Monday, 28 March 2011

CCM II ... Round the world in 2 days ...

TTI = Taman Tamadun Islam monument park provides a unique experience. It features 21 (replicas of) great Islamic Monuments that reminisce the rise of Islam into a sophisticated global religion (unquote from its Passport Taman Monumen).


Al-Haram Mosque, Mecca, Saudi Arabia houses the Kaabah "a high place with respect n prestige"

Al-fokok al-tamar, hehee ..



Sultan Omar Ali Saifuddin, Brunei Darussalam


Aleppo Citadel, Syria



The Palace of Al-Hambra, Granada, Spain



Kul Sharif Mosque, Kazan, Russia


Kalyan Minaret, Uzbekistan



Abu Nasr Parsa, Afghanistan


Taj Mahal, Agra, India



Kubbah As-Sakhrah, Baitul Muqqaddis, Palestin


Crystal Mosque, Kuala Terengganu (real one)

10 comments:

kak ja said...

Kak Som, niat u nak uar2kan kpd seluruh isi alam buana u kemana ari tu, ek?

Tp sgtlah indahnya masjid2 tu, kan? tambah indah lagi kalau makmumnya penuh sampai ke halaman..

Pokok at-tamar tu kan, pokok pojaan ati TK tawwww..

Rima said...

Cik Som
2 yrs ago we were there.. bila part gambar pokok tamar ku teringat waktu ku pergi ke negeri arab lah.. so many choices of tamar.. my all time fav yg ade nuts in buah tamar.. sedap bangat :o)

somuffins said...

JA
Katanya alam siber nih alam tak bertepi, kaanz?? Selain alam buana, kalau ada makhluk dari alam lain yg minat akan perihal masjid2 tu, alhamdulillah. Berjaya juga khidmat masyarakat yang I uar2kan nih.

Penuh atau lengang masjid2 tersebut, wallahualam. Diharap makmumnya melimpah ruah tapi for sure masjid Kristal mmg takde solat Jumaat disitu.

I pun minat pokok altamar tu hinggakan sanggup tanam pokok kelapa sawit dalam pasu :-)

somuffins said...

RIMA
Baguslah you. Jauh berjalan luas pandangan.

I minat tamar tapi tamar intinya kacang/badam, I kurang suka. I boleh keluarkan n put it aside.

DeLancrettLurpak said...

saya pun suka tamar yg ada nuts.. sedappp.. tapi mahal la sikit kann..

you pi Ganu eh? makan utk I the nasik dagang eh.. suka tauu!!

Lili said...

Setuju dengan Ja.

Setuju dengan Rima..

Setuju dengan Kak Som...

Tapi lebih setuju dengan kurma. Snack kala berduka. Peliks. (BBPJ)

Last but not least, Photoblogging CS, best! ;)



Word verif: jgbas? = Jaga Bas?

kayteeze said...

Eh... Som...
Sampai Ganu rupanya....
Kita dah lama tak ke TTI tu. Terlupa.. kalau tak silap ada cafe kat situ. Tak cuba ke ?

somuffins said...

DLL
I tak sker tamar berintikan kekacang sbb I malas nak kunyah, haha boleh gitu? I sempat makan nasi dagang 2x. Daah, I dah makankan sekali untuk you, burp!!


LILI
Snacks kala berduka is TAMAR?? Hmm.. effective or not??
Thank you *malu nak sebut sebab* Those pics were taken using my HP semasa dlm 'ketapi' yang sedang bergerak.. fuh..fuh..fuh..


TIE
Yes, kitorang singgah kat cafe tu untuk redeem discounted coupons. Beli snacks n drinks aje..

PatinPasta said...

Cik Som,
Wahhh.. bestnye dapat tengok 21 masjid/palace sekali gus. Tu belum kira baper negara skaligus tu :D

* dok belek kot ada gambo orang tu di sebalik pokok (samada berdaun atopon tidak) :D

somuffins said...

AIDA
Tak rugi kekdahnya, kan? Cuti2 Msia tapi macam keliling donia, gamaknya, hehe.

Cer belek betul2, orang tu mesti ada duk terselit celah2 ranting.