Tuesday, 23 June 2009

CikTenggiri berdialog ..


cik tenggiri (ct)

CT: CikSom dear, tunggu apa lagi? Dah pukul 1 nih, I'm ready you know
CS: Ready for what?
CT: Masaklah kita, apa lagi?
CS: Jap aaa, baru pukul 1. Masak cepat2 pun bukan ada orang nak makan
CT: CikSom ni selalu cam nih tau. Karang dah pukul 3 baru nak sebuk2. Pastu bila tuan besar balik mulalah berdrama; kata tak sempat goreng sayorlah, kata ikan tak sempat thawlah..
CS: Eii, potpet2 pulak.. Kasilaa idea sket, nak masak apa?
CT: Kita rela dikarikan .. semua bahan ada kan?
CS: Apsal mesti kari?
CT: Dah tu?
CS: Dah tuuu ... kita ke plan B ajelah

ct
CT: Plan B tu plan apa?
CS: Plan B? Meh .. masuk dalam esbok semula ..
CT: Ni yang kita benci nih... (sambil menghempas2 badan atas pinggan)
CS: Oit.. plan C pun kita ada tau..
CT: Alaaa tau punya .. beli lauk dah siap kan?
CS: Adalaa...

11 comments:

Spices of Life said...

duduk umah and masak all the time, i too literally speak to my items nak masak ..from spices to ikan, ayam ,daging what not. how untung u , ada plan c.. pi tunjuk lauk di kedai..

kak ja said...

Psssttt!! I pun slalu buat keje mcm ni-ikan I asyik kuar masuk, kuar masuk freezer..

Cik Som said...

hahahaha. Banyak nyer masa cik som berdialog ngan ct.. Kalau kite, balik kerja terus sambung buat kirja kat dapur.. biler laa gamaknya dapat dok rumah... anak-anak dah besar... :D

somuffins said...

Azieda, sebelum I 'untung', I pernah 'menderita' juga. Untung since I reti drive, menderita then cos I couldnt drive + a sister who happened to be my jiran dah pindah. Most of the time then, I cook and cook and cook.

Ja, dahlah kuar masuk kuar masuk, dari plan nak berkari tukar ke masak kicap ke just goreng aje. Mabeles kan? haha.. (psst.. sayor pun mengalami nathib yang thama..)

CikSom oii.. dulu masa I bekerja, I pun takde masa nak berdialog dgn 'diorang' tu semua. Habis kuat senyom sinis jer. theheehee..

3E said...

caya lah somuffins, boleh berdialog dengan ikan tuuuu....Kalau I berdialog dgn ikan/ayam/daging/sotong/udang/etc...sure my anak2 cakap..."mummy cakap dengan sape tuuuu? sure diaorg akan konpius punya.....

Dentist and Me said...

eh mana ada macam ni. wa tak pernah pon pikir nak masak apa. mengada saja

somuffins said...

3E, kadang2 I tak de kawan kat rumah, cian I ek?

Mr Dentist, lu eksyenlah khan?? Mentang2 Diny tersangat rajin memasak beranika juadah.

FROACE2009 said...

CS plan C ...campak ikan dalam tong...sebab dan terlalu lama dalam esbox tak masak...mata ikan dah kering n perut kempis....

Plan D ...bagi goreng bagi kucing makan..kalau ada pelihara kucing.....

Tapi CS rajin kan mesti dah kena kari n selamat dalam perut.

somuffins said...

Froace, plan C/D ikan direbus dan sedekahkan pada kucing2 yang tak bertuan belakang rumah.

Yes, ikan tu dah selamat dikarikan.

Amy said...

salam sis,
HAHAHAHAHAHAAAAAAA gelak sakan i dgr perbualan u ngn CT tuh. Adoiii sian die last2 masuk peti ais blk, HAHAHAHAHA ayoooo sis i duk bayangkan yg u betul2 beborak ngn CT tu tau. Kalau la CT tu btl2 borak2 ngn i cane erk?? Agak2 u fengsan x?????

somuffins said...

Wkum salam Amy
Eii, ketawakan I ehh? Babab kang. I nak imagine camana you bercakap dgn SEPHIA aka sotong katak tu, hehe. Cakap Jarman lagi musti gamats!