Tuesday, 23 February 2010

'fruit hand' ...

... an apple a day keeps the doctor away ... Betul ke??

Jari jemari Encik Fuji yang sporting tong!

Bila menziarah orang sakit, sesuailah kita bawa buah2an sebagai 'fruit hand' agar yang sakit kembali sihat walafiat setelah dapat khasiat dari buah2an. Memang pun buah2an yang paling afdal kalau tidak mana mungkin ia dinamakan 'buah tangan' atau 'fruit hand', kan kan?

I beli beberapa jenis buah untuk dibawa pada kawan yang baru alami pembedahan akibat gejala 'sakit perempuan' tapi tidak memberi kesakitan. Penyakit duk diam aje dalam perut tiba2 ...... terpaksa dibedah. Ouchh!! Doktor jadi kaya, hospital jadi kaya dan pesakit kembali sihat. Adil namanya tu .. (huh? tak adil? kena tanya Doc BuNga nampaknya nih).

Sedang syok memilih buah2an yang nampak segar menawan, I dikejutkan dengan suara sopan sipemilik kedai "would you like to try the Japanese apples?" (sambil senyum menyinar2 dek limpahan cahaya lampu kuning). Wah!! terasa membeli buah di Harrods gamaknya maklum ada orang cakap omputih..

I pun macam berminat nak tengok epal tu sedangkan pokok epal belakang rumah tak habis2 berbuah tak ikut musim, haha (baca boleh, percaya jangan okay?). Encik Fuji (nama samaran I beri percuma kat pemilik kedai) usher I kesatu kotak yang ditutup rapi lalu membukanya, jengjengjeng, saspen juga I pada mulanya, kot rupa epal tu jelmaan buah2an dari Pluto atau Mars tapi tidak ya akak2, adik2 sekelian. Epal tu saling tak tumpah rupa epal Fuji yang selalu kita nampak, beli atau makan, cuma warnanya ada sikit albino, haha.. (haha sebab I gleeati).
.

Encik Fuji terangkan serba sedikit keistimewaan epal albino dari epal Fuji biasa. I mencelah "Korea pun ada" tapi "no no that's from Japan" kata Encik Fuji. Sampai ati dia sangkal I ek? walhal I cakap tu berasaskan pengalaman lalu, auww. Oleh kerana senyumannya agak manis maka malaslah I nak pahitkan senyumannya, lagi pun bukannya I nak beli epal albino tu, hehe.

Kenapa pulak I tak beli epal albino sedangkan I beli epal Fuji? Jawapannya kerana I TAK MAMPU .. I tak mampu sebab? .. tapikan tapii kalau I mengidam, mungkin I tutup sebelah mata dan terus grab sebijik tapi Encik Fuji tak jual sebiji tapi 3 biji dengan harga yang ditetapkan. Kenot tawar2 one you know, not even satu sen.! Memang nak kena dia tu!!

ADA SESIAPA INGIN MENEKA BERAPA HARGA SEBIJI ATAU 3 BIJI EPAL ALBINO TU?
.
3 biji = RM100 SAHAJA :-)
.
Nota: Epal Fuji asalnya memang dari Jepun tapi terdapat juga ditanam di China, Korea, Chile, Argentina, France dan South Africa (baru check google).

19 comments:

somuffins said...

Salam semua ..

Tak sangka I nombor SATU you.. yeayyy!!

Ibu n Abah said...

kak som,
chamgeni tak kiye..(kira..)
u jer tahu bila paper u kuar.. lepas tu memanglah u nombor satu...
tokleh...
tak achi...
I tetap nombor satu...
Kan..kan..kan.. kengkawan?...

Ibu n Abah said...

kak som,
puas hati i.. lum ada sesapa lagi amik nombor satu dan nombor dua dan nombor tiga.... yeah..yeah..yeah...
sekarang barulah boleh meneka sebab tempat nombor satu i dah chop...tweet..tweet...
(takdirlah i tersungkur masa tengah lari nombor dua ni, i tak kesah... sebab i dah dapat nombor satu...)
okay... i sambung teka...
1 biji epal fuji tu RM9.99
Dia jual tiga biji dekat RM30Hinggit... betui tak?...
I cukup benci kena paksa beli barang macam tu... kita nak sebiji jer.. dia suruh kita amik sampai 3 biji... mana boleh... i pernah kena masa nak beli karipap tak sedap kat one utama... terus jual 3 biji 10 hinggit...(lebihkurang lah lupa...)
pass tu makan tak sedap...
tapikan kalau epal.... sure sedap. Lebih2 lagi kalau epal owang yang bewi masa tengah sakit kat spital...
Sister (Sister kat CCU)
bilik nombor 1 tu, ada kosong tak... saya rasa nak masuklah.. nak tunggu owang datang bawak apel fuji... wink..wink..wink...

azieazah said...

Kata orang, ada rupa ada harga... tapi kalu rupa pun nak sopa... kenapa harga lain-lain..

hhmmm... makan pisang pun dipanggil makan buah gak, kan? hehehe...

acciaccatura said...

Ada orang yg nombol satu dan dua dan tiga tu tak baca soalan betoi-betoi.
Soalannya:
Berapakah harga epal Albino yang Encik Fuji juai, betoi tak Som?
Bukan epal Fuji ye dak Som? Mungkin sebab dia kata dia dah tersungkoq masa lari tadi, jadi dia fenin sikkek.

hmm...spoinggit ke satu Som?

QueenJah said...

Salam Cs :

I tannak men tekak tekuk, I nak nengok you matan buah itu, tedap tak? pastu kaci tau kat I heh?

Naper owg dh tatet bawu nak bg buah?
Naper maca leh matan cedap takmu kaci buah?
Naper hah? naper?????
- QJ cyg u.

Ibu n Abah said...

eleh..
hek eleh..
eleena....
jelezz nengok kita dapat nombor satu... dia kata kita salah baca soklan lah.. kita pening jatuh tersungkoq lah... .. jelezzzzzz....
lepas tu kita teka 9.99 dia teka 1 sen lebih... nak tiru sebenarnya...
9.99 kan dah dekat ngan 10 hinggit
nanti kalau i betul... dia pun mengaku dia betul sebab harga dia sebut lebih 1 sen jer...
u tokleh tiwu macam tu..
u kena teka shendiwi...
u tokleh ikut2 orang....
u tokleh jelezzzzz...
( hmmm ada serupa mcm budak tadika tak?...)

kakcikseroja said...

Salam semua..

masuk sekadar nak tumpang gelak sambey kesat inguih dengan lengan baju.. huhuhu....

xmo teka2.. sbb tahu mmg x mampu nak beli :(

somuffins said...

Salam semua .. I tunggu komen dari orang ke 10 barulah I beri jawapan, heheh. Komen ke 10 tidak termasuk my komen k?


Akak, tahniah dpt no. 1 & 2. Soalan bertanyakan harga epal Fuji albino bukan harga epal Fuji makanya tssk..tssk..toot..toot. Teka teki ni dibenarkan sekali cuba aje (pihak penganjur mmg kejam).


Azie, betul tu tapi yang lain adalah RASA kedua2 epal tapi I tak tau sbb I tak rasa. Pisang rastali dan pisang berangan lain rasanya kan? Tak pasti dua2 tu harganya juga sama.


Eleena, betul tu, hehe. I bertanyakan harga epal Fuji albino. Harganya masih rasia ;-)


QJ, I tak tau apa rasanya sebab I TAK MAMPU nak beli. Kalau harganya sama cam epal Fuji, maybe I sanggup hangkut 3 bayar ansur2, haha.
Bila owang sakit baru diberi buah sbb buah senang hadam dan banyak nutrisi untuk membaik pulih apa2 yg tak betul pada owang sakit tu. Dan buah2an tak cepat busuk; tak perlu dimakan masa owang sakit tengah mencungap2 tawik napas. OK ke my penjelasan nih QJ??


Akak, sabau dan bawak bertenang. Akak tetap no. 1 dan 2. Akan diberi sijil nanti, feewit!


KakCik, teka meneka tanda sayang pada situan rumah tapi dah lengan penuh beringuih, takperlah KakCik, I faham. Nah sekotak tisu..

ain said...

masa pi visit hubby kat doha tu hari, ada beli apple ni, lupa lak harga dia. beli pun ngam2 2 biji je. rasa tak lah jauh sgt dr apple biasa, cuma isi dia lebih halus.

aintsuperwoman said...

alahh..setakat nak meneka2 tu boleh aje, tapi ADA HADIAH tak? Cik Som kata tak mampu nak beli ye? Maknanya memang mahei le regenya tu, berpandu kan itu, I nak terus je tekalah..untung2 menang dapat kete ALZA ke...okay le, regenya buah yang bertuah tu sebijik ialah RM49.99!!!! Heheheheh.....(gelak sambil kunyah epal hijau)...krap krup krap krup.

somuffins said...

Ain, kalau rasanya sama cam epal2 yg biasa kita makan, mmg tak patut kalau pekedai letak harga mahal, kan?


Fa, takat nih lum ada hadiah lagi. Ada gak yg nak sponsor ALZA, tapi I dah chup, hehe.
Thanks for guessing.. riuh bunyi Fa kunyah epal hijau :-)

DrSinga said...

fruit hand... so...
sebab tu orang selalu bawak buah kan...
3 bijik=rm 15.99?

kak ja said...

Awatlah u bg soalan yg terlalu mencengkam jewa mcm ni?

Berdosa menyeksa sesama makhluk.. Maktok pesan..

somuffins said...

Dr Singa..
3 biji = rm15.99? Teramat tidak tepat. Encik Fuji menangis kerugian kang.


Ja, Maktok juga berpesan minda kita kenalah digerak2kan berpikiaq agar tidak jumud. Tak caya tanya Maktok

Cik Som said...

3 biji 20 ringgit..kan.. kan

somuffins said...

CikSom, kalau 20 ringgit dapatlah kurang dari 3/4 bahagian dari sebiji epal.

kak ja said...

3 bijik RM 100?? I'll just say hi, hi.. bye, bye je..

somuffins said...

Ja, I sempat usap2 aje epal Fuji tu, huahuahua...