Friday, 19 June 2009

Mee and me ..

MB at 9pm yesterday

2 days ago I had mee PK and yesterday I had MB. Since T is on sem break, ada aje benda yang dia idamkan; K-eF-C Fiery chicken, MekD, aiskrim Waall's (new flavor, memang sedap u) n Slurphee (the list tak henti disini ok?). Dalam pada tu, "nak makan yang Umi masak juga". Takat ni 2 mee dah setel, next is mee kari and sambal sotong.. Nasib baik yang senang2 aje, hehe.
Disamping ad-hoc requests, tiap hari I masak nasi dan lauk ..... pauk (kesian I taw). 'Pauk' tu ditaip jauh sikit dari 'lauk' sebab masakan I tak dikategorikan meriah. Selalunya ada 3 lauk but lately macam nampak 2 aje (haha, ada hati kata 'macam') cos I skip masak vege. (substitute dengan buah). Bila terjadi 'macam ada 2 lauk aje', odisyen sesi anak wayang pun bermula ..

Ada 3 skrip saja (buat masa ni laa)..
1: hari ni takde sayor (walhal sayor sedang menggigil dalam esbok), u makan buah aje eh?
2: I tak sempat masak sayor, ada dua lauk aje, ok ke?
3: hari ni tak masak sayorlaa .. dalam esbok pun dah takde apa (harap2 dia tak check esbok supaya fakta no. 1 tu sentiasa valid, har3)

I think tuan besar pun dah malas nak layan I tapi relax aje dia kata "OK". Aduhh, tak ke I rasa donia ni ana empunya?? Dengar macam tu aje I dah hepi, tak dapat emas secupak pun takpe (asalkan tiap bulan dapat WANGsa maju.. majulah poket I, kihkihkih <-- gelak manipulasi nih). Tapi kan you, sebenarnya dia memang tak reti makan lauk beranika jenis unlike me (yang tamak haloba). Dia sure pening lalat bila tengok 4 lauk atas meja berbanding 1 atau 2. .
.
Masak untuk selera 4 orang dah memeningkan whatmore 4 ratus, kan?. Tu sebab my cita2 to own a small cafe never materialised. Tension tau bila kena komplen makanan tak sedap; esp. bila mood chef merundum (dengan PMSnya, PMTnya), definitely rasa masakan lari punya. Cukuplah dengan 'small cafe' yang I dah bina sejak berdekad2 lamanya, strictly for 4 tu. OKlah, I shall name my cafe as 'Strictly 4-4', best kan?? Macam malaikat 44?

Cafe tu takde hasil in terms of $ tapi diharap ada intangible hasil dariNya, insyaallah.


My breakfast at 6am today
30 minutes later ...
(apa dah jadi? kata nak diet?)

6 comments:

3E said...

Somuffins...mmg favourite org rumah u makan mee yea?

somuffins said...

3E, mee tu menu sidara sementara dia ada kat rumah. Kita berdua memang hantu keliwon mee; hubby pulak prefers mee kuning tapi dia berhati2 penuh curiga kat boric acid. My son pulak ikut mood.

kak ja said...

Mmg kalau nak ikut selera mkn setiap sorang, boleh pecah kepala dan mgkn gak pecah pinggan mgkuk sbb diterbgkan dek chef yg geram sbb semuanya tak kena.. Jiran I, anak 7 (sahaja).. Dia bila masak, dia masak apa yg dia rasa nak masak.. saper nak mkn, mkn.. Tak nak makan, lantak ko lah..

N nasik dia tak pernah tak habis!!

Spices of Life said...

cafe strictly 4-4... aww comel nya nama nya.. specialise only noodles and me house.. me as when the moods take place in your menu planning.
Sigh pmt /pms .. apa ubat nya?kalau kat ampang, i will go to rojak mamak kat loji near petronas..

somuffins said...

It's almost 12am Sat. I dah ngantok nih tapi dok bertahan intai2 movie Kangaroo Jack, cerita kelakar.

Ja, gaknya kalau I ada anak ramai, I juga buat cam jiran you tu. Masak apa aje pastu wat tak tau, nak makan, makan; taknak makan, lapar lah. Veto gitu, haha.

Azieda, whisper nih .. PMT in my case, the M isnt meant for menstrual taw..

kak ja said...

I pun tengok gak Kangaroo Jack.. lawak!! I suka, n mmg perlu tgok citer mcm2 tu.. Kalau tak, alamat terkeluar lagilah citer2 mcm citer bathtub I tu..