Tuesday, 20 September 2011

Rezeki jangan ditolak ...

Sesungguhnya rezeki jangan ditolak walau sebesar mana sekali pun.


Semua tu cenderahati dari Teh, Ndja, my adik bongsu n his wife. Barang2 yang terkumpul dari lawatan yang dibuat sejak 2-3 bulan dulu hinggalah 2-3 minggu lepas.

Pembahagian 'harta' berlaku semasa beraya kat rumah Long/Ngah pada Jumaat n Sabtu lepas.

Dalam pada suka menerima barang2 semua tu, terdetik juga rasa nak menangis bila sedar dah banyak sangat koleksi key chains (KC) yang sedia terkumpul. Lagi gerun (so to speak) bila tengok bilangan fridge magnets yang I dapat dalam masa '2 hari tu'.

Semua tu ana yang punya tak termasuk yang diterima oleh TB, D n T, masyaallah! Bila dah banyak sangat terasa satu pembaziran pulak. Kalau tau akan dapat berkeping2 KC, sah awal2 lagi I dah 'beri amaran samar' kat diorang not to give us KC anymore.

As for the fridge magnets I tetap terima dengan dada n tangan terbuka w'pun I tak lekatkan segala koleksi FM kat badan esbok. Ada setengah FM yang poyo.. over some time terlekat kat esbok, ada yang tinggalkan bekas atau stain. Tu yang I tak skerrrrrrrr tu so I tampal half of my collection kat magnetic white board dan kat tin biskut. Tak pernah dibuat orang tapi orang nih buat, ekekeke..

Baideweiiii .. ada sesiapa terkesima nak tengok camana rupa tin biskut tu tak? heheh..


Pemberian tak terhenti pada FM dan KC malah ada berbagai2 benda lagi yang diterima *sambil geleng kepala* termasuklah chocs, t-shirts, pen, small note books, purses, tea towel, apron, sejadah, kopiah, tote bag dan tasbih .. alhamdulillah ..

Tapikan ... I paling seronok dan suka tersangat suka bila Teh beri si V nihaaa, hehehe...

Ni bukan FM atau KC but it's the real fresh vanilla beans, yeayyyy.. (yeay2 nih macamlah rajin sangat nak berpuding muding? Jangan sampai dah expire baru terhegeh2) <- ishh.. mesti nak berleter ek??


16 comments:

kakcik said...

Dulu anak I suka sangat kumpul KC, sampai penuh satu beg 'mak bidan'. Tahu2, beg aja yang tinggal, KC tu semua tak tahu lesap ke mana.

FM pun I tak minat sangat nak kumpul. Rasa macam semak je kat pintu peti ais tu. Dah tu, sekejap2 terjatuh dan pecah. :)

Anonymous said...

Cik Som, kalau rasa berlebih, sedekah lah kat jiran awak yg hidung rompong ni.

Satu lagi nak menyebok nasihat org yg memang pandai. Hehehe. Cuba Cik Som kreatif sikit. Key chain tu cuba tukarkan jadi fridge magnet dengan membeli magnet dan gam gajah di Big Book Store di Taipan tu. Lepas gamkanmagnet tu pada belakang atau tengah key chain tu. Tara...mesti cantek punya.

Bab beger membeger, haku memang pandai. Eh! Masuk lif tekan sendiri lah ye. Dah sorang je dalam lif...

Cik Som, betul-betul ke berkenan nak Trading Forex ni. Kalau betul bagi le email boleh la kita forward ebook sebagai bacaan asas.

Pesanan yg sama juga kepada Cik AB tu. Waktu sekarang EU sedang down trend je

Ahkak

Queenie said...

I pun tak sker FM yg tinggalkan t**k eh, stain kat esbok...jijik jer...

er...tu VB tu kalok hagak2 nak diekspayedkan dgn sengajanya...y not di balingkan jer ker siniii...

ahem, tak gitu?
kat coket singgit sebatang tu taow!!

Cat-from-Sydney said...

Whoa! Mama kita suka VB tu...sangat2 suka...dulu2 sanggup kirim kat kawan2 yang balik kampung ke Fiji. Kat sana murah sebab itu negara pengeluar. Orang Malaysia tanam orkid untuk bunganya, orang Fiji untuk kacangnya....Di Vanuatu, Papua dan Samoa pun ada tanam juga. Jom buat rombongan ke sana? purrr....meow!

zarin said...

ehehe baru nk ckp, jgn sampai ter"expire" sudah la the VB tu..
cepatlaaa berpuding muding

p/s
gara2 nampak bliani u semalam, hari n i gigih i masak beliani jugak :D

zarin said...

oops lupa plak
puasa syawal ke puasa ramadhan ke, puasa ganti ke suma i kena wajib sahur ;-)
i think i am those yg lg selera makan sahur dari mkn berbuka :D

p/s
haaa rindu dah terubat dah *wink*

Messy Mummy said...

hallu...
izin ker fist komen nak cakap 'dengki'? hehehe
jelez bebenor tgk fM tuh..
erm, nak satu boleh;)

somuffins said...

KAKCIK
Entah2 the real mak bidan dah berkenan kat beg ala mak bidan tu tak? hehe..
FM nih bukan semua yg berkualiti pun. Kadang2 bentuknya besar tapi magnetnya cenonet aje.


AHKAK Forex
I panggil you Ahkak Rompong aje, nak tak? ngeh3. Janganlaa mintak apa2 sebab kita 'lock-cake' :-)
Kalau I ubah rupa KC jadi FM, maka jadi lebih saratlah my esbok, kan? Nehi cenggitu, rimas mata sepet I dibuatnya.
Psst..trading forex sebenarnya mmg menggerunkan. Tak nak tension n excited over something I dont know how to control.

somuffins said...

QJ
Lega I sebab you tak sker FM (takdelah you suh I baling kesana, ngeh2). Betul ke seurat V tu seringgit aje? Murahlah tu kot sbb kat Cold Storage, berapa urat V dijual close to RM40 taw.


CAT
Orang Msia ada gak tanam vanilla tapi belum pernah nampak hasil usahanya lagi. Rombongan ketempat2 tu naik plane or yacht?? Mekasihlaa.. dua2 tu kita takot!

somuffins said...

ZARIN
Nak tau tak? Fresh vanilla tu takde tertulis expiry date pun, hehe.. I like! *maka tahun 2020lah I memuding nampaknya (dah bongkok masa tu, huwaaa)*.
Masak beriani juga ke? hehe.. tamfal jgn tak tamfal.


MM
Kalau perkataan 'dengki' tu diucap dengan lembut lentok sexy menggoda, I skerrr... heheh. You nak satu FM? errrkkk... *virus kedekut tetiba melanda*.

Noir said...

haha my wife loves FM dan letak pat esbok but i prefer to simpan dalam display cabinet to remind me of my adventures.

CS, sekarang jabatan kesihatan dan pembaziran tengah make their rounds...hati2 :}

somuffins said...

NOIR
ha'ah ek? Good idea gak display dlm cabinet..but u must see my FM yg melekat kat tin biskut, muahaha...

Jab. kesihatan & pembaziran nak make rounds kat Spore aje tu..so I am pretty much unscatched, heheh..

ahkakbatik said...

CS.. depa nampak banyak fridge magnet dan KC .. tu pasal depa ingat CS suka kumpul... pekata lenkali gantung emas kt pintu esbok? lenkali mesti depa belikan emas pulak.... betui dak?


psst ahkak rompong... somi kita ada sikit buat forex dulu... 2 minggu tak tido malam... pastu ngamuk je kt anak bini... heh.... saya nak blaja je, buleh?

Maya Marisa said...

jeles tahap gaban dah nie bila tengok gambar last tue.
err, kalau nak sedekah kat maya pun bole...hehhee

T said...

Vanilla bean ada expiration date ke? Kena check my pantry yang berbau harum asli ni.

Bila dah beli, dia sayang nak guna. Mahal tu...Dia dibelai-belai je.

CS, buat eskrem la. Hmmmm....

somuffins said...

AB
Ekceli I lebih suka terima tea towel dari terima emas. So far, I takde lagi tea towel dari Texas, amacam?? Kita barter trade nak?? issk...


MAYA
I miss something here.. nak sedekah kat you vanilla, FM or KC?


T
Vanilla bean yg I dapat dari Perth mmg ada exp. date. Yg I dapat tu NYC mari, takde plak exp. date. Psst..kita tak reti buat eskrimlaa :-(
p/s: your pantry bau harum asli? I wonder bau apakah?