Tuesday, 12 August 2008

Mee Kari ...

Have no idea at all what to cook. If I were to ask my other half "nak masak apa ek", the answer would be the same for the last few decades ie "nasik..ikan goreng..sayor air". Adoiii boringnyaaa.. (lauk2 yg tidak mengembangkan bakat langsong, haha).

Hari ni rasa lesu aje, tekak rasa perit, idong dah mula tersumbat; sure nak kena batuk seseme nih. Back to soklan nak masak apa? Kalau masak nasi ayam.. Hmmph.. kena goreng ayam, buat supnya, cili sosnya, kuah kicapnya dan timun serta tomato = Malas! Kalau masak nasi putih mesti ada at least 3 lauk; sayor, ikan/ayam gor & main dish. Main dish yg berupa gulai asam kah? kurma ayam kah? daging masak kicap kah? Jwpnnya = kensel!

"Susah2 beli ajelah CikSom oi" .. U jangaaan, bila I taknak beli dont entice me with that question, ok? Mood membeli hilang buat sementara waktu sebab malas nak keluar; malas nak bersiap, malas tu malas ni; malas, malas, malas.

Alaaa, si D ni sepoil betullah. Orang tengah malas dia pulak rajin nak ke kolej. Yg ni ok sket sebab takyah bersiap bagai. Sarong tu sarong ni, I'm done!

Hari ni memang banyak buang masa. Tak basuh baju, tak sapu apa2 pun, tak bersihkan kucing. Semuanya taaaaak! Tapi ada satu yg YA, I buang sampah 3 bag plastik Mydin (sorilah bag plastik ni tak mesra alam).

Mana boleh malas2 lagi kan? Dah puas berehat dgn aktiviti doodling dwindling and drooling, mood nak ke dapur tetiba datang (mau tak datang, jam dinding kata dia dah pukul 3. Sket lagi Z balik, kesian plak xde apa nak dimakan). Tepat kul 4.15 petang, maka termasaklah mee kari seperti tertera dibawah nih. Had my lunch at 7pm.

Mee Kari for lunch, dinner, breakfast, lunch and tea (berbaloi tau kuar peluh masa memasak tadi). Verdict: Z kata sedap boleh dijual (kalau boleh dijual, bak sini RM5.50 as my 1st customer).

Masa masak tadi huru hara jugak. Tercari2 serbok kari daging. I thot I have ample stock but I actually didn't. Geledah esbok, geledah pantry.. Dlm esbok ada 1/4 pack kari daging Adabi, dlm pantry ada whole small pack kari Babas (dpt free beli apa ntah), and so Adabi & Babas bertemu jodoh dalam priok. Timakasih ya kari2 poda sekelian...

My verdict: Kuah tawar & kurang kick! (bukan salah ciksom memasak tapi sesema punya pasai, deria tercemar sat).

2 comments:

cibil said...

uiii...terliur la tgk mee kari ciksom nih.. kite tak penah try buat lg kat sini sbb susah nak cari fish ball dgn fish cake.. balik nnt nak mkkn manyak-manyak..hiks!

ciksom zzzzz.. said...

Fish ball? Huwaaa.. wa lupa langsong pasai FB. Wa campak fish kek dan pron jer (orang malas masak, xcukup syarat pun ok jerr)