Sunday, 7 June 2009

Quiet weekend ...

SagoGulaMelaka
This weekend, in fact the whole of the week rumahtangga I sungguh aman sekali. Bukan hari lain tak aman tapi this week extra aman. Maybe sebab cuti sekolah kot takde bunyi bas lalu lalang depan rumah; takde bunyi motor, takde bunyi lalakan "paper lama" (walaupun yang melalak tu suara anak tokey yang telah ditape, har3.. lawak), dan takde bunyi suara anak2 jiran bermain ..

Mungkin keadaan begitu aman kerana T tak balik rumah pada hujung minggu kah? Yes, I think so, tulah sebab utama rumahtangga I aman damai tanpa gelora. You knowlah jenis gelora yang I maksudkan bila anak dah besar dan ada minda sendiri (mind of their own).
.
Bila teringinkan Slurpee, ceekang, aiskrim & junk food, sanggup drive sorang2 waktu malam. Macam tak boleh tunggu siang hari ("tapi Mi, uncle tu tak jual ceekang siang hari"). Drive malam sorang2 berani pulak tapi tak sekali pun dia pergi kedai kat luar tu jalan kaki sorang2. Bila gini berlaku, Umi terpaksalah sarong blouse dan capai tudung harapan. Bukan tu aje, Umi kena bawak purse juga.. ;-)
.
Maybe aman pada luarannya tapi Allah aje yang tau betapa gundahnya fikiran I kini (risau dan kesian kat T yang sedang berhempas pulas mentela'ah for her exam). I doakan semoga kejayaan berpihak pada anak dara gunung payung intan berlian I yang sorang nih. Amin.
.
Pagi tadi breakfast berdua2an makan jemput2 cicah kari ikan. Hari ni washing machine direhatkan. Sebelum ngadap skrin, I ngadap sokabar dulu. Ada 5 jenis tapi baru katam 2 aje sebab ngantok yg amat. Time tulah terima sms dari my sister kat Seremban "hi senyap jer? zzzz or bz?". I pun terus segar, snap muka sendiri yg konon2nya sedang menela'ah sokabar dan mms kat dia "tengah baca paper nih, mata teramat layu. Sangap gaya badak berendam, kuak molot besar2 maka berjuta2 setan masuk, heheh".

Petang semalam I buat sago gula melaka. Seumur hidup, baru 2 kali buat. I tell you, betapa puas hati bila makan hasil tangan sendiri. Bukan apa, yang jual kat luar sana tu tidak mencapai piawaian, ada aje tak kena. Saja nak kasi perasaan kembang, I pun kata kat tuan besar "sago gula melaka I ni lebih sedap dari kat restoran, kan?". Simple jer jawapannya "yaa memang, I setuju". Yeay, what more can I say? Tak kira pujian tu iklas ke tak, janji gua dah kembang semangkok; rasanya boleh bertahan seminggu nih.

I dapat email dari my gud fren kat M'chester. Dia kesana sebab jaga anak yang baru gave birth sambil bermesra dengan 2 cucu yang lain, bawak diorang bermain kat taman mainan.

"2 hari lepas bwk A & A g playground. Ada anak mat saleh ni (dlm 10 yrs old) mintak I tolong ayun buaian dia. I pun baik hati buaikanlah. Then dia boleh tanya I "dont U have hairs?". I pun jwb yes I have. Then dia kata lagi "Little bit?" I jwb yes little bit. Then dia kata "Can U take off yr hair cover so that I can see yr hair!" Kurang asam betul. Terus I tinggalkan dia tergantung kat buaian dia".

PB, I think itu budak 'kurang vinegar' memandangkan omputih tak guna asam; baik asam jawa maupun asam geluguq.

Lunch terdesak sebab malas nak masak nasik dan lauk2 maka jadilah mee bandung yang tak cukup sifat. Untuk dinner akan difikirkan kemudian .. Now tengah buntu sebab terpesona dgn mee bandung yang sedap tu.. haha.

9 comments:

Mrs Ceriawan said...

hahaha..memang krg asam punye anak omputih tuh..

somuffins said...

Mrs C, budak tu sounds innocent and dia curious kot? Taulah budak2 (kadang2 lebih asam, kadang2 kurang, hehe)

Cik Lina said...

wa rasa budak tu very inesen... stret fowerd... yg pasti, wa lapar skrg. Cik Som, nk sikit sago gula melaka (wpun wa tak makan sago ittew...) lapar neh..

kak ja said...

Rajinnya Cik Som kita ni, masuk dapoq 3 kali satu hari.. Tp mmg betoila, apa2pun sedap lagi yg kita masak sendiri kat umah.. Kalau yg dibeli tu, ada je yg kureng..

Kalau husband memuji tu, terima je.. jgn pertikaikan keikhlasan dia.. Kalau rajin sgt dok mengkaji tahap keikhlasan dia, kita yg bleh jd sewel.. Mcm my hubby, kalau ditanya I msk sedap ke tak, asyiklah dia jwb, "bolehlah.." Tak nak dia ngaku I masak sedap.. Tunggu sebulan dua nnt, dia akan ckp, "u masaklah mcm yg u buat dulu tu"..By that time kita pun dah lupa dulu tu kita masak mcmana!!

somuffins said...

CikLina, wa takde benda lain nak offer, nak mee megi tak? Wa buatkan baek punya..

Ja, bukan rajin tapi selalu buat kerja bila air dah keparas hidung. Jangan contohi I ok?
Psst Ja, I lbh suka terima $ dari pujian. Adakah I ni mata duitan?

Cik Som said...

Sedapnya sago gula melaka tu. Last sekali makan masa bujang dulu.. oo kena buat la, weekends nanti. Hahahaha.

CikSom.. kadang-kadang bila baca blog ni, terbayang-bayang apa perasaan bila anak2 dah besar panjang.. heheh. You, the older version of me? Hahaha

somuffins said...

Hi CikSom Jr. Apa2 yang CikSom Sr buat tak elok, jangan contohi ya? Bab sago tu, yes.. mesti buat. Contohilah I .. haha..

kak ja said...

Bukan mata duitan, tp u ni org yg praktikal, Cik Som!! Pujian tak bleh mengenyangkan perut yg lapaq.. Pujian jugak tak boleh membeli handbag yg diidam2kan.. wakakaka..

somuffins said...

Ja, tentang praktikal tu memang betul hinggakan kemana2 guna sehelai tudung yg sangat diminati hingga kena warning .. kahkahkah..