajatnya tapi takleh pegi tempat mahal2. As fickle as ever, mula2 nak makan ntah apa kat StoberiFild, tak jadi. Nak ke McD, tak jadi. Nak cuba pizza kat YeloKeb pun tak jadi; last2 pegi Korean chicken BBQ. 120% halal. Ownernya dara2 belaka.
.
Oh ya. Soon after I jemput T tadi, dia dah merengek nak ke Sec 2 nak makan ABC yg kengkonon world. Kesian .. ikutkan. Dari Sec 2 dia drive .. alamak .. 1st time dia drive from SA ke SJ. Mesti I takleh duduk tenteram, sure kaki I tekan2 brake angin nih.
.
YaAllah, selamatkan perjalanan kami. Alhamdulillah selamat, if not we wouldn't have the chance to relish those food. Syukur for the rezeki (dalam handbag ada RM50 jer, hehe. Tolak 30 tinggal ???? and it's about time I merengek kat tuan besar pulak...)

3 comments:

SHAHIRAH KHAIRUDIN said...

luckily T s2dy dekat je..camne eh kalau T s2dy kat tempat yang bermarhalah jauhnye. how to heret the luggage which full wit pakaian utk dibasuh every week? kesian die..i pernah laluinya..

hurm..u knw wut Cik Som, Ibu i menderita n sengsara menanggung lenguh2 kaki menekan brek angin while i was driving..me'b the brutalities of young people like us buat u ols jd camni kot? fobia eh Cik Som?

somuffins said...

Sebab tau rumah ayahanda bonda dekat, tu yang manja tuu, tul tak?

I aje yang berani duduk sebelah anak2 bila diorang drive. Hubby I tak berani langsong, kah3. Kita pompuan terer kan? Bagus gak I let T drive dari Sec7 to Sec2. Kalau I yg drive, I will sokmor ask 'belok mana? kiri? kanan? terus?'. Bila kat roundabout, T will tell me 'ikut pukul 3, 6 or 12', yang I ni serta merta tak paham pukul 3 kat mana, 6 kat mana..', hehe. U tau ajelah SA ada 18 roundabout kan? I get confused all the time. Tak sker drive kat sana .. Sekian.

Ayah said...

at least depa dah besar dan tau membawa diri membantu urusan harian di rumah jua...