Wednesday, 3 February 2010

Rabu legi ...

Mak punya emak (nenek Jemi) bila bercakap riuh rendah ceria satu alam tapi Bak punya emak (Tok Munah) bercakap slow and steady ala2 anggun gitu (anggun? ahahai, no wonderlah ek??). Dua2 berasal dari Batavia Indonesia. Tok datang ke tanah Melayu kerana mencari beberapa suap nasi, berkahwin dan berkeluarga disini. Tok n Tok aLias ada 4 orang anak, Bak being their 2nd son and Chik being the youngest and only dotar <- as pronounced by Bak.
.
Mak tak dibela oleh nenek Jemintan (mak ayah Jemi Oliver memang tiru nama nenek I kot?) tapi dibela as anak angkat oleh keluarga Tengku dot3 di Medan. Nenek ada 2 suami dan anak yang ramai. Cewita camana Mak boleh tiba kesini telah pun I blabberkan dalam salah satu my entry secara subtle aje. Mak tak bercakap slang 'pekat' orang sinun tapi cakap Melayu biasa. In fact dia tak reti cakap Jawa pun.
.
I reti bahasa Jawa dari Tok, tu pun hanya perkataan2nya aje (bukan ayat). 'Scavorite' words .. untu, endog, ngompol (tssk..), ngoyuh, kemul, ireng, iwak, iwak gereh n jaluk ambung tapi I sker tiap kali Tok menyapa I "mbak yuuu ... ", auwww terasa ayu hingga sekarang :-). Tok hanya 'speaking' non stop bila abangnya TokAji Ihsan datang ziarah dari Bukit Rambai.
.
I masih ingat dua beradik tu punyai senyuman yang sangat manis even tanpa untu2 yang cukup, heheee. Tiap kali TokAji datang, dia sure bawak beras dan rokok daun (dua nih aje yang I ingat). The best-est time was when the fab 4 (2 abang, Ndja n me) dapat seludup itu rokok daun dan terus puff puff seketika UNTIL Chik berteriak "Kak Nah, budak2 hisap rokok" - (imagine: icon cekak pinggang ditujukan khas pada Chik :-)
.
Selepas lebih 20 tahun berpisah, barulah Mak berpeluang berjumpa dengan nenek. PakMok (abang Mak) berusaha gigih bawa nenek kesini sekitar akhir 60an. I masih ingat camana PakMok mendukung nenek dari kereta ke rumah...*amat tersentuh perasaan*. Dah dua beradik aje merantau ke Tanah Melayu maka Mak begitu rapat dengan PakMok. Al-kisah (panjang cewita).
.
First time jumpa nenek, kitorang dah kamcing. Nenek tu tersangat hilarious.. lebih2 lagi bila kita cuit tiak kiri, tiak kanan .. haa.. macam2lah yang tersembur dari mulutnya. Rupa2nya orang Indon tak melatah dengan "opocot" pun but where nenek is concerned, you can imaginelah apa yang tersemburrrr .. (sibbaek cucu2 nenek tak ikut 'gaya tu', tapi sesekali terlepas juga bila bertemu dgn badigol jalanan).
.
Dari nenek I tau apa itu dencis, tomat, rabu legi ... ehhh tengoklah I, selalu aje macam nih kan? I nak cerita pasal Rabu Legi sebenarnya *vuat2 mengeluh*. Rabu legi bermakna Rabu manis .. so diharap hari ni hari yang manis untuk kita semua, ya?? Tu aje cewitanya pun, heheh.
.
Ooops, one more, one more..*whisper* Nenek Jemi tuu (siapa lagi nak glemerkan nama nenek sendiwi kalau tak cucu2nya, ya tak??) .. dia kaan, tak sker pakai ba ra alif . Macam saper ek? *chuckle*.

Intai dapur Tie ada kari tuna .. terasa tististis pulak teringat nasi dagang. So tak sangka TKTB bawa balik 2 peket ND sekembalinya dari ofis (beli kat kiosk), alhamdulillah (ehh.. kita cayang kat Apek tanpa X yang colang nih bila dia seperaiskan kita..).

Morning ritual: Mula2 kena makan sebijik Milk Thistle yang sebesar semboyan tu (helphh!!).. pastu di'dera' suruh makan EPO pulak.. haighh.. yang nih lagilah segedabak kapal selam .. tersengkang kat anak tekhak! Tolong!!
.
Masa I tengah menyuap nasi dagang kemulut TB sendiwi, D yang berada dikedai mamak bertanya "umi nak puri?". I yang stamak dah mula penuh terus aje tamak "naak, satu cukup" tapi si D tu tak reti simple arithmatic kot? Dibelinya dua keping (simpan for lunch).

Kes desperado .. masih tak beli barang dapur sepenuhnya, terlupa pulak bahawasanya MINYAK tak keluar dari tanah sekitar rumah, haha. Terlepas pandang nak beli minyak masak maka radar 'mencari' diactivatekan ... jumpalah 'minyak jeton tak dara' dalam pantry. Telek punya telek .. PROD 24/10/2006, EXP 24/10/2008 .. hmm dan semalam baru jer 02/02/2010. Bismillah ... insyaallah.

Untuk lunch semalam .. terjadilah mee kawi desperwado dengan jayanya. Untuk dinner lain cewita, memanglah kena masak lagi (owang tu dah mula wajin sejak awal tahun, kan?). Masak 3-4 lauk, apa ada hal? hahaha .. (liver berkata: sumpah ada hal.. penat taw) ..

11 comments:

lili said...

Eh eh! Untung kita lagi sekali... no 1 babe!

I kan CS, bukan orang jawa... tapi reti gak satu perkataan favourite taw... ni abang ipor Jawa yang ajor.. --> 'mentong'. Sebab dia tgk I suka makan nasi siaran ulangan pada pukul 4pm wlpun kan... dah mentedotdotdot pukul 12.30tgh. Tapikan...tapi...itu citer masa anak gadis dulu! Hehe

azieazah said...

Yang membaca ni pun penat jugak tau... belum lagi masuk kokik kokik gelak... heeee.. sabo jerk lah..!

Selamat Hari Rabu...

tapi Azie ni, hari-hari pun manis.. Ahaks!

QueenJah said...

Salam Cs,

jadinya...u pun tahulah nasi ambeng ek? sedapkan? ( takder modal nak tanya..)

ain said...

kat sini susah betul nak cari ns dagang yg best!!!

Ibu n Abah said...

kak som,
dah sore... jom ngeteh....
bila lah boleh ngeteh sesama....???

somuffins said...

lili, tahniah sekali lagi. Hadiahnya tetap sama as b4 *big grin*
Mentong?? Yup, I know that word (tambah 1 lagi my vocab. nampaknya).


Wahai azieazah yang manis.. u boleh baca sikit2; go ez on yourself ok? Hari ni baca 1 para, esok 1 para .. lama2 abis gak, kan kan? Apa2 pun bila gelak, jgn lupa katop mulut tu :-)


QJ, besar kemungkinan I tau semua jenis nasi, terel khan?? .. nasi takut, nasi kebuli, nasii mandi n nasi KOPET <- makna dlm Jawa ialah tak mandi.


Ain, kat JB tak ramai org Kelantan/Ganu kot? Makan aje nasi ambeng, nasi beringin, nasi pilau or you pergi aje Singgah Selalu; kat situ MMA kan? Kat tv tadi tunjuk restoran tu.


Akak, ngeteh sesama? Insyaallah pada ketika dan masa yang sesuai kita ngeteh cam nak rak, k?

aintsuperwoman said...

cis, mee kawi despewado...buat I mendewitaaa...hehehe

kak ja said...

CS, Maktok I asal2nya nama dia MERIAM.. Tukaq IC baru nama dia bertambah jd MERIAM @ KECHIK.. Bukan MERIAM KECHIK, k?

Minyak Jeton tu BARU 2 thn 2 bulan 9 hari expired; tak sampai 2 thn 2 bulan 10 hari.. maka masih selamat utk digunakan.. Hantam sjlah labu!! Sakit peyut kalo, klinik berlambak serata alam buana!!

somuffins said...

Fa, I lagi mendewita tengok you punya besday pwezen itew, haaa..
Now I nak tanya, you nak mee kawi despewado or that new 4-wheels?
Kita tukor SSS, k?


Ja, thanks for your support re: minyak jeton. Insyaallah ia tak memudaratkan I sekelorga.

kayteeze said...

Expired 2 tahun yang lepas !

Macam ni lingkup la meniaga ! Hehe.. kita sama je. Jimat menjimat amalan murni. Perut tu lain kira. :)

somuffins said...

Tie, as always I angkat you jadi puan Presiden dalam kelab kita ..

Tahniah untuk kita yg pandai berjimat, wahahahaaaa...

Hidup kita!!