Tuesday, 7 July 2009

Lagi instant lagi bagus ..

Cik Lina tanya what's my breakfast today?
Betul kan you tak suka jemput2 pisang?
*
I pun geledah pantry .. nampak tepung gandum, no!
nampak cucur, yes..!

3 biji pisang dilenyek2kan campur dengan tepung cucur tu
Kulit pisang ada lebam sikit sebab dah seminggu betapa dalam esbok

Berdiri sama tinggi, duduk sama rendah
Tepung cucur tu bila digoreng jadi gebu,

I pun kukus 2 biji dalam acuan cupcake

Terbayang2 apam merkah bak sekuntum mawar merah...sebuah puisi

tapi kesian ...
Tetiba berdiri tak sama tinggi dan duduk tak sama rendah
Takde ura2 nak kembang pun
Texture quite dense
Bite 2-3 times, zuuup out it went thru the back door
Jadilah rezeki 2 ekor alley cats kat belakang tu

Tu dia, jemput2 sebesar penumbuk anak ErraFazira
(kebetulan tengah tengok program dia nih)

Texture and taste of jemput2 boleh tahan dan lembut
I ate all bukan sebab I tamak tapi sebab D and tuan besar tak suka

Nak melawat dapur kejap sebab perjuangan masih belum selesai
Chup! Stop kejap sebab anak MN ie menantuku Mr K masuk TV9
Sorry Strato, I got a new menantu now, heheh

8 comments:

Spices of Life said...

well credit to your creativity maam.. so morale of the story , cucur tu elok je di goreng aje kan? not to bake? thanks for the great ip. :;

Mrs Ceriawan said...

kretip dan inovatif.klu ade award sy nk calonkan CikSom :)

dina said...

kretif betul, hehehe, seb baik tak jadi, kalau tak harus saya cuba...

Cik Lina said...

haaaaa... pandai CikSom, wa tak suka cekodok pisang. Rasanya last sekali makan masa hidup wa masih ditanggung oleh mak ayah terchenta.... Tapi, cekodok segera adabi perisa lemak manis wa bedal. Tu pun akan dibuat bila dah kehabisan idea apa nak makan waktu minum petang.

Berani (& kreatip) CikSom try resepi baru eh? wa tak pandai & tak berani nak combine itu ini...

somuffins said...

Azieda, tq. Elok digoreng tapi tidak dikukus. Baking tak pasti; tapi dpt agak it'll be doomed! haha.

Mrs CW, owwhh tq.. malu dan megah (dgn pujian tanpa berselindung).

Dina, you harus cuba tapi goreng aje tau. Jgn kukus, jgn bakar. Tapi kalau nak buat 'paper stopper', silakan :-)

CikLina, berani (&kreatip?); sesungguhnya. Since I sorang kat dapur, apa2 yg disaster, tong sampah kan ada? My partner in crime tu. Lgi pun, kucing2 yg tak bertuan kat belakang tu sentiasa menadah tangan :-)

Cik Som said...

Isyk.. lamanya tak menjengah dapur u ni kak som.... Kalau senang nak buat eksperimen datang le dapur kiter.. ekekeke. Sentiasa ada yang menadah perut... (la ni, jam 12.30 malam dan perutku pedih... )

somuffins said...

Tulah Dek Som .. mana menghilang? Pukul 1230am perut pedih? Awat tak ketuk pintu kuat sikit? Waktu tu I baru jer abis masak mee hailam, boleh kasi semangkok (baca boleh, percaya laaagi boleh).

Cik Lina said...

wakakakakakakakak....