Wednesday, 20 August 2008

Fritters aka jejemput ...

Apa nak sediakan The Boss=TB untuk breakfast? Roti out, maggi out, nasi goreng out, nasi lemak Cik Sal kat Petronas tu pun out. Yes, idea baru timbul, why not jejemput udang kering? Jejemput yg tak guna banyak bahan, lagi ringkas lagi bagus.

Bahannya: itu ini itu ini, dashes of serbuk perisa ayam (it does justice to the jejemput), dan tak ketinggalan ikan bilis (ditabur pada adunan tepung sebelum digoreng). Bahan jejemput akan berubah2 ikut mood sipembuat tapi untuk pagi ni, cukuplah tu.

Hasil gorengan pertama sebanyak 12 ketul untuk TB. Gorengan kedua untuk I ler. Soklan perihatin pada TB "cukup ke tu? U nak lagi?".. "nak lagi 5" katanya. Aisayman apsal tanya dia bila gorengan kedua dah almost done? Takpe, gorenglah lagi, maka gorengan ketiga hanya ada 5-6 ketul aje, hehe..


Makan punya makan, terlupa gorengan ketiga masih dalam kuali .. Maaak!!! terlebih sudah .. almost hangus!

TB teruja tengok jejemput yg hangus tu so kesian punya pasal, I gave him another 2 pieces, hehe..

Ekceli kita bukan lokek, cuma tak berapa rajin nak menggoreng lagi. Kerja dapur yg tak berapa gemar ialah menggoreng (paling tak suka goreng begedil dan goreng bawang). Sekian.

6 comments:

dukes said...

waaahh.. betul2 surirumah mithali la ciksom ni

Dentist and Me said...

jarang orang buat jejemput dua warna. kes tak biasa buat ke ni? Tak apa cik Som, ramai isteri tak pandai buat kueh. Kira Cik Som ni terrer sikit la dari mereka

cibil said...

ish ciksom ni... baru smlm hati kecil kite yang nakal tu berkata2.. "makkk nak makan jejemput ikan biliss.. tapi malas nak buat.. sbb ikan bilis dah habis.." skali harini kat umah ciksom dah ada gambo.. aura sangat nih! hiks!

ciksom berpuasa said...

Dukes, tu baru jejemput aje tuu..

Dentease, wa cakap lu wa memang berbakat. Bakat terpendam!

Cibil, aura jgn tak aura. Pieces & Cancer boleh berkawan..(Jgn kawan dgn LEMBU .. lembu busuk)

dukes said...

Baru puji ckit..lelebih lak ciksom ni.. hehehehe

ciksom melalut said...

Yalah Dukes, ketahui wa ni memang 'lelebih' dlm segala hal, baik lelemaknya, kemanisannya dll, khaan??