Monday, 8 February 2010

Jemu n bosan??

Ada sesiapa rasa jemu dan bosan??

Petang tadi I rasa bosan sangat sebab internet asyik main 'aum chak' aje. Dah malam barulah OK boleh buat kawan maka mood nak berkarya kembali menendang2 <- fuh..dasyat!

My mood pagi tadi tersangat marvellous. Seawal 7 pagi I dah kutip 3 biji epal dari pokok tepi pagar belakang rumah. Epal jenis Fuji bukan Granny Smith maka ia kurang sesuai untuk dimasak. T.A.I.K?? hehe.. I teruskan aje misi ..

Epal dipetik dari pokok tepi pagar? gar3 fat chance! 3 biji epal tu I dapat dah sebulan lebih (cenderahati majlis kawin, remember?). Bila I menyusur ala menceroboh ke dapur para ibu yang tersangat rajin memasak, maka terhidulah bau2an harum si Apple Crumbles. I memang tak tahan kalau tengok dessert omputih so, pagi tadi I mulakan kegiatan 2 dalam 1.

I selamatkan epal Fuji b4 dia kecut berkedut mcm Granny

Wonder why my apple crumbles got puddles of black liquid there? hehe, takmoh cakap nanti orang gelak kat I. Rahsiaku rahsiaku jua tapikan tapii ..

kapkekpis al bentat (ada plak maruku tersesat tu ha)

Ada lagi saki baki 3 biji pisang. I godeh2 maka jadilah kek semi bentat tu. Padan muka, saper suruh tak ikut resipi? Memandai bubuh sekeping roti lagii .. alahai.. tapi keadaan diselamatkan somewhat oleh choc rice ... I curah cam nak rak.

Ingatkan T berminat nak bawak balik kueh2 tu ke tempat dia tapi "nehi" katanya. Suruh bawak beri kawan2 pun"malas" katanya. Gaknya sebab dia malu kuih tu dah terbentat? Wahahahhh.. biarlah I gemuk sensorang...

Semalam kaaan, of all the days, T bermurah hati ajar I hands-on cara nak scan gambar dan dokumen. Heheh, ketika 80 juta orang dah tau camana nak buat benda tu, I baru aje reti. Apa pun, alhamdulillah ... 'terang gak hati I nih', hahaha... (considering I tak tulis nota apa2 on how to operate the scanner .. kiranya I terel gak kan? kan??).

23 comments:

Ibu n Abah said...

Chea..chea...
i dapat nombor satu..
i dapat nombor satu..
Ayayayayayay..
3 tahun punya epal 3 biji tu ada lagi...
tak kecut-kecut lagi...????
Heran yer...
(maybe sebab dia kekal atas pokok kot...)
Kalau T tak mahu bawa kolej dia.. hantarlah kat sini...
anak2 i semua suker...
( I dah tidor.. tp i tak mau lepaskan peluang ni....)
I nak lawan itu owang yg ada keta bawu...

QueenJah said...

Salam Cs, you kan mmg terel, takkan tak ngaku plak? adoii..

kakcikseroja said...

Salam CS...

I tabek Ameng Spring betul lah kat you.. macam QJ juga, you all memang pandai serba serbi... jelezzz akak.. huhuhu....

(ok la dapat tempat ke 3.. hehehe..)

kak ja said...

Walaupun I anak yg nomor telu, I jd tukang komeng nomor papat.. Takpa, I redha.. redha dlm terpaksa..

Mak angkat I kat Foxton sana dulu nuuunnn, kalau dia buat apple crumble, perrrrgggghhh!! Tp tak mustahil gak kalau u punya apple crumble lagi sedap.. Al-maklumlah, freshkly picked Fuji Apples...

Menyeken gambaq lama ni dah duduk dlm my things-to-do list for sooooo long.. Mcmlah susah sgt nak buat, tp tak jadi2 lagi..

aintsuperwoman said...

I sengaja tunggu no. 5....sebab I anak no. 5. I ni bongsu..ada 2 kakak, 2 abang, they all semua dah ada anak besor2...my father pensioner askar. Kat kampung cuma ada my parents je bedua...I sorang je yang duduk jauh kat sini, tapikan dalam ramai2 I yang selalu call my parents. Raya cina ni tak boleh nak balik kampung sebab dah turun KL nak jumpa anak2....lepas tu my mother call, dia nak tengok kete bawu kita...tengoklah nanti nak adjust macam mana...bla bla bla......kihkihkihkihkih (penangan pengkomen no. 5!!!!!)

somuffins said...

Salam to all my DINDAs .. hehehahagugugaga (camanalah rupa I bila gelak cenggitu ek? Sumpah buwuk2!). Anyway, you all ni nakal cam kawan2 Alfalfa tu taw (Little Rascals). TAHNIAH sebab semuanya mcm satisfied dapat TEMPAT pilihan memasing.. (panjang plak mukadimah):

cikMah, kata dah tdo? Maknanya you bingkas F1 dari katil kelaptop eh? Tapikan tapii.. shhhh.. aci ke you dpt no. 1 nih? (sambil pandang kiri kanan atas bawah).


QJ, selagi I tak dapat ISO9000 (ada yg latest tak?) atau setaraf dgn keteralan you, mmglah I tak ngaku - jauh fanggang dawi afi.. but thanks for the sapot.


KakCik, I sker lagu Aming yg dolu2 tu, 'sampai hati' kot titlenya, hehe. QJ n CS seakan2 bumi n langit; beliau tu mmg queen dlm segala hal (tak terkejar) tapi acihlah sbb KakCik beri semangat.


Ja, airtangan omputih mungkin tak sama dgn airtangan 'omputih celup', auwww prasan omputih. Tapi mana tau juga, as u said.. I punya lbh sedap (bukan karna freshly picked tapi penangan selawat, kan kan kan?).


Fa, sama macam my komen kat entry you tu. I kasi sebab2 kenapa I pilih no. 2, hahaha. Bagus penerangan yg jitu lagi padat :-)
Keweta bawu tu dah dibukak plastiknya lum? I ni mabuk dgn bau plastik .. (hinting nak suh you bwk I raun2 KL, haha).

Ibu n Abah said...

hek eleh...
teruk betul penangan bila owang keta bawu dapat nombor 5....
I nak citer.. i lg terer dari u...
bila nak guna scanner...
i jewit jer...
Qeeb....
terus semua kerja menyeken selesai...
tak payah belajar..
tak payah tulis small note...
magic words..
qeeb......
i lagi terrer....

somuffins said...

Yalah, habis camana? I takda anak nama Qeeb (hiss..hiss <- tetiba jadi ulor). Nak harapkan T, dia disana disana .. tak mungkin dia dengar jewitan batinku, kot? :-)

Tapi bestlah bila dah pandai buat sendiwi.. sama rasa bila dah empowered diwi sendiwi pegang kunci keta, pulas, tekan ... zooooooooom!

dina said...

wah...dh terer skang guna scanner ye... hehehe.. nanti buleh letak gambar2 nostalgia kat sini... tengok kek tu ok je naiknya kak, tak bentat pun...

somuffins said...

Dina, belum terer lagi; baru NAK terer, hahaha. Kek tu memanglah naik sbb I guna SRF. I expect teksturnya cam kek tapi ia lebih mirip ke tekstur muffins (padat dan gebu .......... cam pembuatnya gak).

ain said...

bestnya apple crumble tu!!! plan nak buat gak, tp apple asyik abis kena bedal gitu2 aje.hehe

somuffins said...

Ain, if CS can, so can you, cewah.

Bila dah chilled overnite, rasa dia ooooolaalaaa .. lemak, masam manis berkaramel. Harap semangat you naik dgn promo I nih.

ceriaWAN said...

Lalalalalalalalalalalalala...
tumpang lalu-lalang jer ni..

3E said...

Aunty Som...
Rasanya saya la pemgomen terakhir ya...takpa la..I redha...
Anyway, I tak pernah la buat apple crumble tu...macam nak cuba buat jugak....
psstttt....tahniah sbb dah terer guna scanner!!!!

azieazah said...

Wahhh... KAK SOM dah tambah lagi ke-terrer-an dia yerrr.. bravo..!

*3E.. takper, biar saya jadi pengomen terakhir...

masuk lambat, tapi leh cepat kuar. Dekat dgn pintu.. hahahaha...!

somuffins said...

ceriaWAN ..
tumpang lalu masih dibenarkan TAPI kalau nak lalu-lalang tu .. hmmm .. I mesti kenakan TOLL!


3E, thanks sbb sudi gak jadi pengomen. Semua yg mengomen adalah no. 1 dihati I, auwww...
U terer buat mcm2 kueh, apalah sangat si 'AC sempoi' tuuu...


Azie, betul gak kan? Last to arrive, first to leave. U dah periksa kat mana I letak emergency exit lum? hehe..

kak ja said...

I nak kacau daun.. I tanak biaq org lain jd pengomen terakhir.. I pun nak duduk dkt pintu..

Puaakakakakakakaaa...

somuffins said...

Ja, nah kuaci sepeket to while away your time duduk lama2 kat pintu, kakaka...

3E said...

Allo!!!!!!

I'm still the last person ya!!!!! hihihihi....

p/s: Aunty Ja tak baik tau kacau daun...
Azieazah...i still here!!!!

kak ja said...

Oklah 3E, Azieazah..

Kja beralah.. Kja tak kacau daun lg dah.. Kja dah tak komen lagi dah..

Muakakaakaaaa...

Uncle Lee said...

Hi Somuffins, I too love Fuji apples, as well they can keep in fridge long time too.
Wow, you bake apple cakes? Looks real nice.
You have fun, stay young and keep a song in your heart, best regards, lee.

kak ja said...

Uncle Lee plak kacau daun!! Nak lari pi BBBB lah ceni...

somuffins said...

Hi Lee, thanks for dropping by. Why tak bawa Elvis Presley Pound cake for me?



Ja, within 24hrs (tak lebih, tak kurang w'pun sesaat); kalau takde yang kacau daun, you dikira 'pemenang' dari bawah.

Muktamad.