Tuesday, 2 February 2010

Tha..la..tha..

Pulul 6.30 pagi I dah siap segala - solat, bersiram (in that order), bersiap sesejuk mata sendiri memandang dan terus meluncur ke SA.

T serta 2 orang kawannya ada hal di KL semalam dan selesai agak lewat. I suruh tidor dirumah saja instead balik terus ke kolej. Mana tau kan, dah balik lewat cam tu, PakGad ada kes nak cari salah. T drive ke KL ditemani kawan2 sekolej. Allah saja yang tau betapa risaunya I - duduk salah, berdiwi salah, semua serba tak kena (risau sebab dia tak biasa drive kebandaraya lebih2 lagi KL tu kan JAUH?). Alhamdulillah semuanya selamat.

Balik dari SA I singgah beli barang2 dapur dari van apek yang jual segala jenis manikam. I belanja RM50 aje dan I rasa amat puas hati sebab semua yang dibeli termasuk ikan tersangatlah segar. Jangan harap nak dapat sesegar tu kat 2 hypermarket yang tuu (MyGian).
.
I suka beli dari apek X (bunyinya cam sexy kan?) sebab dia tu kelakar. Bila I tanya "berapa ringgit saya punya?".. dia mesti jawab apa2 pun guna 'juta, ratus, ribu'. Apek tu ramai pelabur dari Indon kot? Disamping tu, adalah dia campak 1/8 genggam cilipadi, daun saderi atau daun bawang sepelepah dua. Tadi I dapat juga free gula2 sempena riraya cino. Pandai apek ambik hati pelanggan .. cayang Apek X, hek3.


Dah lama tak buat jejemput so, ... this was our lunch at 4pm yesterday. Day before yesterday I cooked 4 types of dishes (tatkala my fridge dah gersang). 4 jenis tatkala I sangat2 malas (hebat kan?); tapi bila I sangat2 rajin, I mampu masak jejemput aje. Ada yang tak berapa betul nih.

Jejemput dimasak bukan untuk breakfast tapi untuk lunch. Nasib baik TK tak naikkan sepandok bantahan "I nak nasik". Chup!! did I type TK? Maaaak!!

Cili padi <> 30 biji dapat free
.
... akhir kata ...
.
Baru kejap tadi dapat panggilan telefon dari my friend di SA. Dari suaranya saja I pasti sesuatu berlaku. Sah! ayahanda tercintanya telah kembali kerahmatullah kerana sakit tua. Sebenarnya dia sedang merancang balik sorang diri dulu tapi apakan daya. Al-Fatihah untuk cikgu Hussein semoga diterima amalan dan taubatnya. Amin.
.
Mengadap kematian .. belum tau apa rasanya lagi.. tapi mengadap orang yang sedang nazak .. masyaallah .. the feeling is beyond words. Takat nih I dah mengadap saat2 akhir 4 orang yang amat I sayangi - sempat juga mengajar mereka mengucap dsb.
.
Disaat ini juga I amat sedih bila mengenangkan seseorang yang tak sayang mulutnya mengeluarkan kata2 berbentuk tulisan "azablah kau bila nazak nanti". Mulut sebegitu harus dimuatkan sepenuh2nya cilipadi sebanyak diatas tu (lebih jika perlu).
.
I wish no one stops me ...

14 comments:

lili said...

Eh, kita orang pertama ari ni? Oh, gumbiranya! Tadi macam mendung jer diriku ini... but not anymore! hehe! Thanks CS.. menceriakan hariku!

(Ish, geli pulak bila baca semula ni! wakaka!)

lili said...

Salam CS,

Heran ye, ada orang yang sanggup kata macam tu tentang saat saat kematian orang lain?
Kenapa ye, ada orang macam tu?

I don't know what to say, except that I've been taught not to be malevolent if my stars do not shine brightly on me. Just like you, I'm sad when there are people so irresponsible and hateful towards others. :(

About the chilies... er...CS, kita jangan jadi macam orang tu... but I'm not stopping you! Kalau nak minta I tolong sponsor cili, boleh aje! :)

Ibu n Abah said...

kak som,
cekap sungguh owang atas tu..(muncung tunjuk ke arah gambar org yg menutup muka tu...) i memang dok perati sejak tadi tapi belum ada entry baru dari u... i dapat nombor dua lak ari ni... tapi untunglah owang sungai petani tu tak sempat mendahului i.....
Pandai u membuatkan apek X tu jadi macam best pulak. Macam i pun terasa nak membeli ikan dan sayur dgn apek X...
Kat tempat i takder apek X... yg ada indon PH..(Pendatang Harus).. bowinglah.. tapi dia dah banyak menopoli kedai kat bangi ni.... Lain kali i nak pergi Pasar Kajang lah.. nak jumpa apek XX i...

kayteeze said...

Ooo... kira style apek tu sama la dengan kebanyakan mokcik2 kat pasar klate. Biasa dapatlah lada 4-5 biji, percuma. Buat sedekah katanya, hehe..

ain said...

kat sini x de pulak apek van yg jual ikan2 atau sayur2. ada mmg ada, tp dia cuma masuk kaw lain aje. best kan belanja2...mcm2 free dapat. klu pi psr...nak dapat cili 2 3 biji pun berkira, daun sup yg cuma nan sebatang pun mau kena tiga posen. sbb tu la malas nak masak beriya sbb nak berjimat.hehehe..alasan lagiiiii!!!!!

somuffins said...

Hi lili, tahniah berjaya jadi orang pertama. Nak tau apa hadiahnya? Cuba teka, hehe. Tadi tu you mendung dihati atau diminda? Harap dah OK.

BTW thanks for your support. I mmg berharap you sponsor me sekontena CILI!


Akak, owang yg menutup muka tu muda dari kita.. tu sebab dia ringan aje kesana kemari tapi no. 2 pun dah bagus. Masih dpt hadiah taw :-)
Owang SP bz memasak untuk minggu depan kot?


Tie, orang kita pun masih berkira2 lagi. Takat 20sen mcm 20ribu. Peniaga Kelantan aje yg pemurah gaknya.


Ain, I skerlah alasan bernas you tu, haha. Masa I kecik2 dulu selalu ikut Mak kepasar. Mak I kaki tawar menawar. Banyak kali kitorang kata tak payahlah tawar menawar, buat malu aje but she said "dapat juga beli 4-5 biji lada". Orang mcm kita yang
'rajin memasak' ni kena beli barang2 kat sundry shop aje. Boleh beli sikit2 tak mcm disupermarket terpaksa beli banyak walhal kita tak selalu masak. Tu yang kenyang dustbin dibuatnya, hahaha... keji ek?

QueenJah said...

Salam Cs, awak nak watper cili byk2 tu? rasa2nya cili tu jenis yg pedas berapi kan? yer lar, nama pun ciliapi hehee...(takder idea nak tulis)

kak ja said...

I sengaja bg laluan kat owang lain nak sign otograf kat cni.. Bagus kan I ni? (Sila jgn jwb!!)

Ari ni I tak memasak utk minggu atau bulan dpn, tp I siang ikan utk 4 thn akan dtg.. Berbaloilah I belanja RM 63 duit TK.. hehehe..

Apek X u tu termsuk golongan ensem gak tak, selain 'bunyi' sexy? I punya si A, elemek.. malas nak citerlah.. hehehe..

Cukup ke cili api bnyk tu, CS? Rasa mcm nak sedekah je kat u brg selori dua.. Nak??

Kali ni I maafkan u menTK2kan TB u..

somuffins said...

QJ, cilipadi tu dititipkan kedalam beg plastik kanda tanpa disedari. 30 bijik tu boleh tahan 2 bulan (harap takde yg memilih jalan kedustbin dgn membusukkan diwi).


(nak jawab juga) Yaa Ja, you memang baek (memandangkan you masak dan jemput adek you n fmly makan wpun ada 1 lauk tu dah 'berusia', kih3).
Apek X bukan dlm kategori JojKluni atau Hugh Jackman tapi terbit gak aura manis diwajahnya, auwww..
You pun nak sponsor selori ka? OK, pls KIV dulu, tqvvvvvm :-)

Alamak dah almost 8am .. nak tepon TK suh beli bfastlah...

p/s: TK? kibod I xleh tekan B maka I takleh taip TB.. terpaksa taip TK gaak, rahrahrah ..

Ibu n Abah said...

Ja,
u kena mahapkanlah kak som sebab u lihat saja profile dia...'one confused lady'....~besar2 dia tulis....itu pasal lah dia selalu keliwu TK dgn TB.... hehehehehe

somuffins said...

cikMah oh cikMah .. kita keliwu tentang laeeeeen .. tapi pOblem yg I hadapi skrng ialah kibod tak berfungsi.. tekan2 B kuar K, tekan2 B kuar K <- ni alasan jerr...

tapikan tapiii ...

Drumroll pleasee, mai chek nak habaq mai sat.. TK bermakna TUAN KALSOM laa, hehe Akak n Ja, gotcha!!

lili said...

CS!

Eh eh, ade hadiah ke jadi pengkomen no 1? Sonok ni! Cepat antar kat I, k? Hehe!

FYI and jugak Cik Mah (er..betul ke Ibu n Abah?)... orang ni dah tak muda ler maka dia tutup muka! Haha!
Don't worry...I ni tahap-tahap biasa biasa jer, boleh ketengah ketepi.
Amacam CS? Boleh kasi I kenal dengan ApekX? ;D

ibusinga said...

Apek X cuti gong xi nanti..
silalah top up asi boks anda...

somuffins said...

lili, pengomen pertama dapat DOA dari I lebih sikit dari yang lain2 dan dapat juga flying kiss special edition (gitu, heheh).

Kat sana takkan takde Apek X? Janganlah amik satu2nya Apek yg I adaaaa, plisssss (apek yg ada kat umah I tak jual ikan atau sayor wpun dia beri I 'puluh ratus juta' gak, har3.


BuNga, kalau tak top up esbok, lebih elok kot?? Takyah peluh2 tiak duk dapur tapi demi keharmonian dan kebahagian klorga, kena gak kan?