Sunday, 6 March 2011

Happy Sunday ...

asSalam..

Ada sesape miss me like kwazee tak? haa.. mesti ada tapi segan nak ngaku kan? hahaha...

I ada masa kurang dari setengah jam untuk merapu so I will try my F1 skill to execute (cewah) apa yang dah lama berbuku kat dada (it has to be 'dada' and nowhere else, why ek?), almaklum dah 3 hari 2 malam I tak berkarya ...

Soon I nak merayap lagi tapi vukan merayap yang tak berpekdah (rayap2 I semuanya berpekdah belaka). Nak ziarah Chik my aunty (kenalah jadi anak sedara yang berhemah, tak gitu?) nanti kang dia kata "Si-Chomel nih dah lama tak jenguk aku" (sebelum dia ngadu kat Teh yang sekarang sedang kerjakan umrah with my other siblings). Pastu nak lawat my eldest sis whom I call Miss Longevity, ngeheheh..

Bila T is back from her sangkar geret kat SA tu, ada aje yang dia idamkan. I nih ikut cara lama bila anak2 nak something, nak nak dekat cukup bulan; I will say "umi lum dapat gaji lagi (from The Boss)". Last Friday she was so confident that uminya dah dapat gaji maka ada aje yang dia rengekkan ...

On our way to situuu ... to that building kat tengah2 tu! Cam biasa mem maintain jadi mem besor almaklum weekend-drebar dah mencemar duli, kih3..



I had this .. I serahkan pada budi bicara waiter yang ensem lagi sweet tu mencadangkan what to eat ...

Mende alah tu namanya Bruchetta (vegetarian). Fish kat atas tu n si Bru nih bercumbu ber-combo gitu. T had I-dono-wat-to-call but it was pasta, what else??

Pastu jenjalan to the supermarket, the place I like best! Since they don't offer plastic bags on Saturday maka haruslah beli yang ringan2 dan yang murah2, haha. Intai2 kat magazine rack, waaah.. tersembul biji mata I yang 2 nih (kadang2 3) bila terfandang itew magazine, my fav BBC Good Food!

Belek punya belek (jahhat taw diorang sealed dlm plastik) rupa2nya it is Asian version .. Spore mari. Neverrr mind, kalau hati dah cinter kaanz?? I sambar satu. Masa dulu kala when Ngah selalu eat air kat hengland sana, dapatlah I free mag UK's version tapi sekarang, sob3.

Tuan2 dan puan2 sekelian, didalamnya terdapat ITU! I suruhlah TB mencuci mata, pandang dan jilat2 magazine pun jadilah.. Tup2 dia sudah bersuara "you boleh buat yang nih .. bessst..". Diam2 dia dah nyatakan hasrat pada 3 jenis makanan. Alamak.. nyesallah pulak tapi takpe ... I akan cubak menyahut cabarannya .. errrk gulp!

Before I berundur diri bersiram suriram-ram, nak bitau sikit that report post mortem MC tu belum lagi dapat pelepasan orang atas tingkat 4 sebab I kena buat satu lagi report as comparison between the aged MC with that of the freshest MC.

Bye for now ...

15 comments:

kak ja said...

Kak Som, wpun dlm sms keji I tadi, I menghasut u supaya jgn mandi, sebenarnya ari ni I mandi awaaaallll..

sbb

sbb

sbb..

last nite I tertdoq dlm keadaan yg sggh seksa, sbb plan2 nak masuk bersiwam wam wam..

My word veri: dogiess!!

kakcik said...

Selamat bergembira di hujung minggu, CS. :)

(lama tak singgah kat rumah kakcik, ya?)

kak ja said...

Manyak siok wooo, skali skala dpt nomor siji!!

Kali ni my word veri: dousewp
(mcm singkatan DHW le plak, kan? suratan atau kebetulan??)

kayteeze said...

Eh Som,

Kita suka gak 'baca' majalah food gitu.. sambil-sambil berangan masak dalam dapor omputeh. Berangan jer, buatnya idak!

Yat Maria said...

CS

jgnlah ada adegan menjilat magazine..muahahhaa...tak leh angsss!! lama nya cik som nak tunggu thesis p.m that mc..sgtla ai berkobar2 tunggu sbb neber ai simpan anything in that esbok of mine for bertahun lamanya!so dun peram that p.m dlm esbok for 4 tahun ek...kempunan ai nak taw :)

Lili said...

CS

I tertanya gak, mana you menghilang di alam berkari-ya ni! hehe...nak kata takde, I tau you ada...tgk ulangan AI lagik!

Cepat-cepat tau sahut cabaran TB! Buat the best...and tepek kat sini! :)

Ribbon Clown said...

CS,

Reminder: Jgn peram lama lama MC yg baru nak beli tuk buat comparison tu ;p

azieazah said...

SOM,
AMOI I pun balik minggu ni (semalam). Bila dia balik jer, I kena masak spesel skit lar (Ayam Kurma kira spesel gak ler kan).


Selamat berjalan jalan melawat sedara. Sapa lagi nak melawat, kalu bukan sedara. Ye tak?


Berkongsi Blog dengan Orang Sebelah: Sebuah Pendapat...

zarin said...

hampir nak makan tomato bruchetta ni tadi tp tk jd coz takut tk sedap hihi..slalu makan mushroom bruchetta..sedap..yg ni tak tau apa rasa takut arr nak makan...sedap tak? kalau sedap esok esok i pong nak pi makan gak tapi bukan mkn kat kedai yg u makan ni la ;-)

somuffins said...

JA
Musim panas mcm sekarang nih, tak boleh tak mandi itik sebelum solat subuh. Mandi dulu pastu solat, insyaallah dpt pahal lebih, tak gitu?


KAKCIK
Kita selalu singgah cuma kalau dah ramai mengomen, kita rasa segan silu nak komen namun pagi nih kita orang pertama mengomen. :-)


TIE
Berangan2 dulu tak salah. Mana tau tetiba ada rejeki, orang putih pun boleh nangis tengok Tie masak dlm dapur idaman..


YAT
PM report terpaksa lewat dikeluarkan sebab I baru jer beli another MC untuk buat perbandingan: expired vs fresh MC. Bukan senang nak buat report tarap pro ek? kahkahkah.

somuffins said...

LILI
Nak berkarya nih bukan boleh curik2 masa, auwww..
Ntahlah you, I tengok resipi dalam mag tu cam tersangat mencabar jer. I ni amatur kan? TB tu saje jer taw.


RC
Insyaallah I akan buktikan pada donia.. tapi apa yang I nak buktikan? ngeh3.. (have bought another MC tho).


AA
Vetul tu.. sedara lawat sedara, membawa berkat. Takkan nak harap siFirdaus bangla yg lempor sokabar melawat sedara I atau I melawat sedara dia plak, khaaan?? hehe..
Dara I ngidam part masakan yg umi dia malas or tak reti nak buat tapi dinner smlm I masak sempoi aje, dia tambah nasi sejemput sejemput 18x! Air tangan emak sendiwilah katakan, tak gitu??


ZARIN
I should have eaten pizza instead of bruchetta (topping tomato cam tu rasanya cam kureng aje; kalau mushroom, mesti best). Oleh karna waiter tu ensem maka I OK aje (boleh bias cenggitu ek? kah3)

Mira Marlena said...

Salam sis somuffins,

Saya dtg jenguk lagi disini..:-D
Disebabkan saya teramat dan sangatlah suka akan blog dan entry sis maka saya telah menge-link kan blog ni kepada saya...boleh kan?

Kenapa tak amik gambar waiter yang ensem tu?Nak juga tengok gambar dia...heheh..
*Teringat masa skool dulu...selalu cakap perktaan yang ada 'r' tukar ke 'w'.. such as 'windu wasanya'...hehe

somuffins said...

W'kumussalam MIRA..
You may address me as CS :-)

Besar tapak tangan, niru I tadahkan. Silalah jenguk I kat sini bila2 you ada masa. Kalau boleh bawak kueh ke nasi ke, heheh.

Ha'ah you, terlupa lak nak snap gambar waiter yg ensem2 tu (ada 2-3 yg boleh dibuat menantu, ahaks).

Masa I muda dulu takde chance nak sebut R tukar ke W, dah kerpots skrng baru terkesima 'nak jadi muda
balik', boleh gitu? haha..

Maya Marisa said...

Cik Som,
oooohh, u went there yea? me & my familia was there as well. tapi pegi kedai mainan kat atas nun, cos anak dara maya nak mainan baru pulak...
grocery market tu best kan? mcmX2 ada...akan tetapi kan cik som, alahaiiiii, the dessert kat dlm grocery store tu, hampeh tak sedap..

p/s: dah try WHisK/OpERa belum? nnti kita compare notes wokeh

somuffins said...

MAYA
Yup, I went there. My dara paksa nak makan kat situ.
Ha'ah I suka grocery market tu tapi mmg tak pernah makan or beli dessert kat dalam tu but do you mean the bakery kat dalam tu ke??

Lum try Whisk/Opera lagi. Insyaallah...