Sunday, 31 May 2009

Baju, ayam, murtabak ..

Daging cincang untuk murtabak

AyamPenyet

In-transit
Sabtu yang penat tapi mengembirakan. Misi mengemas-kini baju2 yang dah dibasuh bermula sejak subuh. Boleh tahan juga nak clearkan backlog. Sebelum baju2 tu menimbun touching the siling (so to speak), I better merajinkan diri. By 6.30am semuanya beres. Berlonggok2 baju yang dah dilipat, dikategorikan dan disusun ikut hak masing2. Baru 4 orang aje nih, belum 14.
.
Tu longgokan baju tuan besar. Jeans dgn jeans, t-shirt dgn t-shirt dan boxer dgn boxer. Sekarang nih I dah tak kuasa nak lipat boxer tu elok2. Pakai, basuh, lipat, and in no time dipakai balik.Tersenyum simpul bila I lipat boxer2 tu. Tak ingat mana D punya, mana tuan besar punya. Nasib baik tuan besar bergeliga, boxer dia dah siap tulis 'R'. Hehe, dia bijak kan? D jangan cuba nak 'eh..terpakai' abah punya, ok??
Between T and I, takde pulak baju2 yang boleh mengelirukan hak because of very obvious reason. Bab pant*** memang tak mungkin terkeliru ever; almaklum ada orang tu pakai size seakan2 baju gown budak umur 2 tahun. Ahhh...

Dah setel baju, I vakum, mop dan basuh toilet. LOL jadi maid, penat ek? By 11 I dah siap berdandan ready to go; ada lunch date with my 2 sisters and a cousin, nak makan ayam penyet dan beli murtabak. It was a farewell lunch for my cousin yang nak balik negara dia for good. Missions accomplished for the 4 mak dara. Kolesterol pun mencanak2 naik.. Sigh..

All in all semuanya puas hati terutama bila ada kesempatan menjadi tangan yang memberi. Alhamdulillah.
Oh ya.. petang at 3pm ada jemputan harijadi niece. Baru 12 tahun. Nak pergi ke tak? pergi tak pergi tak pergi tak ................. tak sure.

5 comments:

Mrs Ceriawan said...

my brother ade 'penyakit' iaitu..pakaian tu (ape2 je boxer@t-shirt@short) baru je dibasuh,masih susun dlm bakul lum dilipat di selongkarnya cari..padahal byk lg dlm almari dia tp nak jugak yg lum lipat tu..

tp kalu myhubby (ahaks),sy yg tentukan 'seluar kecik'/t-shirt/seluar mane patut pakai..so xde ulang pakai yg sama je kerap sgt..hehehe..

3E said...

Somuffins, I selalu laundry hari sabtu at least mesti 7 round...Washing machine tu kalau bleh la berkata2 sure dia akan jerit...wei....aku dah penat ni...sib baik la machine 'kan...bab membasuh ok lagi. nak sidai boleh tahan la...tapi bab nak melipat tu...waaaaa...menangis tu...rumah I ada 5 org...masing2 suka2 ja tukar baju...tapi tukang basuh I sorang ja...layan ja la...

somuffins said...

MrsC, rasanya I paham nape your bro ambik tindakan selongkar baju/dll dari bakul tu. Tang suami you pulak, untungnya dia dapat wife perihatin.

3E, 7 round?? OMG, 'sikitnya'?.. hehe. Very time consuming nak melipat setiap baju ek?

Spices of Life said...

i never like to do laundry.. i can scrub the scrums and jamban and all..but i simply detest doing it.. guess who has to do so ? me la the laundry fairy. just tht my wings are missing so i cant fly from one machine to the next but drag my feet to complete entire cycle. mind you , i ada dryer lagi.. but bab melipat and menhang the baju satu certa.

You a super woman..lepas laundry siap mop the house .. hebat hebat

somuffins said...

Azieda, bukan selalu I jadi superwoman; teramat jarang tapi bila mood rajin datang menggoda, siap! Truth is, I suka basuh baju, menyidai, melipat etc. Tapi sejak anak dah besar2, I tend to leave the melipat part to the very last minute; selagi tak mencecah siling, I cool jer. Gitulah betapa super womannya I.. kah3.