Saturday, 27 February 2010

panas + panas = dingin

Cuaca panas ditambah pulak dengan dua jenis hormon yang tak seimbang, lahar dalaman collide dengan lahar luaran maka terjadilah perang dingin. Tak tau scientific equation jenis apa nih .. panas + panas = dingin. *sigh* (inhale 123, exhale 123).
.
Dah lama tak masak couscous. Since ada permintaan (I pun suka makan sambil berangan berada di Morocco) maka dengan gigih I meronda mencari merata supermarket. At last lepas sekian lama, terjumpa juga di CS. Apa rasanya couscous tu? Rasanya macam bekas biskut dibuat dari kertas (betul tak tipu), tu sebab kena makan dengan lauk yang ummphh sket. Ada beberapa cara memasaknya tapi yang paling senang, cara I lah, haha (kalau susah, takde mananya I sanggup buat).
.
Couscous, salad n beriani daging (lauk pinjam)
.
Tengahari tadi I malas nak masak nasi dan lauk2 tapi terrajin nak menguli dan memizza. Kuasa veto seolah2 berkata 'siapa tak nak makan pizza, laparlah dia'. Tiap hari Sabtu kuasa veto beralih ketangan I (ye ke? hari2 lain tak ke? Hari2 lain? laagilah, haha betul2 giler kuasa).
.
Pepperoni pizza kurang mozzarella - regular
.
Pepperoni pizza - large
.
Dah congak2 lauk apa I nak masak untuk dinner. Ikan goreng sumbat2 lada bawang dan daging masak lemak putih + peria dan lain2 bahan yang terpaksa dirahsiakan buat sementara waktu (maklum penemuan terbaharu maka perlulah dimasak banyak2 kali barulah boleh dikongsi resipinya). Cukuplah dua tu 'lauk orang rajin'. Kalau I goweng ikan masin jadi 3; goweng papadom dah 4, tambah dengan keropok lagi?
.
Dari tadi sorang pun tak teruja dengan my pizza. I dah ngap 1/2 portion yang regular tu. Tak nak makan sudah, besok I boleh piknik kat bawah pokok epal belakang rumah ditemani beberapa ekor alleycats yang masing2 punyai nama sendiwi (I lah yg bagi) - Ayang, Bengkok, Bab n Besar.
.
Oh ya... sebut pasal pokok epal ... ada sebatang pokok jantan kat depan rumah menghempap kereta pusaka kesayangan siFolan. Ada juga cerita tertangguh dimana seorang ibu dan anaknya menaiki tow truck dari SA ke SJ. Komain lagi si ibu tu, siap 'bersanding' dengan apek tow truck lagi.

15 comments:

Ibu n Abah said...

salam kak som,
ingatkan nak diamkan ajer tak nak berebut dah nombor satu.. tapi kotak komen ni macam memanggil-manggil jer...
U naik tow truck dari Shah alam ke subang jaya?...
U duduk berdua-duaan ngan apek tow truck?
Habis T u letak kat mana?...
(nanti u duduk bawah pokok epal, jgn lupa pandang2 atas.. jatuh pulak buah epal tu timpa u nanti... lebam kang...)
I dah tak nak nombor satu ni... i tak nak riak...

ain said...

akak naik tow truck berdua ngan apek ke..?? wahhhhh...mesti romantik sakan. hihihi

Anonymous said...

Salam CS,

tannak citer2 pasal apek, tannak citer2 pasal piza, tannak citer2 pasal cousemangat, tp kan tapii....
u tak pi umah Sizuka tu ker? tengok apa dia kata kat citer pasal udang tu....sebelum tu I nak beri jaminan kat u yg KL tu DEKAAAT....amacam? ke sana kita?....jgn tk jwb,- luv QJ.

somuffins said...

Salam semua ..

Akak, kalau you dah puas jadi Johan no. 1, OK ke if I buang fungsi 'mengomen' dari blog I nih? Dah I duk rapat dgn apek, bersandinglah namanya tu, khaan? T I letak kat mana? hehehe .. (ni mesti kes tak menghayati betul2 my story tu) :-0


Ain, tersangatlah romantik dengan hembusan ekon yg boleh beku muka I nih.. ;-)


QJ, you bior betul? Sungguh ke you nak kesana? Kalau betul, akan I kerahkan supir2 I menghantar I ke KL yang JAUH tu .. memula jumpa you pastu I hangkut you gi umah Sizuka.. Haaa...

Ibu n Abah said...

Kanda som....
Jangan....
jangan buang fungsi komen...
peminat2 u nanti semua seydeh...
I tau u berdua ngan T, saja nak buat2 terkejut...
Seperkara lagi yg i terlupa nak tanya, i dah berpuluh kali nak masak kuskus.. tapi selalu letak balik ktak kuskus tu bila i baca instruction nak buat kus-kus tu leceh kena berkali-kali kukus.. ad cara yang mudah tak?..
Sharelah info... maktok ja kata tak baik tak share wesepi...

somuffins said...

Dear Akak,
Tak buang fungsi komen, tapi I ikut cam you buat. Kena approve dulu pastu baru lepaskaan komen..

Cara masa kus2 paling mudah ialah curah air panas kedalam bekas berisi kus2 pastu tutup rapat. Cara kedua ... hmm.. Akak beli kus2 pastu I 'show off' cara masak kedua plak. Salam ..

azieazah said...

Kahkahkahkah! dah bayang dah rupa orang yg bersanding dengan Apek Tow Truck tuh..

anneaziz said...

Salam CS!


HEHEHE I'm back!

Adegan yang ingin kita lihat...(Macam MAD magazine pulak eh!)

Komain lagi si ibu tu, siap 'bersanding' dengan apek tow truck lagi.


WAKAKA!

QueenJah said...

Salam anne n Cs,

psst anne....dia tunjuk perasan pasal tk dpt cekelat tu...ngeh3...- guwau QJ.

PUTUBAMBU said...

oklah tu...
panas..panas dingin...tapi boleh masak pulak tu..

kagum saya..!

kak ja said...

I kecik ati dgn si ibu tu tawww.. I dah lama booking nak jd tukang kipas bila dia dgn si apek bersanding.. Mentang2lah skg dah pakai a-cond..

somuffins said...

Salam semua ...
Sehari (lagi), hari yg meletihkan..

Azie, memang kah3. Kemesraan terjalin dengan sendiwinya.. auwww..


Anne, mana ada owang eloped naik tow truck, kan kan? Kenangan mengusik jiwa sungguh, haha..


QJ, kalaulah I dpt coklat dari Anne awal2 lagi, pasti coklat tu dijadikan 'cenderahati dari pengantin drama minggu lepas'.


PutuBambu, timakasih kerana mengkagumi I, aiaiai pun kagum ;-)


Ja, timakasih very thotful of you. Apek tu very proactive. Dia tau cuaca panas, khaan? Tulah dia make sure ekon tow trak dia below jero (kesian apek pelat kenot say Zero pOpeli)

anneaziz said...

CS,

Dulu ada sorang cerita kat I masa belajar driving dengan apek tua jadi driving instructor.....punyelah ketaq perut, sedar-sedar bukan gear kereta yang dia pegang, tapi gear apek!!!!!WAKAKA!

SATU LAGI AFEGAN YANG INGIN KITA LIHAT!

kak ja said...

I nak nyampuk sat na?

Kanda N,
agaknya apek tua tu dok amal kopi tongkat ali sejak zaman-berzaman kot, no?

somuffins said...

Dear Anne/Ja,

Camana gear apek boleh hampir kedudukan dgn gear sebenar?

Anyway Ja, apek tu nampak muda jer, betullah tu kot dia duk amal tongkat ali sejak dulu tapikan tapi.. tak besh aah bersanding dengan 'datuk', lainlah dgn Datuk, har3