Monday, 7 March 2011

At last ... the PM Report ...

Mukadimah: Siapa tau dan ingat drama tv Quincy M.E? Tak tau atau tak ingat takpe, kot ada yang tau surely dah congak2 berapalah umur I sekarang nih, kankankan?? Daah.. takyah congak2 lagi. Tahun depan, panjang umur murah rezeki, I'll be sweet 16++ (and more +)!

Anyway, citer tu pasal a coroner yang menyiasat kematian penuh musykil pastu dengan gigih dia carilah bukti sahih untuk mengesahkan kematian kerana dibunuh. I sangat suka citer cam nih maka dalam diam I menyimpan cita2 nak jadi cam Quincy tapi tak nak masuk bilik mayat, boleh?? Quincy kata "boleh" tapi ramai yang kata "bo...leh ... blah!" <- dengki dgn kitalah tu..


What's the connection between Quincy's job and my post mortem (PM) report? Tak nak jawab soklan, boleh tak? hehe..

Mungkin ada yang tak percaya I boleh simpan perishable item for so long. Kalau 4 bulan bolehlah percaya tapi 4 tahun? I sendiri pun tak percaya, haha. I think it was made possible as all the while, the tub of mascarpone cheese (MC) is left intact just like when I first bought it.

Another question crops up (pulak dah). What kind of esbok am I using? Berapa kuasa kuda yang digunakan? Hamboi mak aii, bagus sangat ke esbok I tu? Ekceli my present esbok umurnya lebih kurang sama umur MC. Since it was new maka chilling powernya maybe hebat tapi jangan percaya sepenuh jiwa raga you, okay? (w'pun takde unsur membedek disini).

Digress kejap: Sebut pasal esbok, you all nak tau? I nyaris setengah mati (exaggerate sket) dihempap pintu freezer (esbok 2 tingkat, freezer sebelah atas) yang tetiba tergolek atas kepala as I menonggeng2 cari something dalam crisper. Lega it was not an earthquake and spontaneously I shouted for help "heii, pintu esbok tercabut ... tolong!!" namun no one came to my rescue as I was all alone at home that time. Dengan hati seberat esbok, terpaksa juga I let go esbok Kelvinator kesayangan I tu sebelum next hempapan berlaku!


Ada juga makanan or nasi yang I hempukkan dalam esbok tu, rosak n berkulat gak, ekekeke.. (sesi bukak pekung didada sendiri kekdahnya nih). Bukan tu aje, cheddar cheese yang dah luak pun ditimpa nasib yang sama (sebab ada orang tak simpan ikut piawaian mem besar), so takdelah speselnya esbok I tu.

Post mortem (PM) report terhasil dari analisis yang dibuat keatas expired MC dengan yang baru dibeli berdasarkan 3 ciri yang dikenal pasti ie rupa, bau dan rasa (hehe.. sama cara macam nak mengenal najis aje ek?) tapi taklah terdaya I keluarkan report tentang kewujudan 'other being' dalam MC tu (nantilah besok2 I beli maikroskop atau kanta pembesar kat Toys R Us, ehh?).

For comparison purpose - expired MC vs fresh one, terpaksalah I melabur satu tub lagi (lain jenama sbb MC tub biru takde stock ).

MC nih dibeli sama hari I beli magazine favorite hari tu. I beli 'ladyfingers' juga sebab nak cuba buat tiramisu perisa mai-lo plak (maybe I buat next weekend when I visit Teh n the rest bila diorang balik dari umrah).

MC yang masih dara intact. Kalau expiry date in 2007, that means I bought it in 2006? Walla..

'Seal'nya telah dilucutkan, auwww............ dan seterusnya jeng jeng jeng ...
.
Surprise .. surprise! Masih cantik takde cacat celanya .. memang mabeles tapi takkan I biarkan MC tu duduk molek cenggitu aje. Tak mungkin kita tau apa2 jika tak dipecahkan ruyungnya, tul tak? Sago dengan cheese memang takde pertalian darah, "but who knows??" menurut Profs Som yang bijak laksana-sini tu.

The verdict: rasa MC tak berubah masih rasa lemak berkrim cuma texturenya quite dense yet soft just like butter spread (bukan butter buat kuih). No mouldy smell watsoeva and its color is about the same as the newly bought one though ada sikit landungan air pada base tub.

There you are! Khas untuk Yat yang makan tak kenyang, tidur tak lena dan mandi tak basah menantikan report post mortem nih dan kepada pengunjung setia Al-kisah tak kira lelaki, pempuan, dot3, halimunan, silent readers/fans; but most of all TO YOU my supportive friends, timakasih bebanyak kerana sabar menanti dan menunggu, I lap you all, muah!

Terlebih sudah speech tu al-maklumlah peluang cam tu tak datang tiap hari, kaan?? Ucapan bertulis veranilah, cer suruh naik stage beri ucapan, mau kejung I. Dari stage kering tak pasal2 basah stage tu kang (either I sweat profusely or terkenc secara pukal, muahaha keji).

What's next then? Donolah. The MC is still being kept in the fridge. Maybe I sedekahkan to some of the alleycats. Jangan pulak besok lusa kucing2 semua tu bergelimpangan sesak napas mulut berbuih2 sambil mengeow "ciss.. ciss...", ayooooo ...

Nak dijadikan drama air mata, coroner dari es-pi-si-eh pun datang ke yu-es-jay. Sila sambung cerita selanjutnya berdasarkan kreativity sendiwi ... YOU boleh, percayalah you boleh! :-)
.

24 comments:

kakcik said...

Esbok tu tunjuk perasaan ke sampai pintunya hempap kepala you, CS? ish ish ish....

Balik nanti nak selongkar esbok I pulak. Rasanya ada roti tamania yang dah naik kejung dalam tu. Juga ada sebotol besar sos cili yang dah nak jadi cili hidup! Ynag lain-lain tu tengah fikir....

Mira Marlena said...

Sis,

Agak2 berani tak nak buat tiramisu dengan menda nih..
Well its still looking good to me..
wanna give it a shot?

Ibu n Abah said...

I kenai Quincy..
i pun minat dia..pernah verangan nak jadi macam dia...
menyiasat mayat...

kayteeze said...

Eh.. kita memang sezaman. Quincy tu salah sorang hero kita dulu, jauh belakang Remington Steele, hihi....

Esbok ? Kita kekadang panggil gobok airbatu. Tapi sejak jadi isteri orang klate ni, malu nak sebut. Abang ketawakan, kah kah...!

Anonymous said...

i am equally for breeding mould in my fridge too. luckily i cnt afford a large one :D
but i m not daring like u la, i wldnt dare try taste walau rupanya maseh ayu menggoda :D

silent fan dah kluar bunyi sikit :D

i come hear sure :D :D :D
terhibur!

Anonymous said...

* =ly guilty
finger tak match mind speed :D

azieazah said...

Wakakakaka! pentas basah kerana apa? I tak fikir hanya setakat peluh saja. Air kencing? Possible?

hehehehehe...

I pun ada sejarah pintu esbok tercabut, mujur sejarah kena hempap tu cuma U sorang yang pegang SOM. Nasib U laaarrr... :)

Hari Wanita Sedunia ke-100: Aku Bangga Bermula Sebagai “Nor”...

somuffins said...

KakCik
You memang wanita hebat, kih3. Sos cili boleh bertukar jadi cili hidup? Vavaa...
Pintu esbok untuk freezer sebelah atas yang tercabut tu; ntahlah agaknya dah tiba ajalnya, sob3.


MIRA
Macam nak give it a shot tapi tak sanggup pulak I nak beri orang lain makan hasil pemerapan MC yg dah 4 tahun tu; but on the other hand, cheese lagi bagus bila dia 'aged', kaan??


AKAK
I tak moh siasat mayat tapi I sker siasat cari bukti and nail the murderer, cewah ;-)

somuffins said...

TIE
Bukan tu aje hero2 kita ek? Mannix, It takes a Thief, dan banyak lagi (kena buat homework dulu baru dapat tengok tibi).
Kita tetap sebut ESBOK, hehe.


SILENT FAN @ Anony.
My fridge tak besar mana pun, size biasa2 aje. To taste expired MC mmg no problem sementelah rupanya yg cukup suci itew :-)
Cuba ada 'gangrene' atau kaler2 lain, sumpah I dare not oso.


AA
Pentas basah sebab bumbung bocorr, you asyik nak blem I jer, mencii taw. BTW, apa kes dgn pintu esbok you tercabut? Ganaznya you AA..

azieazah said...

SOM,
I memang sengaja nak blem U sebab asyik U jer yg dapat naik pentas, sedangkan I kena tunggu bawah pentas pegang sepanduk menyokong U. Mana aci...:)

Esbok I tu pintunya dah berkarat, beb! Anak-anak plak memang ganaz macam mak depa. U know la kan? hehehehe

ehhh U kena tengok entri ini:
Sekali Lagi, Para Doktor: Tolongggg....

Sebab ada soklan U yang I dah jawab kat entri ini. Hidup SOM!

somuffins said...

AA
Tulah you nih, I dah beg you not to bawak spendex bagai (spendex ke spandox?) tapi you nak juga bawak. I lebih sker tengok you jadi pom2 gal.

Esbok tu ada aje cara dia nak jadi scrap metal ek?

Lili said...

CS,

I kurengs dgn Quincy ni but growing up, I'm so into Little House on the Prairie type of dramas...

* mood nak ketawa tak berapa nak jadi :'( why ar?

en_me said...

retro tewww.. ehehe

DeLancrettLurpak said...

jgn kucing2 itu kena sawan sudeh ciksom..

agak2 kalau buat tiramisu guna yg dah expired tu, rasa dia mcm apa gamaknya? jgn it turns out to be rasa belacan, sudehhh, hehehehe

noir said...

ni bukan terror lagi, kencang people namanya. you're one funny woman lah somuffins, boleh rasa lagi.

*i tak henti2 geleng kepala, head banging lah agaknya*

Yat Maria said...

Cik Som

sian ai...tadi kat opis berjela ai type, sampai hang to computer tak leh buat apa menda lagik..terpaksa ai force shut down ngan comment2 ai sekali...sob..sob..

nak kata..memula ai ingat u terhempap esbok arr...ishhhh takut lak terpemyek..rhupanya pinti esbok..pong dangerous jugak arr cik som..sian u...

abeh tu pasal PM MC tu..oooooo cam gitu ek rupa dia..cik som..u rasa lagik menda alah yg dah berusia 4 tahun...wuiiiii terer u arr cik som, atas nama meng-experiment kan..sanggup u merasa sket..so ar no side effect kan?? takder u lompat2 kijang ke jambs kan..hehehe...

thanks for the PM cik som...malam ni dapat lah ai tidoq lena, tkader lagi adegan seriau tak leh tidoq terpikirkan si MC dlm esbok u tu...

p/s - tak taw apsal ai tgk quincy u tu tringatkan ai matlock plak..pat rambut da agaknya...

sekian terimakasih...

Ibu n Abah said...

kak som...
i selalunya mengikuti ferkembangan dapur you..
tapi sebab pagi tadi i bukak u sherita fasal MC.. i puas memikir apa kebenda itu MC..
lepas tu i terus berlari keluar dari rumah u...(selepas i kimeng sebab ada nama familiar..Quincy..)
malam ni i datang balik.. i dah kenyang.. dah tenang.. barulah i faham apa itu MC....)
PM ttg MC... barulah i paham...
(sejak 2 menjak ni i selalu tak dapat nombor satu... so i pilih nombor last....)

Rima said...

cik som
I coming liaooo.. bila part baca kena hempap fridge rasa macam terkejut.. rupenye door nye but kan tu pun merbahaya lehh

Salute u lah cik som for testing it.. it looks good to me.. macam biasa aje.. part berair i think its norm cos kadang if u tak pakai cream cheese in one sitting.. it will berair too.. i just threw my thicken cream and blueberry yogurt yg tercerut kat freezer.. tak tahu kerja siapa lah letak kat belakang belakang freezer ku

kak ja said...

Muakakakaaaa... Nak gelak kat Akak yg ttp tak dpt nomor last sbb Rima n I dah kacau daun..

Kak Som, I dulu slalu gak tgok Quincy ME, ari Khamis mlm Jemahat after Sinar Islam.. Time tu kita takde extra-curricular actvt pd mlm Jemahat.. kihkihkiiiiiiihhhh...

somuffins said...

LILI
Apart from Quincy, I was into LHOTP too. I nih hidup dalam beberapa zaman n era kekdahnya. Mood nak ketawa dah kembali kebibir you lum??


en_me
Yup! tersangatlah retro!


DLLURPAK
Since rupa, rasa dan bau that expired cheese serupa fresh one, maka harus tiramisu rasa tiramisu unless I add in sos TIRAM, ngeh3.


NOIR
Dah cita2 nak jadi CORONER tanpa tengok mayat, what is tasting expired cheese compared with menatap mayat, tul tak? Risau plak you asyik geleng2 kepala. Have you heard about Parkinsons? *pun intended*

somuffins said...

YAT
Timakasih kembali. I hope you dpt tidur dengan aman makmur adanya. Susah juga nak buat report cenggitu. Tak boleh cincai2 nanti CEO masca.cheese sue I plak, khaan?
So far my pewut behaves well. Takde lompat tikam, takde lompat kijang (melompat bila TB kejar jer, ahaks).


AKAK
Latest entry nih adalah rentetan entry sejak 28/2. Maybe cara penulisan I kurang jelas :-)


RIMA
You are back? Mesti penat ek? Semua orang (3 to be exact) salute I tasted the expired MC, hehe. Well.. nothing venture nothing gain, cewah! Psst.. I will keep that MC for further experiment :-)


JA
Ingat tak apa kata MakTok? Dia kata kat I kalau you nakai2, usik sakat owang, ikat aje you kat pokok velimving. Psst Ja, dah tua2 nih my extra curricular aktiviti makin menjadi2, tiap hari siang malam .. selalu lewat tidor ... bukan senang nak cari mood berkarya, nak bloghop lagi, ishhhh busy taw.

Ibu n Abah said...

Kak som dan Ja...
I dapat jugak nombor last...
Issshhhh... tadi seronok sat i baca sebab malam jemahat siang atau malam u kata u membizi.. rupanya sebab blog hopping..... Hmmmmmmmmm.......
Mujurlah rancangan Quincy MC dah takder malam jemahat...
Ja.. u ingat sungguh yer, malam apa rancangan tu. I cuma ingat i pernah tengok dengan arwah mak dan arwah mak i pun suka dengan Quincy....

azieazah said...

AKAK.. sapa kata Akak dapat nomot last? hahahaha


sekarang saya kemaruk nak amik podium last plak..

Mau berekor komen sampai beribu ni kangggg... Nasib U ler SOM.

somuffins said...

AKAK n AA
Timakasih kerana berusaha dgn gigih untuk mendapat tempat corot namun I terpaksa hampakan hasrat you berdua sebab ... "siapa direktor kat sini?", ngeh3.
.
.
Akhir kata, terima kasih diucapkan pada semua yang singgah kesini serta beri komen.