Wednesday, 17 February 2010

Ular, Monyet dan Rimau ...

Pic dated 3/12/09 dlm file CSI - CikSomInquiry

Al-kisah .. ular dan monyet teringin makan rojak mamak. Ular oder mee-rojak full set manakala monyet oder sotong, jemput2 dan telur aje bukan full set (saja kurangkan makan nanti susah nak manjat pokok). Monyet juga oder semangkok cendul TANPA kacang "hantar sekarang boleh?". Best.. budak yang ambik oder tu angguk2 tidak geleng2.

Monyet harapkan cendul dihantar dulu tapi makanan pulak yang tiba. Tanpa lengah, ular dan monyet menyuap makanan masing2. Ular kelihatan puas hati tapi monyet dah mula berdehem2 (batuk2 kecik tanda ada yg tak kena). Sah!! Kedengaran monyet meluahkan perasaan hampa pada ular "ni yang tak suka kalau orang tak ikut oder, mintak telur tapi tak kasi telur", sambil melemporkan jelingan kat budak TU (sila pandang kearah gambar, dia yang sebelah kanan tu haa).

Monyet terus menyuap rojak "kalau tau bawak telor dari rumah aje tadi" (kedengaran monyet merungut guna 'silencer' supaya ular tak dengar). Dengan rungutan yg tak jelas tu, ular maintain cool. Cuba monyet buat kalut, sure ular tarik ekor monyet suruh duduk dendiam "dont create a sin scene, boleh tak?". Nasib baik monyet tinggi akhlaknya .. ehem!

Ekceli masa tunggu rojak tiba, monyet terperasan pekerja mamak hulurkan semangkuk cendul kat pelanggan yang baru jer duduk. Ehh? tapi monyet buat2 tak hirau until semangkok cendul berlabuh depan matanya soon after. Monyet pun balik2kan cendul tu biar rata rasa manisnya tapi monyet tak puas hati! "alaa.. ais dia dah keras, mesti dia buat tadi lagi nihh". Monyet pun pandai bezakan ais yg baru dengan ais yg lama disagat tapi ular tak tau monyet ada kelebihan tentang hal2 sedemikian :-(

Monyet tetap sabar menyuap sesudu dua cendul until .. "gheram tau bila orang tak folo oder.. dah kata tadi tak nak kacaaang". Ular yang dari tadi diam syok menikmati mee rojak (maklum dapat apa yang dia oder) serta cendul (oder kat stall lain) menyampuk "nyet nih dari tadi adaaaa aje..". Ular macam tak perihatin dengan masalah yang monyet hadapi. Mencii aah!

Perlukah monyet meluahkan ayat lebih power agar ular memahami dilema yang sedang dia hadapi tatkala menyuap WOJAK dan cendul yang tak ikut piawaiannya? Syukurlah ular tidak berkahwin dengan gorilla; nasib baik monyet yang NI sabar orangnya ... (Ehhh.. tetiba dah jadi orang si monyet eeetu? hehe).

I berharap sangat pada tahun Rimau nih, I kekal jadi Monyet yang sentiasa sabar, ceria cum nakal, perihatin dan rajin cari kutu, haha. Keadaan sekeliling memainkan peranan penting untuk mencanai mood dan berharap sangat2 agar tahap kesabaran I mencecah tahap paling tinggi. Dalam pada tu I takkan berkompromi dengan ketidak-adilan..

Akhir sandiwara: Monyet dapat diskaun 80sen sebab wojak takde telow .. wowowow.. Nasib baik monyet paham hak pelanggan. Ular akan bayar tanpa banyak soal..

20 comments:

lili said...

Salam CS,

Ehem..kembali bersiarankah I ni hingga dapat jadi pengkomen nombor satu? Hehe)))) (gelak bergema tu!)

lili said...

ok..ok...yang ni komen betul-betul punya!

CS, I'm curious...what's mee-rojak? Kat Penang ni, rasanya, takde lagi mee-rojak. Mesti sedap kan, kan..?

somuffins said...

Salam lili, gelak bergema you didengari kuat sampai dapur I goyang2 tau. Nasib kuah soto tak tumpah :-) Psst, I start masak kul 3pm and expected to have lunch at 4pm. OK tak?

U kembali bersiaran ke nih? Dah OK ada mood kuar dari pasir ke? hehe guwau.

Mee-rojak is rojak (with everything a rojak shd have) plus mee kuning yg dicelur.

kakcikseroja said...

Nama pun ular...mana nak soal banyak2.. takut kena sekeh ngan monyet yang ceria tetapi nakal tu... tak gitu? ;-)

(harap2 komen ni masuk la...)

kakcikseroja said...

ha.. masuk punnnnn....

soto??? i likeeeeee.. tambah pegedil 3 boleh? :)

Ibu n Abah said...

kak som,
(berbisik paling pelan...)
1 nombor 5....
(pelan lagi shuwawa...)
no 5....
U saja tunggu masa i dah kemas lektok masuk beg... pergi makan tengahari.. masa tu u bau jual al-kisah....
u makan rojak sotong kat mana?

kak ja said...

Diskaun 80sen tu, sila masukkan dlm tabung masjid, biaq berkat berpanjangan..

Cendol oh cendol..

*U ni kan, sj nak siksa I.. Dah tau I punya daya imaginasi mcm ni, sj je nak berulaq-monyet.. Mlm ni musti I mimpi ngadap cendol dgn ulaq n monyet..

QueenJah said...

Salam Cs..

err....monyet....khetam, ulaw...monyet....nyet-nyet...tam-tam,...err...

eh, nak tukaw topic ler....Cs,Cs,...
anne mana? - cyg QJ.

kak ja said...

QJ ni rindu sgt dgn Kanda Anneku.. Dia ok, tp tersgtlah bizi dgn apa benda ntah.. mcm slalulah.. Td I kol dia (I kol dia almost ev day!! kekdg sehari 3 kali pun ada.. hahaha..) n dah habaq QJ dok buru dia.. Skit ari lagi, timboilah tu..

aintsuperwoman said...

masa kita baca kita rasa geli semacam...sebab????? sebab kita geli dan fobia dgn U**r (eeee...tak berani nak eja) tapi kalau tukar dengan snake ok..kita boleh sebut...snake, snake, no blem. Tapi jangan sebut atau eja, u**r....huhuhuhu.....

ain said...

haaa...ni mesti akak lahir tahun monyet, hubby akak pulak tahun ular!!! pekerja tu pulak mesti laahir tahun lembu. bodoh!! hehe

acciaccatura said...

hehee...tak sangka pulak kat blog pun ada CSI Som oiii! heehee...:)

ceriaWAN said...

dalam byk2 benda..monyet, ular dan rimau gak yg dijadikan contoh..nape la tak citer psl manggis, epal dan limau ker..

somuffins said...

KakCik, tak berani sekeh sbb tu ular jadian, haha. Soto tu kuahnya kuah instant (apa aje I guna yg tak instant, wahai KakCik?). Soto makan dgn bihun, satu periuk ada gandingan ayam dan daging. Tak pernah dibuat orang kot? :-)


Akak, don't worry cakap kuat2 depa semua tak dengar. Tempat ni kalis bunyi dan kalis air. Al-kisah mmg selalu lambat, khaan?? Banyak gangguan kat sini yg tidak memungkinkan pengedarannya lebih awal (kenyit mata sambil moncongkan bibir kearah FESBUK, kih3). I bukan makan rojak sotong versi orang cina tu tau. I makan rojak @ pasembur campur sotong (optional), versi mamak. I makan kat foodcourt diMydin.


Ja, siapa lagi I nak siksa kalau bukan my sparring partner, kan kan? Oh ya, 80sen tu I nak jadikan bunga pi cuti2 msia..to be specific nak gi SP, heheh.


QJ, semua binatang tu ada pada diwi dan jiwa I taw.. OK tukaw topik .. You tanya kat I mana Anne? Dia dah berlemoih dgn coklat dan kena hurung dek semut kerengge kot? Haaaa tu, dinda Anne yg tercinta dah pun jawab segala musykil dihati you. Thanks Ja.
BTW, mana coklat yg Anne janji kat kita dulu ek?? Meh kita nyanyi sama2 Ja lagu Janji ManisMu, nak??


Fa, you fobia dengan apa Fa? dengan ULAR ke Fa? hahahah... saja dengki kat you. Ooops sowi, jgn nanti you amik balik keropok hari tu, I nangish kang. OK, ok .. I tukar ejaan jadi ALUR, LUAR, RULA=ruler (you kan cikgu?). Amacam? I perihatin pada kawan yang ada fobia pada ULAR kan? hihihi <- sakat jgn tak sakat


Ain, tepat sekali! Apa tahun cina you? Harap takde siapa kat sini yg lahir tahun lembu, if not, habislah you Ain ... huhu .. laaaariiii....


Eleena oiii, apa nak kata kalau initials tu dah femes kan? Haha, benarkan I meriakkan diri kejap.


ceriaWAN, apa kabar? Ambo akan sebut manggis, epal dan limau bila ada orang buat tahun kelahiran dari nama buah2an. Takat ni yg ada hanya nama binatang; lagi pun buah2an takde kaki nak berjalan makan ke warong mamak :-)

QueenJah said...

Salam Ja,

ala, tenkiu lar bejaya gak jadi sepai I....sibuk betoi dia tu ker? (sambil betul2kan tewopong sambil melopong) ke arah umah dia nu.....QJ.

Salam Cs,

kita oSom dulu nak? nk lagu janji manismu ker mana janjimu nyahnyihan dijedeb tu?...

masa nak nyanyi nanti u jgn jdi nyet2 dulu, kang sibuk menggaru saper nak pegang mic? kalu jadi che'tam boleh sepit sekali mic tu, tol tak? ha..QJ

somuffins said...

QJ .. salam..

I tak ingat lagu dijedeb tapi boleh humming lagu janji manismu aje. You jadi lead singer ok??

p/s: Sekarang nyanyi no need to hold mikropon kan? Lilit aje mende tu kat kepala/tinger kita. Senanglah kita menyanyi dan menari sekali gus.

Uncle Lee said...

Hi Somuffins, ha ha, love your lively sense of humour.
Ada monyet, ada ular....makan mee rojak.
Mee rojak? I have eaten rojak 7 corners of Malaysia, never heard nor ate it before.
Mee put rojak ke atas? Ha ha.
Have a great Tiger year, keep well, Lee.

somuffins said...

Hi Lee, maybe you should try it at the 8th corner of Msia pulak, hehe.
Mee rojak is a plate of rojak served together with blanched yellow noodle.

uMMisYa said...

nasiblah ular tu penyabar kan..tapi biasa ular mmg mcm tu..menyusur dlm diam..jgnkan monyet,dapat pisang sebijik riuh kemain,,udahnya pisang kena rampas..
rimau jgn diusik..naya

:)

somuffins said...

UmmiSya, monyet memang riuh dan kuat bersendaloka, hehe. Ular menyusur dalam diam sbb tak moh berdepan dgn kontroversi kot? Rimau pulak, kita kawan dgn anak rimau ajelah.. depa tak garang sangat :-)