Monday, 5 September 2011

The epic burger-del and alkisah simonyet, nyet ...

Celebrating raya in PJ was a sombre one almaklum 2 of my becok sisters, Teh n Ndja weren't around. By now they are already in Dubai enroute home sweet home.

Some people still don't understand or pretend not to understand the meaning of hari raya. Kalau dah 40 tahun masih beri alasan yang sama untuk tidak bersama ziarah menziarahi; jauh sekali untuk bersalaman mohon maaf dan memberi kemaafan, maka apa nak kata lagi?

Apa nak kata lagi? Ehh...banyak nak kata lagi sebenarnya, haha.. Seperti dimaklumkan, tahun nih I 'didera' dengan t'jawab memasak juadah hari raya so selepas 2-3 hari bertafakur, dapatlah idea dan semangat nak masak apa.

Standard lauk raya -> kuah kach, lodeh, rendang so inilah yang I masak as potluck to be brought to Teh's house. As Teh's maid cooks soto maka I bermurah hati sponsor begedilnya. Never before had I made begedil untuk jamuan besar2an untuk santapan banyak mulut. Selalunya guna 4 biji kentang jer tapi kali nih guna 'sikit punya banyak kentang', so naturally hati ada gentar n getarrr sket *dubdabdubdab*

Selalunya kentang digoreng tapi kali nih I rebus aje. Siap direbus, TB tolong kopek kulit kentang n melenyeknya. Bakat terpendam TB harus diberi standing ovation, kankankan?

Anyway, my begedil project turns out to be quite a dizazzz!!! That day, I have half the mind to chuck the whole uncooked begedil into the freezer.. tapikan tapi, since I've promised rakyat jelata that I'd present the begedil to be eaten with soto maka terpaksa kuatkan iman hati menggentel dan terus menggentel.

What is soto without begedil ............................. kan?




Sebelum sesi menggentel selesai dengan jayanya, adunan malang tu terlebih dulu ditambah dengan tepung n breadcrumbs. Saja nak test ISO samada begedil lulus atau tak lulus, I goreng dulu sekeping begedil biasa dan 3 keping lagi covered with breadcrumbs. OMG! the one covered with breadcrumbs was so sedap, dah jadi croquette kekdahnya.

Since both begedils turned out quite handsomely, the decision then was either to make both, croquette or just begedil. Bertafakur sekali lagi, have to make a wise decision, haha. Last minute change of menu is a big no no so begedil menang tanpa bertanding, yeayy....
2nd-5th raya kita beraya kat bandar Ja-saint. I was just so happy to see TB 'mingling' with his own clan. AND I was happy too dapat merayap2 kat belakang rumah orang lalu terserempak dengan setandan pithang yang dah tombang! *rezeki*. Ehhh..but no, bukan I yang tombangkan pokok pithang tu, okay??

Tak sampai satu jam setandan pithang tombang, baunya dah merayap n meresap kehidong monyet2 dihutan. Diorang hantar wakilnya aje, sekor yang agak macho duduk bertenggek atas gate batu. Bila kita halau dia, dia tunjuk muka garang kat kita sambil tunjuk gigi lagi. Apahal lu? haha...

Katanya kalau perempuan yang halau, monyet tak heran dan tak takot pun malah ia semakin berani anytime nak smackdown kita so kita pun panggil tuan rumah yang memang arif dengan modus operandi monyet. Berbekalkan lastik getah (catapult), monyet got the hint oredi, hehe..

Monyet diantara binatang liar yang mengamalkan 'self-service': Suka cabut ubi, cabut anak pokok pithang pastu carek2kan just to get its umbut, cabut putik nenas dan ragut buah betik. Bila tak cabut itu ini, terperanjatkan orang merupakan ad-hoc aktiviti para monyet.

... and according to the Chinese calendar, monkey seems to be my birth year. Masa kecik2 dulu bila bergurau2 manja dengan Mak, Mak selalu cakap 'monyet punya budak'; and with that 3-letter-word, I feel loved! Strange but true ...

22 comments:

Noir said...

begedil with breadcrumps? i must coba. cik som, another entertaining read :)

blu4sky said...

aisey CS...bila u mentioned pisang tumbang..baru teringat.. pokok pisang mak i pun tumbang masuk pagar sebelah..setandan pisang half masak..klu buat pisang goreng sure sodap.. omak dah pesan suruh bawa balik..camno bley lupa.. aisey takde rejeki nak makan pisang goreng garing..

somuffins said...

NOIR
Yes, you harus cuba. Gerenti tak menyesal punya; and thanks ;-)


BLU4SKY
Aisayman Sue, mmg takde rezeki. Kalau tak, boleh buat macam2 and hulur kat I sepinggan ;-)

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Kenapa entry sebelum ni langsung tak boleh nak kimeng? Notti Blogger kot! Anyway, saya sangat teruja menengok itu pithang....yummmm......bergedil ke, perdegil ke, tak minat. Falafel kita suka. purrr meow!

kakcik said...

Adakah tandan pisang itu memakai sarung batik? :)

Yat Maria said...

Cik SOm...

miss uuuuu....kita kat opis...asal nak start komen jer ada saja badigolso'od masuk...sambung malam nanti k....

Sizuka said...

cs,

selamat hari raya!!! maaf zahir dan batin!! really really miss u!! sorry for the long silence. alhamdulillah, i feel better now. :)

Queenie said...

salam tuan rumah...

selamat hari raya maaf zahir batin...
tu begedil kalau cilok sekeping, agak2 kena bedil tak hah?
eh, ada hal belum beres la...nanti ai jenguk sini lg boleh? kecoh makcik ni lari sana lari sini nih!

Lili said...

Salam kander,

Rindu nak koling-koling, tapi sore garau semacam, kok terbersin kang lagi merdu.

I'm with Noir, very entertaining entry. Atchoo! Excuse me...hehe

Queenie said...

hi...ni datang balik ni...
bukannya ada hal apa...
cuma nak cuba try test cari mood blogging semula...
nak mintak izin main lompat-lompat ke blog kengkawan kat list bawah tu ya...I lompat dulu tau, izin tak izin belakang kita heh3...
busuk ek?

Rima said...

I miss u lah cik som! why oh why the other day i tak leh comment.. dah tekan tekan tak boleh jugak.. frust and at last ku pasrah hahah.. selamat hari raya to cik som and family.. bagedel with breadcrumbs.. harus kah ku mencuba this weekend for my open hse? ish..

Yat Maria said...

cik Som

nak jugak try that croquette versi melayu :)susah2 pi jer open hse rima weekend ni kan..muehehhe..

somuffins said...

Dear Kengkawan..
Nanti kita jwb komen2 k? .. Nihaaa.. kena beransur ke S.A. almaklum jadi part-time supir, kan? Tatatititutut..

~jeet~ said...

we all made soto too, but without the begedil, dah siap baru terperasan..layan je la.. ;)

selamat hari raya!! maaf zahir batin, ziarah blog pon kira ziarah kan? :D

PatinPasta said...

Cik Som,
Hmm.. gamaknye sebab sama tahun tu la Cik Som ada minat luar biasa kepada pithang, tak? :D

Selamat hari raya and maaf zahir batin, Cik Som!

Mira Marlena said...

Salam CIk Som,
Niat nak comment to your earlier entry terpaksa dilupakan sebab suddenly saya tak boleh masuk langsung.Anyway,selamat hari raya to you and I didn't even go to my Nyai's house in Kampung Tunku PJ this year.Plus raya macam tak best for me this year...entah kenapa... :0(

ahkakbatik said...

mengapa cs sebut 40 tawon? adakah keana CS "baru" berusia 40 tawon?
mesti masih vogue....

psstt... klau dah tak 40 tawon dah tak vogue ek.

Maya Marisa said...

of all the question i hv in my mind right now, satu jer maya nak tanya dulu - apa cik som buat dgn pithang itew? pengat pisang? goreng pisang? banana split? cer citer ckit...

somuffins said...

Mintak mahap sebab lewat jawab komen kengkawan. My bad!


CAT (tak kira samada Angelina, Brad or Nicole).
Timakasih sbb bitau you kenot kimeng on my previous entry. I also dono why.. Bila I tried to view that particular entry using my hp, lagilah haru biru cos I tak nampak satu huruf pun (gelap gulita). Anyway, apsal tak minat begedil? Sebab your paws kenot mould the begedil memolek ka? akakakaa..


KAKCIK
Tepat sekali! Setandan pisang disarung dengan kain batik untuk dapatkan ciri Nusantara, klas kan??


YAT
Did you say badigol so'od? Kah3 tak sedapnya nama dia. Psst.. Rima nak buat open hse ke? You dah siap beli topeng lum?

somuffins said...

SHIDAH
Selamat hari raya maaf zahir batin juga. Tulah, lama you tak keudara. Diharap udara kat sana kembali segar ;-)


QJ
I buat begedil jenis campak2 jer. Unlike yours yg bertaraf 5 vintang. Ehh..sejak bila you jadi katak suka lompat2 nih? Anyway, kita ijinkan awak lompat2 kat list bawah tu tapi jgn tiru lompat kijang kita, okay?


LILI
Suara garau cam suara Meor boifren Ja, jgn pandang2 jgn pegang2, ke? Mmmm... tq (tak nak bitau kenapa, ngeh3).

somuffins said...

RIMA
Kita hepi kalau ada orang miss kat kita, auww. You pun kenot komen meh? (sila baca my explanation to CAT above). You nak buat open hse?? I dgn Yat will gate crash; tu pun kalau kita dpt cari topeng yg thethuai. Ada tema tak?


JEET
Selamat hari raya, maaf zahir batin dariku untukmu, cewah!! You masak soto tapi tak masak begedil. I masak begedil tapi orang lain yg masak sotonya. Fair deal tak?
p/s: Boleh diterima..ziarah blog dikira ziarah juga


AIDA
You nak kata I nih kembaran monyet kah? Huwaaaa.. Maaak, Aida kata anak Mak, monyet!! Babab dia Mak, huwaaa...
Apa pun, selamat hari raya, maaf zahir n batin. 0-0 eh?

somuffins said...

MIRA
Waalaikumsalam. Selamat hari raya to you too. I bertandang ke Kg Tunku dari tengahari sampai ke maghrib. Sorry that you couldnt comment (pls read my explanation to CAT above). Dono what really happened.


AB
Nape you suka tanya soklan cepumas? I terpaksa crack my kapla untuk cari jwpnnya taw. 40 thn takde kena mengena dgn umur I. I nih mmg sentiasa muda, kekdahnya (roh mmg muda sentiasa, tak gitu?). Anyway, 40 = umur perkahwinan seseorang tu. Dah lama kawin tapi masih kekok menyesuaikan diri dgn keluarga suami. Sekian, harap maklum.


MAYA
Dari setandan pithang yg tombang, rezeki I hanyalah sesisir. Alhamdulillah. To date, sesisir tu masih kelihatan muda. Kulitnya yg hijau tetap hijau. Katanya pithang tu is best eaten cenggitu jer. So maybe, it's best digodeh jadi banana sFLIt aje, kot?