Thursday, 18 February 2010

Boleh gitu ekk?

Kita memang tak sempurna sebab masing2 mesti ada pe'el yang tidak menyenangkan @ menyakitkan hati orang lain. Tak payah pergi jauh, tengok aje pada diri sendiri dan keluarga masing2.

Selalu terfikir .. orang lain ada masalah serupa kita tak? Kalau bukan masalah besar sekali pun, takat yang remeh2 tu .. serupa tak? Sebenarnya soalan I dah lama terjawab hasil mesyuarat belakang tabir antara adik beradik, kawan2 rapat dan jiran2.

Of late bersama kenalan baru (cewah!), kami duk berbincang macam2 hal tentang 'idiosyncrasy' keluarga sendiri yang buat kami gelak berputar isi pewut dan terpintal urat2 dara kami (haha, masih ada urat dara lagi tu jgn memain!).

Contohnya:

Satu keluarga bahagia (sumpah depa bahagia) keluar makan disebuah restoran. Mereka berempat selesai pesan makanan dan minuman ikut selera masing2 tapi jangan tak tau ada juga diantara mereka pesan makanan bukan kerana selera tapi kerana keadaan <- pelik tapi benarrr..
.

Makanan siapa yang tiba dulu? Katalah makanan cik Bee tiba dulu... Sedang cik Bee berkira2 nak suap tempenya atau tauhunya dulu (setelah hampir putus nyawa meniup selow2 makanan biar sejuk sket), tetiba pinggannya disambar oleh encik Bee. Bundar mata cik Bee melihat kejadian itu tapi apakan daya.. tugas isteri memang berkorban apa saja!
.
Tanpa rela, cik Bee membiarkan aje encik Bee me'nala' makanannya. Yang bestnya encik Bee tak rasa bersalah sikit pun! Kesian cik Bee yang sempat hidu bau makanan aje; by this time encik Bee dah sebesar kutu beras pada pandangan cik Bee *sigh* (anggap saja kejadian tersebut bukan yang pertama, kedua atau ketiga belas).

Itu ajelah satu contoh yang tersangat klasik pernah berlaku dimana2 juga meja makan bila sebuah keluarga bahagia ber-jjcm.

Hari ni hari yang paling malas, luaran dan dalaman. Sehari suntuk I mentela'ah buku nih untuk mencari ilham namun buku nih tetiba lembab hasil titisan tis tis tis ...
.

12 comments:

3E said...

Salam aunty som....
ya ya ya..setiap org memang punyai perangai pelik 'kan....walaupun dalam happy family...
macam u story 'kan...mmg kalau setiap kali food yang diorder..tapi wife punya order sampai dulu mmg sure dan sahih la en hubby akan merasa dulu keenakkannya....mmmm pasrah ja la...

pssttt...aunty som, buku yg u dok tayang tu..i pun ada gak....hihihiihi

Ibu n Abah said...

kak som,
i leka sekejap pi dapur buat makanan buka, terus terlepas nombor satu...
takpalah i nak pastikan i dapat top 5.
Cik Bee...
U kena panggil baby ker....
sekarang ni, kalau i makan... datang makanan, terus ngap... (itulah pasal selalu lupa amik gambar...)
pisang sekarang pun dah banyak pelik.. bukan setakat berbuah 2x... ada yang berbuah..panjang macam belalai gajah.. ada yang tumbuk kat tengah pokok.. ada yang dah kena tebang, boleh berbuah... sebab tu lah i make sure pisang tak berbuah 2x...

aintsuperwoman said...

mmmm....pasal makan2 ni sensitip juge kan? silap gaye boleh hilang selera weiiii....tapi kalaupun benda tu berlaku, rasa2 cik Bee tu boleh tak heart to heart talk dgn si suaminya...kalau dia buat tak dengor, cik Bee kena bertindak bijak kot...dah tau peel nye gitu, lain kali...

a) order 2 terus! bior je si suami tu merasa sampai dia kenyang. kita punya akan sampai yang lain. tak pe order lebih, dia yang bayor..hehehe

b) bila waiter datang ambik order, kata je, nanti saya pikir dulu, biar en suami order dulu...agak2 makanan dia dah nak siap, baru panggil waiter semula.

c) kita pulak buat macam dia, bila makanan dia sampai, kita pulak `tala'. contohnya ambik udang ke, sotong ke, bior dia tekelip kelip matanya...hahhaahahah......

d) tapi kalau tak sampai hati nak buat tu semua, redha je le, ater, suami kitaaaaa.........

kakcikseroja said...

Salam CS..

I tak terkilan dapat No. 4.. QJ n Ja blom masuk kan? hehehe...

bukan pertama kali Pn Isteri terkulat2 memandang En. Suami makan makanan yang dipesan oleh Pn. Isteri yang sememangnya mit-ali.. redho dalam terpaksa! ;-)

somuffins said...

Salam semua... topik I hari ni bolehlah dikategorikan sebagai masalah global kan? hehe.. sabar ajelah..

3E, you dah try apa2 dari buku resipi tu belum??


Akak, I sengaja 'post' bila you kedapur sbb you buat cream caramel tak beri I sikit :-(
Cik Bee adalah nama picked at random jer. P/S: Pisang sekarang dah pandai 'bela diri' ya???


Fa, I setuju dgn kata2 bernas you. Apa juga yg tak memuaskan hati kita, kena juga bincang terang2 dgn cik suami. Tak bagus jerukkan perasaan kan?


KakCik, datang tadi sengseng seluar ke? No. 4 masih mantap! Diharap masalah yg kita bualkan nih takkan jadi masalah negara kan KakCik kan?

kak ja said...

Apasailah u paparkan citer sedih ni kat sini?

I nak pi lari ke BBBB.. I tapau nasik gowen pattaya utk TK ptg tadi.. Dia mamam sowang2, langsung tak ajak I.. Kalau dia tapaukan utk I, dah tentu separuh tu mmg dia yg pulun!!

mami said...

Salam CikSom,

hehe..ye ke.."tugas isteri memang berkorban apa saja!"..

situasi Cik Bee tidak/belum pernah saya alami..alhamdulillah..I'll update in another year or two..hehe

tapi saya kerap alami bila gf adik ipar saya selalu tidak lapar (a.k.a. diet) jika kami ke restoran...makanya dia jarang order makanan kalau kami ke restoran..tapi bila adik ipar saya order..dia 'rasa' makanan bfnya itu....mostly nampak macam kongsi makanan dari 'nak rasa sikit saja'..

just saying..

have a nice day CikSom!

geraugebang said...

ha ha ha...sungguh la lawak ini cerita...tapi macam lost ajeer..I yang lost...macam dalam cerita lost tu..he he he.

QueenJah said...

salam sumer2...

ala you all nih, apa nak pecah2kan paler mikior...suami mcm en Bee Gees tu, lepas dia me'nala' isteri dia punya, isteri dia 'tala' ler dia pulak.....ngam kan? hurrr.....

somuffins said...

Salam semua ..

Ja, nape tak beli 2 bungkus nasi goweng aje? His n Hers gitu. Takdelah you nak lari ke BBBB; lagipun BBBB tutup hari Jemahat taw.


Mami, sesungguhnya tugas isteri memang berkorban apa saja lebih2 lagi jika suami tu perihatin, pemurah, penyayang etc.
Nampaknya your BIL's GF dah bertindak lebih dari encik Bee, kan? hahaha.. (dia pernah kacau ur pinggan tak?).


Gerau, nape awak lost? Nak lampu picit ka? :-)


QJ, Bee Gees mana yg you maksudkan? Andy ke? Camana nak 'tala' dia sedangkan dia dah lama semunyik 7feet andergraun??

Jom kita berSaturday Nite Fever, jom??

kak ja said...

I tak beli dowa sbb I mmg dah kenyang, tp I pengin nak rasa nasi gowen pattaya tu, sesudu pun jadilah..

Lps solat maghrib tu, I ajak TK makan (sbb I nak ngendeng sesudu), dia kata dia kenyang lagi.. Tup2 dia kuaq sat dr kamar peraduan kami, then masuk n buat announcement, hmmm.. sedaplah nasik gowen tu!!

aarrrrrrgggghhhhhhhh!!!

somuffins said...

aaarrrrrgggghhhhhh ....

Lenkali buat MOU Ja.. apa2 pun kena ada MOU, ahaks.