Monday, 26 September 2011

Last kopek openhaus ...

Tak boleh keluar jenjalan selagi sampah belum diangkat. Boleh aje letak kat luar rumah tapi 'scavenger without wings' akan buat hal pulak. Plastik sampah akan dirobek2kan, diorang ambik apa yang berkenan dihati pastu biarkan aje sampah2 tu bersepah.

Depan rumah ada satu tempat buang sampah khas untuk pembuangan sisa rumah. My jiran renovate ntah apa dah 2-3 bulan and it takes like forever nak siap. Mende tu tak diletakkan depan rumah dia tapi sebaliknya letak depan rumah kita pulak; maka susah senang, sakit hati kita nak gohead gostan kereta, kita sendiri tanggung. Bravo!

Time like this (where the devil geletek n cucuk2 hati nih), I sure feel like humbaning my garbage into that big bin tapi tulah, hormat jiran punya pasal *cewah*, I refrain. Lagi pun I memang tak sker tengok 'scavenger without wings' sepah2kan sampah yang dah rapi dibungkus dalam plastik beg hitam tu.


Last Friday-Sunday was quite hectic! Hectic jadi supir, hectic mengemas (tapi rumah cam TU jugak, ishh), hectic kesana kemari dan tentunya hectic memboroikan perut! burp

Sabtu/Ahad: ada wedding & doa selamat @MBB. TB n D aje yang pergi dan bermalam disana. I duduk rumah dendiam jaga kucing, ayam, itik, kambing..hic! Hari Sabtu tu juga jiran ada buat openhaus. Dah plan nak makan polok2 tamak2 sememeh2 mulut tapi apakan daya, kita hanya mampu merancang ... (tapi I nak blame seseorang jugaklah, hehe).

Since b4 bulan puasa I dah bitau Ms S, I nak pinjam kudrat 4 keratnya tapi dia sibuk memanjang, gering n at one point moodnya merundum sebab hati manyak sakit. I kinda melompat bila terima sms "Kak dot3 yang manis, besuk saya buleh datang?". I kenot resist her 'offer' eventho my berkemas mood is minus zero; tapi dah dia menyerah diri, terpaksalah I buli dia secukup rasa, heheheh *evil*

I delegate kat Ms S lap tu, lap nih, buang tu, buang nih, hehe.. I was a mandur alright but being a committed mandur ditambah pulak kerja bersihkan kucing, ayam, itik, kambing semua tu jatuh kebahu I 2 hari berturut2 maka sesak juga naFAs nih dibuatnya. See my tapak tangan? Dah kasar taw! Thought of out-sourcing the job bersihkan kucing etc pada H d'Bangla tapi pikir punya pikir, sayanglah pulak nanti terluak duit raya I, hehe.. (tengah gigih kumpul duit nak naik star cruise. Jom??).

3pm: Dah penat jadi mandur, harus hiburkan hati jugaa, kaaan? I tumpang Ndja who came all the way from Sban to Ngah's house tapi sebelum kereta meluncur lebih lajuu kita singgah restoran murtabak dulu. Since kita dah preorder thru d'phone maka kita tak buang masa menunggu. Murtabak ditaja oleh Ngah tapi tak taulah kalau ada 'pergelutan kuasa membayar' between Ngah n Ndja. I baru jer tau siapa menang, hehe...

6pm: Last kopek juadah hari raya somehow terasa lebih sedap nyum2 disamping kueh2 Melayu dan kueh2 tak berapa Melayu macam kat bawah nih..


Did I bake all these cupcakes? hahahaaaa ... "lembu punya susu, sapi dapat nama, mooo", so says silembu.


Cream caramel tajaan Ms Longevity. Kombinasi pahit-manis-lemak, yum!


Murtabak nih tetap sedap tapi masih kureng dari segi penampilannya. The expert yang berpengalaman 16 thn menggoreng murtabak kat Spore nun sedang cuti mengerjakan umrah. Yalah, lain orang lain air tangannya ..

Ahad semalam ada 3 jemputan, 1 majlis kawin dan 2 openhaus tapi masih juga tak berpeluang pergi. Tuntutan t'jawab pada T n her 2 BFF terpaksa didahulukan .. F1 dari SJ-SA-PJ(lrt station)-SJ. Tension betul bila drive ketempat yang tak familiar. Lebih tension bila bas besar gedabak bertindak macam Megatron!

Tension! terpaksa telan Panadol. Nak sihat atau nak sakit? Tentulah nak sihat tapi bila dah sihat takdelah alasan sahih tak nak masak dinner.......kaan?

14 comments:

kakcik said...

Kesimpulannya, you masak ke tak tu? :)

Cat-from-Sydney said...

Mama kita tak sakit pun kadang2 tak masak dinner jugak...hikhikhik... purrr...meow!

Ibu n Abah said...

Tuan rumah...
Rindu.. Mengapa rindu hatiku..
Tiada tertahan...
Hahahahaha.....
Selalu rindu nak baca kisah dari al kisah...
Best... Meang selalunya best...
Clap..clap..clap....

Anonymous said...

U yohoo, u mengemas rumah. Isteri mithali gitu. Eh, nak tanya itu scavenger dari Pakistan/Indonesia. Ofcourse part time maid you dari Indon.

Cik Som kalau maleh memasak, declare je "ari ni ai malas memasak, U beli je lah".
tak de rasa guilty kaedahnya. Itu ai la. Terutama Sabtu & Ahad,

Ahkak

Anonymous said...

Cik Som, ai kena komen sekali lagi pulak kat sini. Nak lukis peta tak reti, bagi direction je la.

Kalau naik komuter dari SJ, keluar pintu terus je jalan ke sebelah kanan sampai pintu keluar nak pergi naik bas, monorail dan keluar jalan terus je kanan akan jumpa Sooka Central dan naik ke tingkat 1. Jumpalah dia di sebelah kana. Berapa kali kanan daa.

Utk Cik AB, restoran depa ni dah tutup dah rasanya kat KLCC.

BTW, Kelantan Delights ni Wisma Consplant Tower Block A.

Ahkak

Rima said...

CS
Ku termenung melihat cuppies tu.. very refreshing colour nye.. tak sakit mata.. nice combo for my next macs project but kan nak kena tunggu buat untuk sendiri makan cos lately ppl request colour yg garang garang hehe

Yat Maria said...

Cik Som

kalo depa ikat balik plastik tu elok2 lepas geledah apa yg dia orang nak, ok lah gak khannnn...hehe..

cahya indah said...

nak makan caramel pudding tu..so tempting. murtabak jugak, nak ajak mama pegi Muar la macam ni..hehe

somuffins said...

KAKCIK
Kesimpulannya I masak, 3 lauk lagi, hehehee..


CAT
Your mama macam I jugak. Tu namanya 'kuasa ditangan kita' ie nak masak ke, tak nak masak ke, apa pun kita tetap kenyang, burp!!


AKAK
I sedang humming lagu 'rindu'. Tak sangka I masih ingat tune tu lagi. Boleh clap sampai 18x tak? Kasi gemuwuh sket, hehe.. Mekasih :-)

somuffins said...

AHKAK
* Para scavengers adalah umat dari Bang******. Ms S is Indon :-)
* Part malas masak, part makan luar dah dimeteri dlm MOU sejak mata bertentang mata lagi, auwww..
* Quote: Kalau naik komuter dari SJ, keluar pintu terus .. unquote.

Soalannya: ..keluar pintu terus kat stesyen mana?? hehe.. kita dah konpius nih..

somuffins said...

RIMA
Warna2 tu manis dipandang mata so I suppose your macarons will look sweet n pretty. I prefer subtle colors for macarons.


YAT
Tersangat OK kalau diorang ikut procedure yg tercatit dlm buku manual, hehe.. Kalau barang masih elok, dah lama I sedekahkan kat diorang aje, kankankan?


CAHAYA INDAH
Orang Muar eh? yeay.. kita satu bendera. Makan lebih sket untuk I, ok??

PatinPasta said...

Cik Som,
Jangan buang sampah kat tong luar jiran tu. Tak baik sebab dia tak tau sapa punya angkara. Gi masuk rumah dia, buang sampah kat tong dapor dia. Afdal gitu. Ahaks!

Hamboi! Penuh schedule ye? Sampai kena telan Panadol. Tak mo masak kalu, everytime gi open house tu, tapau la bawak balik sikit. Bekukan dalam fridge. Bila perlu, defrost jek. Jimat tenaga dan bahan dapor :D

Maya Marisa said...

Same here la cik som. Maya pun penuh invitation. Bila weekdays penuh even makanX2, apalagi, bila weekdays jer maya bantai posa. terer tak????? :-P

somuffins said...

AIDA
Buang sampah kat rumah orang tu aje ehh? Yes!! sokongan anda tersangat dihargai .. hik3.

Satu2nya kerja yang paling malu I buat ialah tapau makanan dari majlis tapikan tapi kalau orang tu dah pelawa atau dah siapkan berbungkus2, I terima dgn tangan terbuka (amidst 10% rasa malu).


MAYA
Sah terer!! Hingga selesai puasa hutang n puasa 6. Cayalaa..