Friday, 22 August 2008

Trolley ...


Dua2 fridge dah kehabisan stok bahan2 basah dan kering untuk dimasak. Lepas dapat flu, badan terasa *malaise aje. Perasaan ni lebih pada nak baring2, gentel penjuru bantal dan catnap seketika, sesuka hati bila2 masa. Apakan daya, perut perlu diisi; bukan satu perut tapi beberapa perut. Nak beli pun dah tak sanggup, sama aje lauknya setiap hari. Tak sanggup nak dengar komen dan jawab soalan "beli kat mana?", "alaa..kat situ?", "Ooo, patutlah rasa dia lain" ...

*Malaise: <- perkataan Perancis yg bermaksud "serba tak kena". Maka dikumpulkan tenaga paksa diri pergi membeli dan membelah keperluan harian. Dua hari sebelum terkumpulnya tenaga, dapat juga memasak hasil korekan dari pantry dan perut fridge; ada tauhu kering, sotong dlm tin, kacang panjang yg kecut tak kecut, telor, sadin dan beberapa ketul betis/peha ayam (sexynya cik Yam kita tu ehh?) Ginilah setiap minggu, hasil tangkapan samada dari Jayen/Mydyn. Dah lama tak ke Tes (sebab jauh) atau ke Kafu (takut naik lereng ke parking lot). Kadang2 aje pergi ke ColdStorage. *CS ni bessst untuk cuci mata dan compare harga sebab barang2/benda2 yg dijual somewhat lain sket.
*CS = ehem, femesnya dia!!

Yg ni hasil tangkapan T untuk kudapan di asrama. Kata nak maintain weight, tapi boleh ke?.
Mana boleh lawan uminya yg maintain kurus hingga ...... (hahahehehuhu.. those were the days, tak mungkin berulang lagi).

10 comments:

fifyz said...

hi ciksom..baru arini ade peluang singgah umah ni..syok n terhibur la baca..sambil gelak sensorang hehehe..

ckp psl food ni..misi mustahil sy masih xberjaya sapai la ni nk trunkn berat sapai satu tahap (rahsia la heheh)..baru trun 3kg pastu naik 1kg pastu maintain..hahahaha..

newei,jejemput cs tu wat selera sy menjadi2 nk mkn sedap2 plak ahaks

ciksom yg penat said...

Hi, adakah ini 'the Fify' yg ku kenali ituu? Hehe, silakan. Terima kasih sudi berhibur kat sini.

U have weight prob.? Bukan 'dia tu' yg ada weight prob. ke? Krrt..krrt! (sambil menggigit kuku)

cibil said...

ciksom, sedap sangat ke Chipster tu? teringin pulak kite tengok.. balik ni nak terai lah! kat sini kite tak penah nampak twisties la..

ciksom suka chipster said...

"sedap sangat ke"? Hihi..yaa, memang sedap tapi taklah sedaap sangat (selalu beli perisa ORI tapi sour cream dia pun sedap). My case ni cam love at 1st sight gitu.

Nanti balik Msia, mesti torai..

Dentist and Me said...

biasseerr jerrr ! ! !

ciksom feeeweet said...

Dentease .. lu ni nak jadi 'pendengki bersiri negara Briten' eh? Wa repot kat TokBak kang.

fifyz said...

laaa..cs siap wat confirmation ke sape fifyz ni.betul dh tu.bkn org lain pun hehehe..

ciksom sengeh jer said...

hehe..bukan sengaja nak wat confirmation. kebetulan siDIA sms bertanyakan kwsn sini kena banjir kilat x? Maka CS ni yg dah biasa jadi P.I. pun bertanyalah.. haha, gitulah citernya..

Dicken said...

Malaise .. patut la Malaysia & Malays serba tak kena.

ciksom yang.. said...

Indeed...how sad..