Tuesday, 19 May 2009

Magic Drink ...

'Magic Drink'

'Magic Drink' konon, tapi takde magiknya kalau takde siapa yang rajin nak refill air dalam bekas yang magik tu. Oleh kerana sorang aje yang sangat rajin (guess who?) dan 2 lagi tak berapa nak rajin sebab berkira siapa patut buat (ie siapa minum lebih, dialah buat), maka terpaksalah solicit perintah mahkamah untuk menjaga keharmonian jiwa (guess whose?).
.
Puan Hakim (who else?) terpaksa membubarkan penggunaan 'Magic Drink' with immediate effect dan selama mana takde yang rajin nak refill dengan air yang dah dimasak. Sepatutnya guna filtered water aje tak payah boil, kan? taphiii .. (sambil tarik nafas panjang kira 123 dalam ati dan hembus pelan2 kira 123 dalam ati juga), it's another story altogether..

Sejak cuaca panas melenting, tetiba ada pulak orang dah jadi rajin. Rajin masak air dan seterusnya refill dalam bekas magik yang ada kat dada fridge tu. Pra-syarat 1. to refill only boiled water 2. tap water a no-no 3. a must to wash up the magic container every now and then as there might be some residues left at the bottom of the container from the unfiltered water.
.
Keadaan air kat SJ ni tersangatlah tercemar .. Before you could get crystal clear water, you have to let the tap water run for a few minutes; or else you will get to drink NESKOPI with a karat taste, straight from the tap percuma .. haha (ketawa ketat yang tersangat sakit hati tu). Terlebih sakit hati bila basuh baju cerah tetiba baju jadi rona teh O!
.
Dengan adanya 'Magic Drink', kerja menuang air disingkatkan beberapa puluh saat. Gitulah harapannya:
.
1. tak perlu buka fridge langsong
2. tak payah buka/tutup penutup botol
3. can save on electricity
.
Anyway, I still keep 1-2 bottles of plain water just in case .. untuk jaga keharmonian hati, limpa, jiwa dan pundi2 (again, guess whose?).

6 comments:

azIEda said...

neskapi. a nice day to great a day. but i much prefere iced neskapi. hello there. i been awfully busy with moving up north of america right after the wedding. work related. bila pensen baru pulang ke tanah air.i truly enjoy reading your blog.

somuffins said...

Azieda, patutlah u senyap aje rupanya bz pindah? Tak tau pulak you are working now, anyway good luck & thanks :-)

3E said...

somuffins....kat mana beli magic drink tu? menariks jugak la....
kat area u tinggal air agak tercemar ker?

azIEda said...

back to work force.. both anak dah off terbang and i melopong kat umah.. so now this magic drink isnt as magic after all.. we need to refill and guess who is the refill fairy? ciksom kita la.aka pn rumah manager.pasal bak air nie.. walaupun air ada di dada fridge my mak selalu simpan beberapa botol dalam fridge dia.. emergency katadia.. lol..

somuffins said...

3E, ala tu model lama. U cuba intai kat kedai HSL atau ESH. Macam2 jenis ada dijual. Mine yg basic aje. Keadaan air kat sini tercemar esp pagi hari. Rona keladak dan bau karat.

Azieda, hehe.. all things possible dengan adanya FAIRY godmader, kitalah tu. I keep 1-2 bottles for guests sebenarnya. Kata2 bijak dari your mum tu.

azIEda said...

lol...so true