Friday, 26 June 2009

Kenangan mengusik jiwa ..

Pagi lagi dah tension. Bukan tension kerana MaikelJeksen atau FaraFoset passed away tapi tension air paip dapur masih kaler kopi cair. Berapa liter dah habis sebab biarkan air paip tu keluar berlarutan selama 10 minit.

Tak larat nak tadah air dalam baldi dan guna air tu untuk siram pokok atau guna untuk basuh parit ke apa. Tak hingin! Kalau tiap hari asyik mengangkut baldi aje, just imagine what's gonna happen to my biceps and triceps? Sure berketul2 kan? Then what happens to my tulang temulang yang lain?

Right now I sedang membaik pulih tulang temulang dengan meminum N-lene biar kuat tak rapuh. I teringin jadi ligat macam anak Uncle Teo dalam iklan N-lene kat tv tu.

??: Ooit Ciksom, mana pulak Uncle Teo? You mean Uncle Yeo kan?
CS: Haaa.. yaalah. Yeo Teo Meo.. samalah tuu..
??: Lupalah tu, sah dah tua (cakap dalam ati, nahas kalau cakap kuat2)

Nak sentuh sket pasal MJ & FF. You all ada tak rasa segelumit sedih now that both of them dah takde kat donia?? I sedih sebab kehidupan I masa silam banyak bersangkut paut dengan diorang berdua tu. In a way, feeling nostalgic yang memungkinkan terkeluarnya deraian airmata yang tak terbendung ..

Where was I and what was I doing when songs like I'll be there, Ben, the girl is mine & SaySaySay (last 2 songs duet with PolMekKatni) being played on air?

I was either at 84 Jln Merdeka, 8B Jalan Petrie or at 66 14/58 .. Life then was simpler and happier. I still have Tok, Bak, Mak & Mohd. Adik-beradik bersatu hati, caring, penuh kasih sayang, dan takde 'influence luar'. All under one roof.

I could still remember then, the one and only harta dunia which I cherished most, was none other than my National transistor radio (dpt hadiah pass Form3). Prior to that branded radio, I've had one or two cikai ones. Cikai2 pun I couldn't afford to purchase in cash so guess who came to my rescue? Who else but my Tok..

How can I resist $11 punya radio, kan? Kowtim dengan Tok discreetly, janji bayar balik bila I dapat gaji. Tok kept her $$ pintal2 dalam sapu tangan. It took a while for Tok to release the pintalan namun CikSom waited patiently (memang berbaloi), dapatlah $6.

Did I pay back Tok? Sure did, dah janji kan? Lagi pun I ni memang berpegang kuat pada janji (ehem.. tak riak tapi fakta). Besides the pocket money given by Bak (solely untuk belanja sekolah), I also received pocket money from my 3 working sisters, tu yang buat I konfiden boleh bayar balik hutang tu. Sebulan dapat tak banyak adalah $60 (sahaja <- penuh makna nih, heheh).

60? bbpj (pinjam kata2 CikSom II.. baca boleh percaya jangan), tapi kalau benar2 tak percaya, erasekan aje ZERO tu, ok? Takde apa nak dicemburukan. CikSom guwau2 jer.
Dengan transistor radio tulah I berhibur dengar macam2 lagu, salin resipi (patutlah I rajin memasak ?*!?), dan dengar sandiwara; pendekkata macam2lah. Dalam pada berhibur, banyak pengetahuan yang sempat I cedok (percayalah..).

BTW, you pernah tak dengar orang pelat tak reti sebut Z? Z jadi J. I kenal 2 orang, si LLT yang selamba aje menyebut zero as jilo, dalam meeting pulak tu. Hissh, sia2 aje muka ensem bak aktor HK & Korea. Sorang lagi is my step mum yang dah biasa dengan loghat negara dia, kerap silap sebut nama my other half. I mahapkan no big deal tapi adakalanya I syok juga usik2 dia "tu lagu si Jali2 tu Mak Engku). Dengan hilaian yang sungguh meriah, ME pun kata "haper2lah".

Haha, baru DAN (cakap Kedah) nak cerita pasal FaraFoset.

FF dengan libasan rambutnya yang 'who can forget' dan mesti teruja nak wat wambut cam tu. I pun teruja gak tapi apakan daya, habis kuat berjaya buat flicknya aje ie ramos yang berombak2 tulah. Never missed an episod of Charlie'sA. Missed kalu memang ralat sebab tak dapat berangan jadi LAWA dan BERGAYA cam FF & kawan2nya tu. At the same time, I really got the kick whenever I succeeded in guessing 'siapa jahat' before those 3 ladies could. Bakat terpendam terserlah, lama daah, OK? ;-)

Yes.. life then was still simpler.. no need to cook, no need to think of what to cook, less gray hair, less wrinkles, less gelora .. NAMUN .. alhamdulillah for the life NOW.

5 comments:

Spices of Life said...

have you had ff hair do. hers was a hair do ,while mine was hair don't. at 16 i had that cut, and was wondering why not the same as hers. well she had a hairstlylist did for her... perm , layered, mine was kedai sederet ampang .. tunjuk gambar kat nyoya tua..she said mamantai.. rupa rupa nya she bantai potong.. and convincingly said .. ada sama wooa

somuffins said...

Good morning Mem.. Had your dinner yet? I am abt to buy some groceries and perishables - sebijik bawang pun takde kat rumah, haha.
FF hairdo tu, I managed to do the flick aje tapi taklah mengurai2 cam FF punya. Tu pun cina kedai yg buatkan. BTW, you think nyonya mamantai tu masih hidup lagi tak? :-)

Spices of Life said...

i rasa nyoya tua tuh masih hidup lagi..dia mana ada stress .,, potong rambut tak even pun orangtak marah ..sebab she was so cheap..
hmmm i did my grocery shopping tadi.. ilove to do grocery shopping but i loath to cook..kids are coming over for lunch thro dinner tmrw.. i have an idea what to cook..sebab dorang dah kasi menu kat i...

kak ja said...

Adik bongsu I, masa tu blom pandai berckp, tp dah pandai sebut, "Adik nak rambut parah pocet!!" 2 days ago, I asked her, "pd ari ni, u still nampak rambut dia dulu tu cantik ke?" She said, "yes!!" hahaha.. samting wrong somewhere lah dgn adik bongsu I tu!!

somuffins said...

Tapi Ja, rambut parah pocet memang cantik. Bergelombang gitu..