Friday, 9 September 2011

Khas untuk Nicole, Brad n Angelina ...

Sekarang nih I memang bela kucing tapi kucing yang dibela bukanlah sengaja yang dicari untuk dijadikan teman bergurau senda. Para kucing liar macam tau2 aje kat mana the best spot to give birth. Fakta belas n kesian tuan rumah sangat2 menyumbang keadaan nih terus berlaku. What to do??

Unlike when I was a lil gal, memang tercari2 nak bela kucing, sekor pun jadilah untuk diagah dan ditimang melambung kesiling, hic! 4 beradik, no. 6-9 beriya2 convincekan Mak yang kitorang memang boleh diharap menjaga sekor kucing; berjanji kita beri makan pakainya, minum dan pastikan najisnya tak bersepah merata tempat; or else the big daddy will murka big time once terhidu najis kucing tak kira dalam apa bentuk sekali pun.

It was tough being small, couldn't sebarangan empower ourselves to do what we like, harus mintak approval dulu. Syukurlah kita pun memang anak2 yang tersangat obedient, uhuk2. Bila Mak kata OK, sesi mencari kucing paling cute didonia bermula. BTW, kita dah tau kat mana nak dapat pun, hasil kerja belakang tabir abang no. 5, hehe.

At last, we were the proud owner of a siamese cat. Mekasih pada Man Gemuk (BFF abang no. 5) sebab bersekongkol dengan kita. Muafakat membawa berkat maka kita sebulat suara setuju namakan kucing tu Lulu sempena penyanyi ToSirWithLove yang cute! (w'pun kucing kita tu jantanz, har3).

I memang excited nak bergurau senda dengan siLulu tapi masih tak berani nak pegang let alone cuit2nya. Den goli! Lulu tak paham kita geli kat dia, lagilah dia nak gesel2, mencii taw. Lagilah pulak masa tu leher dia got kudis, shoooo go away you filthy cat! cewah..

Somehow, kudisnya cepat pulak sembuh hasil kerja bijak Tok Munah, my grandma. Dia bubuh bedak Johnson&Johnson kat kudis Lulu. Somehow perasaan geli kat bulu kucing hilang cam magic maka bermulalah hari2 bahagia yours truly dengan siLulu ...

Tu cerita dulu kala, now nak cerita hal terkini plak ...



Perkenalkan Pin2 atau Pin sikucing licik! She's one of the active baby machines. Sekor lagi is Tam. Kerja berdua tu asyiklah beranak so terpaksalah dikurung; DAN dalam pada dikurung tu, (ku)cing berdua tu masih lagi boleh beranak. Haiyaaa...

So sekarang, it looks like binatang lebih pandai dari manusia, haha.. biar betul? Contohnya si Tam tu. She was being caged with her 2 kittens. As time goes by, manusia terlefas fandang iaitu one of the kittens is a male. Sila habiskan jalan ceritanya sendiri, sekian terima kasih :-)

SiPin plak, terlepas sehari semalam dari cage and that time it wasn't during bulan terang mengambang pun and yet IT still happened. Haiyaaa Pin, lu memang ehhh..

Satu pagi masa I bersihkan kucing2 tu, pancut air kat tempat berkenaan, tetiba terdengar bunyi suara halus anak kucing. Ya Allah! SiPin tengah diambang maut kekdahnya. Anak dia masih tergantong kat dot3 masih tak lepas lagi. TCTLSS, Pin dikurniakan 2 lil kittens.. one orange in color and the other mirip kucing siam.

Above pic was taken on 9.8.11, baru berumur sehari. Dah ada nama tapi since T yang beri, I tend to forget. Susahlah nak ingat nama yang diberi oleh budak2 muda nih. Kalau I senang jer. If orange in color, I panggil Ren. Kalau putih I panggil Tih atau Put aje, kan senang??

Keadaan terkini, yang putih tu macam sakit aje. In no time, for sure she will.., faham2 ajelah while yang oren tu membesar sihat sejahtera adanya.

8 comments:

Lili said...

Must be the year of cats... Al Stewart would have agreed to his song after all! ;)

zarin said...

wow! gigih u adik beradik jaga kucing kan! i ni dari kecik sampai dewahsa takoot kucing...tengok dari jauh aje buleh..dekat dekat takooot

eh, sian pulak bila baca tih/put tu tk sihat..

Ezza said...

kamu pun citer pasal kucing..hahhaah

Bini so Puteh yang ke 22,si ramping..baru jer beranak..masih dalam pantang tapi si Put tu dan menenggek kat kucing lain..em em em..nasib baik ko kucing, kalau orang dah lama kena kejar dengan Parang!

azieazah said...

Alaaaa... dia citer pasal kucing kali ni?

Apa nak komen eh?

Sebab?

I tak minat bela kucing, tak berapa gemor nak belai belai kucing nih.

Bukanlah benci ke aper... tapi memang jiwa ragabakul I ni tak serasi dengan pets.

Kalu U balik raya lelama, jangan tinggal kat kedai pets ya. Itu jer nak pesan.

ahkakbatik said...

CS, saya tak bela kucen sebab saya asma... ajik asma... syasya pun asma....
maka depa semua takut kucen... bkuan saja kucen, masa ajik kecil, mascot pun dia takut...

cekian kisah asma, kucen dan maskot dari saya....

Noir said...

CS, apsal tak cakap pasal kumbang ke? burung terbang ke? i no minat kucing lehhh:}

somuffins said...

LILI
Nanti I nak mintak Al buatkan lagu Year of the monkey plak. Mesti sedap lemak berkrim lagu tu, kaaan?? BTW, my ex-GM namanya Al jugak. Ensem vukan kefalang, wa cakap lu, hehe..


ZARIN
Ekceli I yg paling gigih jaga kucing2 tu. Puji diri sendiwi kekdahnya tapi mmg I sangat komited. Psst..Tih/Put dah menemui Penciptanya petang semalam.


EZZA
You betul2 keep track kekerapan siPutih berkahwin. Dia tu dah jadi gigolo kot?? Ensem ke dia?? heheh...

somuffins said...

AZIE
Allah beri hambaNya berbagai2 minat atau kegemaran, tul tak? Tak minat yg nih tapi minat yg tu; dan sebaliknya. Semenjak Bangla yg potong rumput boleh diharap jaga kucing semasa I balik raya, kiranya dah masuk 3x I tak hantar kucing2 bercuti kat kedai pets. Kalau tak, beratus jugak kita kena bayar.


AB
Kalau dah semua anak2 you asthmatic, memang tak sesuai kucing dijadikan BFF unless you buatkan kucing2 tu baju kurung atau overall :-)


NOIR
Nantilah I buat entry pasal kumbang jantan n burung terbang tanpa sayap just for you, okay?? hekhekhek..