Sunday, 24 May 2009

Pengat ubi ...


Selalunya I tak tidur lepas solat Subuh tapi dua hari ni boleh aje mata ni jadi pedih yang memaksa I menggenyehnya (penuh perasan), pastu mata rasa macam kena gam tak boleh bukak; lalu I pun pejamkan mata kasi relax sikit. Niat nak relaxkan aje tapi terus zzzzzz!

Dikejutkan oleh deringan fon dari my sister suruh tengok TV9 ada something special. Alaa.. kacau aje orang tengah mimpi tau ..

Sementara tunggu 'something special' tu bermula, I ke dapur hangatkan leftover fried rice dan pengat ubi. Ubahsuai sikit pengat tu tambah lagi gula melaka sebab tuan besar kata kurang manis tak macam I, heheh. Ubi dan kuah belum sebati sebab I masak pukul 1130pm dan I hidangkan pukul 1230am. Am I not rajin masak malam2? Tapi yang bestnya bila biji sagu dah kembang dengan muainya maka terjadilah beribu2 telur ka*ak, I like!

Petang semalam I gi melawat Chik, my beloved auntie yang duduk dengan my sister yang riuh rendah mulutnya macam kap-lam-ya-nge tu. Ehh, memang dia dapat title tu lama dah. Mak n Bak pun dah merestuinya. Bila I kol bitau I nak datang, cara my sis tanya macam ada udang disebalik batu aje "dah siap ke?" .. "nak datang sekarang ke?" THEN tetiba I dengar Chik kata "murtabak".

Alamak! nak beli murtabak pukul 4 ptg kat tempat tu? I told my sister tempat tu susah dapat parking; whatmore I'm alone takde orang harapan untuk jaga kereta. Namun, Allah permudahkan. I kol restoran tu mintak dia sediakan 3 keping murtabak dan "boleh tak awak hantar kat kereta saya?". Yang menjawab tu kata "boleh, boleh".

I miss Chik, lama tak visit dia. I pun nekad merentasi federal highway sorang2 (masih takut2 okay?). Bila Chik dah sebut murtabak, rasa tak sampai hati pulak. I mesti dapatkannya by hook or by crook. Orang tua bila terasa nak makan, mesti hampa kalau tak dapat, kan? Part kirim makanan kat orang, kalau tak dapat atau kalau orang tu tak bersungguh2 carikan, I memang cepat sedih dan hampa (tapi tak tunjuk depan2, nangis dalam bilik air jer).

So the 4 of us (+maid) menjamu murtabak and sirap bandung sambil berbual2 mesra (dan gusip seketul dua).I brought murtabak and something else for them; and in return I got ubi (dipengatkan) and mangoes (besar and so sweet).

Now back to that 'something special' on TV9. The guest was a wife of a well-known Ustaz. Ustaz ni pun satu, man! Ustaz or no ustaz, he is still a human with weakness. There was one caller who asked the wife with sarcasm that she being the ustaz's wife, surely been taught (by the ustaz) on how to overcome the musibah. Wah! sedap aje dia kata gitu walhal subject of discussion is about the husband who is irresponsible, the husband who disappears, the husband who has no time for his family and yet has plenty of time to have a swinging time with a new 'beau'.

Each and everyone of us has a fair share of dugaan. Ada hikmah disebalik musibah? Apa pun, bacalah banyak2 Innalillahi wainna ilaihiroji'un...

5 comments:

Spices of Life said...

Bukan senang jadi isteri ustaz. tambah ustad tu hansem. How you made your nasi goreng?

somuffins said...

Betul tu..

My nasi goreng? The simplest ever, you know me. I put garlic, prawn, daun sup, telur and kacang panjang sesat. Bumbunya I guna 'Adabi serbuk nasi goreng cina'. Ngelat ek?

G'Zain said...

Salam Cik Som,

Hmm yummy yummy pengat ubi tu kan wa punya favorite takkan lu lupa tapi wa nak ngadu sket ubi kayu rebus kat Restoran Ubi Kayu tu dah tak werldlah. Sedih wa. Ha pasal ustaz tu wa pun nonton gak. Hmm that's a true color of men be it Ustaz or Not Ustaz...

somuffins said...

Salam Gee. Ye ke ubi kat situ tak werld lagi? Wa dah jarang kesana tapi kalau ustaz yang ehem2 tu ada, mau gak wa intai2, ahaks.

somuffins said...
This comment has been removed by the author.