Sunday, 26 July 2009

Gubra ...

He looked so familiar like I've seen him somewhere before. Yes, mana lagi kalau bukan di TV. Dia masuk 'talentime' dapat 2nd whereas Sud***** jadi juara; dan pernah juga nyanyi dengan RL yang quite famous tu. If I'm not mistaken, he did cut a single album.

He was handsome and cute. Smartly dressed in white shirt, dark pants and nice looking necktie, almaklum profesional. Somehow orang muda punya choice of a necktie will always be vibrant. Talking about necktie, memang ada cerita klasik tapi hold-on dulu .. but I'm curious, how many neckties should a man have? 3, 5 or 1? If only one, kesian..

Banyak kali terserempak dalam copier room bila masing2 nak fotostat something. Bila jumpa face-to-face tu, sempatlah I curi pandang sihensem sebelah. Hmm.. muka dia bersih, 'berjaga' but still have a tinge of manly look. Masa tu kalau I adalah diri I sekarang ni, mesti dengan selambanya I peramahkan diri "ehh, you ni yang ......blablablaaa.." tapi I dendiam jer (sebab I pemalu). Bila berselisih bahu, kita hi hi aje sambil senyum. That was all.

Tak lama lepas tu, sampailah ketelinga I cerita2 pasal dia. Ohh, ye ke? Ehh, biar betul? Mana you tau? Soal-balas tu sebab tak percaya dengan apa yg didengar tapi patutlah pun, dalam pada smat-tokmat (tiru word tuan besar) bertie bagai, ada sesuatu memang tak kena.

Satu ketika yang riang ria dimana kami semua berpesta, dia dengan ayunya berbaju cam gaun bermain piano. Wah! semua orang teruja dan terkejut! Tak ingat dendangan lagu dari piano tu, maybe Beethoven? Bach? Mozart? haha.. saja je tulis nama2 gah tu kengkonon I appreciate muzik2 diorang, walhal hagham ..

Lepas tu, adalah sekali dua terserempak masa nak ke toilet only that time kami masuk ke toilet yang sama. Wahh... apa cerita? Then tanpa disedari, he was no longer under one roof with us tapi masih nampak kelibatnya if we happened to have lunch at the same canteen. Nasi ayam kat situ sedap tapi ayamnya sikit bebenar.. Masa I preg2, I mintak ayam double portion .. <- yaa, tak sah kalau takde lencongan.
.
Sosek2 mengatakan big boss terminate servisnya gara2 tak gemar style baru dia. Wallahualam. Al-kisah rupanya dia kerja kat sebelah aje; ofis iklan yang ternama tu. By then, she was already a full-pledged woman.

Kisah tersebut menjadi topic bualan dengan my abang2 tapi diorang tak percaya cerita I. Masa tu baru I tau ayahnya kawan my abang, dan suku-sakatnya kenalan my another abang. Maklum, sekamponglah katakan. Dia pun sekolah kat EC tu aje. I tak perasan kat mana rumahnya walhal dah beratus kali I jalan area tu enroute ke Jalan Harun, pergi sekolah. Rumahnya menghala rumah CikJam yang sadis tu, kedai AhBah yang bela Alsatian besar giler tu dan menghala rumah Embok Siti nenek Bibah yang masak mee goreng dan sambal sotong yang amat sedap.. (oooo I'm drooling now), pastu barulah tiba rumahnya.
.
Dah orang femes sekampung dengan I, does that make me famous too? Haha-sansan .. cikSom, you memang perasan!!

The above is a tribute to someone who was so cheerful, friendly and funny. Someone who was a Cancerian too and someone who had initiated Malaysians from all walks of life to just smile that wonderful smile..

Al-fatihah .. semoga Allah terima amalan dan taubatnya. Amin.

14 comments:

kak ja said...

Kita doakan dia mendpt tempat yg baik2 di alam sana.. Manusia masuk syurga kerana rahmat Allah..

I dah tau ttg konflik 'he n she' ni a few months ago.. gossip di kalangan our alumni email group.. Memula terkezut gak, tp later on rasa biasa je..

Suatu kehilangan besar buat dunia perfileman dan pengiklanan, kan?

Mrs Ceriawan said...

so gosip2 liar yg dh lame i baca pasal transformasi beliau benar belaka eh?

neway..Al-Fatihah..

Spices of Life said...

CikSom,
I had a huge crush on zulkifli ahmad and later years known as Yasmin Ahmad. Dua dua personaliti arwah I tetap sayang kan dia kerna she was so creative and so berani to expose the racial intergration of malaysians thro her lenses. I knew she could do better if not for the interferance of censorhip who had nothting to do but to dicourage more than to encourage ones work.. tak abis abis certa tentang bohsia n the mat rempit oleh dato yusuf haslam di lepaskan..but lots of yasmin movie hAD TO go thro scrutinizing censorship konon konon sensitip.

G'Zain said...

Salam,
CiK Som, lam dah kita tahu cite nih coz wa pun ramai kenal orang IBM. Hmm hard to believe but wa hanya doakan yang terbaik buat dia. Al-Fatihah. Amin. Semoga dosanya diampunkan...

Cik Som said...

Waaa Kak Som, satu info yg baru pagi-pagi ni. Apa-apa pun, iklan-iklan arwah memang sedih dan menyentuh rasa kan.. Topic pagi di Red fm pagi ini pun pasal dia. Dalam kereta I dah bersedih-sedih dah.. bergenang jugak la air mata.. :D .. isyk, sentimental tetiba.

somuffins said...

Ja, I aminkan doa you. Yes, a big loss but ...

Mrs C, transformed <> 30 yrs ago.

Azieda, did you really have a crush on ZA? Aruah tu warm and I think she had a gud heart.

Gee, I aminkan doa you juga..

CikSom, info baru? Nasib you kata info (and not gosip). Kata2 dari orang berilmu ..

Spices of Life said...

iye ciksom, i memang had a crush on Za, siap potong newspaper clippings and pasted on my almari door. But neveretheless she as i much prefered to refer arwah for i ve so much respected for, she was such a talented filmmaker. it is not easy to write story on the true racial intergration as in malaysia ;. mix marriages, religion and values.. she managed but it was hard on the critism. furthermore she had produced numerous tiga raya and national day promo, i cried cuz it touched my heart.

Dentist and Me said...

lu masuk setoilet dengan dia?

Al Fatihah

3E said...

Somuffins, I tak sangka u pernah kenal dengan ZA aka YA tu.....mmg benar ke dia buat transformasi tu? bukannya dia tu khunsa ker?....
BTW...al fatihah for Za aka YA.....aminnnn

somuffins said...

Yes Azieda, couldnt agree more. At the same time dia 'berani' in her approach against the odds.

Yes Mr Dentist, wa masuk sama toilet dgn dia but there were 3 different cubicles in one big toilet. Gitulah ceritanya..

3E, ikut ugama Islam, kalau seseorang tu khunsa, ia dibenarkan bertukar menjadi either lelaki atau perempuan. Transformasi dah berdekad2 berlaku. Al-fatihah ..

Salt N Turmeric said...

For real somuffins? Baru I tau. Al fatihah to arwah. We lost a great story teller.

somuffins said...

Hi S&T, yes it was real.

Mira Marlena said...

Hi CS,(sambil lambaikan tangan)
Dalam entry ni la...
Ingat lagi tak?

somuffins said...

MIRA
*sambil balas lambaian*

I remember this entry very well but never thot ada juga sorang dua yang sudi bukak my old archives, hehe. Thanks for coming this far.. entry tahun 2009, lama dah you..