Thursday, 4 February 2010

Al-Pisang ...

Dah lama pisang Berangan atas cabinet duk main2 mata"bila lagi?" kat I. I layankan makan sebijik-dua tiap hari, saja nak tutup mulutnya dari berleter macam mak nenek "asyik membazir aje.. beli buang beli buang.. suka kawan dengan setan ke?". Cam tulah kalau pisang berleter, you sanggup dengar??

Dari 12 biji tinggal 6 I kerjakan. TB & anak2 tak minat makan pisang segar w'pun T pada dasarnya berhantu (not amounting kena rasuk) dengan segala by-product pisang; atau adakah hanya I sorang punyai gene nyet2? harhar..

Dengan sekelip mata (cewah) I himpunkan segala bahan - mentiga, gula perang, telur, susu/susu perisa coklat, 3 biji pisang lenyek, SRF serta soda bicarb. dan terus menggodeh semua tu manually. Buat kuih tanpa sukatan yang betul mungkin mengundang disaster tapi kalau dah terpaksa dibuang maka redha dan pasrah ajelah. Dah rezeki dustbin, kan??

Nigella a/p Lawson, eat your heart out! I pun berkarisma menghias kapkek taw (wahaha.. who am I kidding? Nak lawan Nigella konon).


hirisan pisang serta taburan gula perang bercampur serbuk cinnamon
bior rasanya authentic sket! vava..
.
Benda hitam tu bukan kismis tapi ...
.
One and only gebu muffin (just like somuffins)
.
Biji2 hitam atas muffin tu dikutip dari hidung koala bear, hehe..
.
Kebetulan hari ni harijadi my eldest nephew.. how old is her now? Let me see.. 1969.. 1979.. 1989 .. wah! boleh tahan dah ganyut gak dia tu, hahahah.
.
Happy birthday to you Man .. does life really begin at 40 + 1??
.
Ada tak sesiapa berbakat jadi match-maker kat sini??

18 comments:

kak ja said...

Wakakakaaaa... Mana pi si dia yg suka jd pengomen pertama tu?

CS, 9 yrs ago I matchmake kan sorang karzen I ni dgn kenalan TK, Tok Arab dr Iraq.. Now depa dah ada sepsg anak, n the Tok Arab dah dpt phD in Civil Engineering..

Tapikan tapiii...

Ibu n Abah said...

Ja,
u kata i ka?.. atau yang cik pemalu tutup muka tu?... Dlm pada u bzzzz pergi kulim, sempat jugak u jengok Es Jay ni....
9 years ago, ( also 9 yrs).. i matchmake adik ipaq i dgn kawan baik i punya kawan punya anak... dah ada sepasang anak...(sama jer hasilnya dari matchmaking kita ja...)
kenapa u ada tapi?.. adik ipaq i tu bahagia sampai hari ini.... mudah-mudahan hingga akhirat...
Adik ipaq i ada kawan yang sama-sama belajaq dgn dia.. ada doktor vet.. cantik... still abelebel... interested?....
Jom kita buka agency temu jodoh sesama...
KALJARAH MM Agency... okay apaer?...

QueenJah said...

arhahaha...
baru I tahu hidung koala bear tu boleh dimakan..hahaa..ada2 jer lah you ni, Cs..-amor, QJ.

kak ja said...

Akak, I tak berani le nak bukak agensi mcm tu, takut nnt kita yg laku, laris di pasaran.. abis merana TK, TB aka TK n also TL..

Actlly mmg I kata kat u pun, Akak.. Dkt yg tutup2 muka tu I tak berani kacau sbb I tak pernah pi umah dia.. takut nnt dia mayah..

Memula I masuk jenguk umah CS ni, sj nak kompem yg dia blom hapdet lagi, tup2 tgok titlenya tu, huiittt!! Title mcm tu mmg menarik dan semmgnya da bomb!! Berat rasa jari nak mengclick ke lain!! Auuuwwwwww!!! (matilah I kalau TK gatai2 tangan masuk check aktiviti I kat sini!!)

Ibu n Abah said...

ja,
i rasa mcm tu jugak lah.. setakat u dan cs memang boleh laku lg.. i habislah... liability ooo...mana ada owang bewani?...
akak dari petang singgah berkali2 umah cs tapi dia belum hupdet... dia saja tak nak bg i dapat tempat pertama... takper... i redha....

somuffins said...

Salam DINDAs ..

Ja, your 'tapikan tapi' sangat mencurigakan. Nape ek? Pak Arab dah ada cawangan baru ka?
(psst..pengomen pertama sibuk buat parpu untuk kita, ahaks).


Akak, GAH kita ni ek? Ada agency cari jodoh, ada kelab (tak mandi), ada kelab takyah hantar anak ke tadika.. kih3, pendek kata MMA :-)


QJ my amore, jangan sangkha idong koala tak memainkan apa2 peranan. Makan lebih2 idong dia yg hitam tu nescaya otak bergeligas.. whuhaha..


Ja, silakan ziarah kedapur lady yang tutup muka tu. Beliau kamcing dgn kanda you taw. Dia juga baik (cam kita2 gak, hak3<- jgn berkahak dah).

p/s: Ja, gimme TK's hp no. pls. I ada nak wepot samting kat dia sat.


CikMah.. I kan pemalu? Mmg tak laku kalau bukak agency cam tu unless... jeng3... (lupa lak nape I berjeng2 tu.. hehe).

Janganlah ada prasangka apa2 kat I .. Lambat update bukan nak dengki sesaper lagilah yg datang kesini adalah 'peminat2 I', auwww.. Lambat update sbb I NI LEMBAB DAN ADA AJE GANGGUAN BILA NAK POST SATU2 ENTWY, CIAN EK? Cakaplaaaa CIAN kat I (dgn nada sayu)

somuffins said...

LUPA nak bitau ..

Tajuk PISANG dah bertukar jadi AL-PISANG (mcm Al-Capone gitu, ngeh2)

Ibu n Abah said...

kak som...
cian kat u....
mbak yuuuu...
udah adhusss?...

QueenJah said...

arhahahaa..rahmah..rahmah...
speakong plak dah! arhahaha....
manalah ekau kutip ayat2 cinta tu?

somuffins said...

Akak, udah adhuss maknanya dah mandi ke? Dlm cuaca sejuk cam pagi nih, ahahaha... kim salam jerlah.

QJ, jgn nakal2 taw ..


Pagi ni dpt berita yg menyedihkan. My BFF yang kematian bondanya beberapa minggu lepas, diduga dgn cucunya berumur 1+ thn dpt denggi. Dari denggi doktor kata lukemia pulak. Pletletnya naik turun aje. Sicucu belum sembuh, dia diduga lagi dpt berita anak bujangnya di UK muntah2/pengsan = admitted. It seems kedua2 kidney dah collapsed dan sedang buat dialysis di hospital. Malam nanti, my BFF suami isteri akan bertolak ke UK.

Sudilah kiranya kawan2 disini mendoakan kesejahteraan mereka anak beranak dan bersabar dgn dugaanNya. Terlebih dahulu I ingin ucapkan terima kasih.

lili said...

Salam CS,

"Ja, silakan ziarah kedapur lady yang tutup muka tu. Beliau kamcing dgn kanda you taw. Dia juga baik (cam kita2 gak, hak3<- jgn berkahak dah)." I copy paste ur comment ni!

Uhuk huk huk huk! Tersedak nasi lemuni weh... baca komen you all! Nasib baik tak tersembur kat rumah bak yuuu CS!

Er...nak ke derang datang umah I yang tak sempat nak hapdet gambar muffin pisang yg mengancam macam yours?

FYI, sebenarnya, I dah lama baca 'mulanya disini..' tu seblom jumpa dgn blog you...hehe...tapi silent reader jer kekdahnya. I masuk dulu dari umah dr Josh...alahai!

Ehem...should have said this earlier, 'Salam perkenalan, semua!'

Sori, ye CS...terlebih beri acceptance speech grammy award! muahaha!

lili said...

Salam CS,

Just read ur latest comment about ur BFF's plight. Tumpang dukacita... Insyaallah, semoga Allah permudahkan urusan sahabat you itu dan semoga anaknya bertahan... Amiin

Ibu n Abah said...

Kak som,
i turut tumpang berdoa agar your BFF tabah dgn berita2 sedih bertimpa2... mengenai buahpinggang collapsed tu, i cukup faham... payahkan seorang yg masih muda dah kena ujian begitu. Insya'allah, semuga semuanya sementara saja....amin.

Ibu n Abah said...

QJ,
speakong amik dari bibik tokeh cina yg sama2 dialysis...
dia jawa pekat...
sedap dia mengajar sepatah dua....
kue ngerti omong jawa?...

somuffins said...

lili, your grammy award acceptance speech was awesome! I nampak you asyik jeling2 kat Tom Cruise aje, ehem.

lily/Akak n the rest ..
TQ = kesuwon diatas doa you all.

ibusinga said...

benda hitam tu bukan lalat ??!!
:)

azieazah said...

Wahhh.. masak godek2 lempor-lempor pun elok menjadi yer...

ni kira tahap handal nihh...

Anak buah? bujang ker bujang lagi? :D

somuffins said...

BuNga.. benda hitam tu bukan lalat bahkan ia sedara sepupu sepipit... oops .. sepapat cik La Ngau. Merbahaya pada kesihatan tak? Taaak kaan?


Azie, masak godeh2 lempor2 hanya untuk tekak sendiwi. Ntahlah, sampai bila pun I takleh jadi ChefOne masak penuh keyakinan. Handal ke cam tu? Heheh.. PUJIlah, pujilah laaagii <- x sedor diwi.

Anak buah tu mmg bujang trang tang2@ anbujtu. Berkenan ke??