Monday, 6 July 2009

Bulan mengambang ...

Pagi yang terang, malam yang gelap .. tapi tak juga gelap, bulan sedang mengambang tu. No wonder si Pin2, Tam, Bu, Tin, Bon, Tote <-- (oops! nama2 tu ??) mengiau2 aje. Hmm..noti cats. Nanti eh, nanti Umi buat apoinmen dgn Dr Khor dulu, pastu awak2 semua Umi bebaskan.. OK? Umi janji dan Abah dah setuju dengan cadangan bernas Umi.
.
I sensorang kat rumah malam ni, so I bukak TV biar ada bunyi2an sikit namun hati ni tetap sunyi. T dah balik kolej, D sibuk dgn final project dan tuan besar balik later at 12. Agak2 setengah jam lagi dia tiba rumah, mulalah I goreng ayam/sayur. Buatnya I tertidur? Maka I akan buat muka kesian sambil menggenyeh2 mata "eh..I tertidor you". Yawnn.
.
Pagi tadi we sent T back to kolej with all her harta karun. Bila dia load barang2 dalam kereta, janganlah sesiapa usik as she has arranged her things her way. Sama gak bila unload. Usik kalu, akan berlaku gempa bumi skala richter .007. T dapat bilik baru just next to the old one, so takdelah I mencungap2 naik tangga bila tolong hangkut barang2 dia. Tadi pun berulang alik 3 kali, angkat sikit2, berperingkat2. Aduhai cerewet betul budak tu, pe'el siapalah yang dia ikut tu?
.
Bid farewell with hugs and kisses (eh..sedih nih). T kata "Umi balik T tak lambai nanti T nangis".

10am tiba SJ. Laparnya.. so singgah Pet**nas beli nasi lemak, apam dah buah Melaka. Pada mulanya tuan besar taknak breakfast, katanya "nanti spoil my appetite" tapi I marah dia.. "u better alas perut dulu sebab lambat lagi nak tunggu lunch" <- I cakap lembut jer, percayalah. Tuan besar pun akur ..
.
Lepas breakfast I keluar sorang2 beli groceries. Untuk lunch I masak simple aje thinking that malam nanti I nak masak mee bandung tapi nampaknya kena kensel sebab I dah kenyang makan kuey tiau. Tenghari tadi I masak singgang, kobis goreng dan ikan goreng. Simple aje tapi nyum2... maklumlah kan?
.

Had my dinner at 6.30pm, makan separuh dan sambung makan after Maghrib. D belikan masa dia keluar makan dengan kawan2 tadi. It tasted like a fried kuey tiau should taste; ada rasa hangus. Ada udang aje takde kerang. Bagus gak sebab I tak suka kerang dalam kuey tiau. Harga sepeket RM6.30. Mahal tak?

Haaa best D dah balik rumah, so I'm no longer alone. Kadang2 terasa seram duduk sorang2 kat rumah but most of the time alhamdulillah. Seram tiba2 teringatkan hal semalam pukul 3-4 pagi. D&T belum tdo, ada yang berkemas ada yang buat asainmen. Temankan diorang, I tidur2 ayam depan tv until I dengar D ketawa2 "umi pakai baju terbalik". Masa bangun subuh, I pun check my baju. Takde pun terbalik? D&T kata diorang nampak baju I memang terbalik ie yang depan kebelakang, yang belakang kedepan.

I couldn't fathom what really happened .......

4 comments:

Spices of Life said...

6.50 for kuey teow..so expensive.. wow.
sedih when i read your anak dara said iwont wave at you or not i will cry. ohh how i hate good byes

somuffins said...

Kuey tiau at rm6.30 sbb beli kat kedai ala2 restoran kot?
My doter tu, hari Jumaat ni insyaallah jumpa lagi. Tu gaknya dia tak kuasa nak nangis2 :-)

3E said...

Somuffins... i pun masak singgang ahad lepas...menu yg simple, mudah utk dibuat dan yg pasti sedap 'kan....
Mahal betulla keuh tiow tu...sedap ker? baik masak sendiri 'kan....

somuffins said...

3E, cam pakat pulak nak masak singgang ek?
Kueh tiau tu mmg sedap dan selalunya I mmg masak sendiri, tapi smlm I terasa nak makan kuey tiau dari kedai tu. Ngidam u.. :-)