Sunday, 5 December 2010

Mangkok free, hehe ...

Hari Ahad. TB dah pergi kerja sejak 6.30 tadi. Pukul 10 nanti giliran D pulak. T tak balik sebab perlu mengulang kaji untuk final exam hari Senin dan Selasa. Masa tu emas!

Terlanjur buatkan bekal roti bakar dengan apa-ntah-nama-benda-leper2 tu untuk TB, I bakar extra untuk diri sendiri, dicicah dengan sambal tumis telur (STT). Minumannya biasalaa, yang 3-in-1 mild tu.

Sebut STT sure ada ceritanya, hehe. Masa mula2 kawin dulu, selalu juga mintak idea "nak masak apa" dari TB . Dia pun sebut STT. I tanya camana cara emak dia masak STT. I tak sempat menikmati masakan my MIL sebab baru nak kenal hati budi masing2, MIL pergi tak kembali pada usia 52 tahun di Mina.

Memang cara Mak n MIL masak STT differs a bit. Cara Mak .. telur rebus digoreng manja biar berkulit sikit. Cara MIL pulak, dia pecahkan telur dalam sambal maka sejak hari tu dan selamanya I ikut cara MIL aje. Adakah ini tandanya I memang menantu pilihan ?? muehehehehh..
.
Anyway, sedang I menggoogle cari gambar STT, terpandang pulak pada something so familiar, kih3.
.

Previous entry I tampal gambar semangkok sup dimana mangkoknya dapat free. No big deal tapi saja nak cewita, hehe. Bila I menggoogle kejap tadi ... kihkihkih ... kahkahkah ... *maaf terlebih gelak*, macam berjanji pulak cara kami tangkap gambar mangkok tu, harharhar ..
.
.
.
.
.

.
Agaknya owner of that bowl jenis tak kisah macam I, hehe. Guna aje apa yang ada depan mata atau mungkin dia ada pinggan mangkok berjenama tapi chose to use the free one. Unlike me, I memang takde pinggan mangkok berjenama, tssk tssk.

Dapur orang guna corningware, royal doulton, mikasa, corelle, wedgwood, or busuk2 pun guna Luminarc tapi dapur I takde tu semua, hehee. Dah semua tu takde, habis apa yang I ada? Ha'ah ek, apa yang I ada??

OKlah, nak bersiap2 dulu sebab CNN kata Teh n Ndja nak singgah kejap en-route to check on Ndja's new house which was ex-Teh's. Salam ...

25 comments:

Lili said...

CS))) Seyes, I kena gelak tahap guling2-cuma-tak-jatuh-dari-kerusi gitu! (macamne ek, gelak guling2 atas kerusi?)

Aduhai...sakit pewot I ni yg dah memang sakit since pukoi duwo this morning...

Aduyaiii, suka I tatap gambar mangkuk tu! Kak Som, I pun nak korek balik lemari lama kot2 ada mangkuk macam you punya tu. Sesakli tayang mangkuk kat blog dengan lauk slurp slurp gitu tentu 'vogue'! ;-)

Oh ye, Mikasa sale lagi next January...anything for you? Hehehe


psst...my word verif. buat I ketawa lagi... hondabat? kehkehkeh

mokjadeandell said...

Ciksom,..yang penting rasa.Lauk rasa ummph ,pinggan sumbing pun rasa macam pinggan royal albert.Tapi hari tu dekat restoran dia jamu dengan pinggan melamine berkelarah danoknya (loghat utagha)...potong selera.

azieazah said...

SOM... busuk-busuk U pandai gak ler nyebut segala jenama dapor, periuk dan pinggan mangkok tu..

I sejak kahwin guna pinggan mangkuk arcopal tu sampai skang (tak suka anak2 guna pinggan plastik).

Yang penting tentulah contents dlm mangkuk tu yer tak?

Sambal Tumis Telur yang goreng dulu pun sedap (tapi biasanya oily). Yang pecah dlm sambal pun sedap, tapi mcm cepat basi, kan?

*Dara U exam time cuti ni, Supplementary Exam ker? Fast Track jugak kah?

Ibu n Abah said...

kak som...
pinggan mangkok apa yang u ada?
i memang tak tau apapun nama-nama hebat pinggan mangkuk berbanding dengan u...
i suka gambarnya saja...
(masih terkesima dengan jenama2 yang u tuliskan... banyak betoi rupa2nya....)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

dengar orang citer pinggan mangkuk sampai berhibu-hibu... beli tapi simpan kat kabinet wat pe kann ?


sayang pulak $$..nak beli mah-hal2 camtu, maka apa yang ada ajelah digunakan...

kakcik said...

CS...

kalau pernah 'tertengok' gambar2 lauk yang kakcik ambil di dapur kakcik, mesti perasan pinggan mangkuk yang kakcik gunakan adalah pinggan mangkuk jenama 'sabun basuh'!... :)

Rima said...

Sigh Cik Som.. itew sop and sambal tumis telur adalah pujaan hati ku.. dah more than a week kepinggin nak makan nasi and STT and kicap cap kipas.. no cheese nor bread no pasta no kebab anymore for me.. i WANT STT.. full stop!! hahaa.. happy sunday cik som.. :o)

kayteeze said...

Hi hi hi.... kita ketawa dulu..

Tie cuma ada jenis arcopal. Tapi bila dapat singgah di Jusco JB tu dapatlah belek-belek pinggan corelle dan bila tengok harga , terus pelan-pelan letak semula. Kalaulah terlepas tangan, mau taknya kita terpaksa jalan kaki balik Ganu, huhu..

Eh, Tie suka gak pinggan free beli sabun @ ubat gigi tu, suka rupa mangkuknya yang dalam.. Cuma Tie tak ada sebab tak berkenan jenis sabun @ ubat gigi tu. Jenis yang kita beli tak pernah pulak offer pinggan mangkuk gitu.

Sorry, ingat nak tulis lagi, tapi tengok komen ni dah berjela lak.

Nor Lezah aka Cikguliz said...

Salam, apa khabar? Sedap betul sambal tumis tu, buat saya terliur, dahlah belum makan lagi nih. Lama tak buka blog, sesekali rindu pula kat kengkawan.

Cik Lurpak said...

CikSom: Kami panggil sambal tumis telur yg macam aruah MIL CikSom tu adalah Sambal Telur Pecah..

Kalau layan dgn nasik panas-panas, walawehhhh, sedapppp!!!

dina said...

kak, pinggan mangkuk jenama2 memang tak masuk umah saya, tak reti nak beli... tapi selalu kalau tengok ubat gigi ke, sabun cuci ke ada free pinggang mangkuk sanggup saya beli walaupun kat umah ada lagi stok-membazirkan? pinggan mangkuknya cantik2kan? tapi apa yg penting isi dlm pinggan tu... hehehe

somuffins said...

Salam ...

Lili
Mikasa sale?? Soalan cepumas, kat mana arahnya nak ku simpan mende2 semua tu nanti? sigh...
Perut dah baik ka? Dah baiklah tu sebab dah jenjalan ke Ipoh (with very long list of food I presume?).


Mamason
Kalau kat rumah, guna pinggan biasa2 aje pun takpe sbb makanannya gerenti mabeles, kankankan??
Kalau makan kat restoran atau kat kedai, diharap pinggan mangkok yg digunakan tidaklah lebih teruk dari yg dipakai dirumah, tul tak??
I pernah nampak melamine ware yg diguna kat satu restoran tu, hadoiiyaiii .. tak sanggup tengok rupanya yang berkeladak ..

somuffins said...

Azie
Jenama2 yang I sebut tu dah lama berada dipasaran termasuklah Luminarc = arcopal tu. Perancis mari nih :-)

You kata STT tu berminyak? Camana gitu? dan STT pecah dlm sambal tu pastikan telur kuning/putih dimasak lama sikit nescaya tak ler masi :-)

Soklan re: dara, dah dijawab diFB.



Akak
Pinggan mangkok apa yg I ada? Adalah 2-3 jenis yg tak bernama hebat. Jenama pinggan mangkok memang endless. MMA cuma harganya aje menjadi penentu.

somuffins said...

Azrina
Sesungguhnya memang ada yg harga beribu2. Guna sekali tup2 dipecahkan oleh sibibik, menangis tak berlagu jadinya situan rumah, tul tak?

Masa kerja dulu ada kawan2 main undi untuk dapatkan set pinggan mangkok berharga RM3K. I tak beli tapi terpikir jugak, diorang tu gunakan tak atau dah jadi gajah putih aje. Hehe.. nyibuk aje I, kan?



KakCik
I tak perasan pinggan mangkok yg you gunakan sbb fokus lebih pada makanan, hehe. Namun yg dapat percuma tu kadang2 lawo belaka, kan?

somuffins said...

Rima
Kesian kat you yang bermusafir kelana kat negeri orang. Balik nanti make sure masak STT untuk stok 2 minggu, heheh.
You take care, make sure boots got 'flower' one as jalan kat sana licin. No nangka busuk okay? :-)



Tie
Arcopal tu Perancis mari, so branded ler tu Tie. Corelle? I masih tak mampu nak beli, har3. Masa mula2 kerja dulu ie berdekad2 yang lalu, harga 1 set Corelle hanya RM300 jer. Tu pun I tak mampu juga, haishhh...

somuffins said...

CL (cikgu)
Wah wah.. komain syok you makan angin kat HCM city nun. Banyak shopping?? Dengar cerita, kapalterbang TERBANG rendah aje sebab dah sarat dgn hasil shopping u'ols.


CikLurpak
Sambal telur pecah namanya ke?? hehe, tak ku ketahui. Mungkin my MIL sebut nama tu juga dah 'your parents dengan my MIL' berjiran beberapa pelaung, kaaaanz??

somuffins said...

Dina

Ekceli kaaan, pinggan mangkok yg tak berjenama ada yang lebih cantik dari yg berjenama (sourgrape bercakap nih, kah3).

Pinggan mangkok yg dijual kat Ikea tu contohnya, percaya tak kebanyakkannya dibuat kat Msia aje?? To be exact di Batu Pahat? Hidup Batu Pahat!!!

Psst.. kalau pinggan cantik tapi masakannya ala2, what for kan Dina kan?? (sourgrape sekali lagi nih, hihihih)

kak ja said...

Kak Som, tangok pinggan-mangkuk cantik2 tu mmg kita pun tingin gak nak beli, tp bila kaji2 harga dia, hmmm.. pakai yg hadiah beli sabun/ubat gg je lah, kan?

I ni masuk blog sesaper pun tak pernah amek pusing pggn-mgkuk apa yg dia pakai.. I fokus kat benda dlm mangkuk tu je.. Tgok pinggan je pun nak buat apa? bknnya bleh tis tis tis..

I prefer STT versi Mak u, Kak Som.. Tp Abang prefers teloq rebus yg tak digowen2 dulu..

ahkakbatik said...

salam CS bukan AB...
saya baca blog CS arini sambil tengok pinggan je.. tak perati apa dlm pinggan...

PatinPasta said...

Cik Som,
Saya tau Cik Som ada apa... TUPPERWARE! :D

somuffins said...

Ja
Bila tengok atau makan guna pinggan cantik, dgn sendirinya aura dalaman terserlah. Bila nak bayar cam berbaloi aje provided of coz makanan tu sedap gilerr. Dont you think so?

Kat rumah lain cerita ... kita aje yg boleh buat diri kita hepi, kan Ja kan? Makan tanpa pinggan atas meja pun OK kot? kes extremelah tu.. har3.

Ja, nanti I nak masak STT versi Mak I. I nak tengok reaksi TB camana plak :-)

Maya Marisa said...
This comment has been removed by the author.
Maya Marisa said...

Cik Som,
accidentally deleted pulak my comment.
menyokong penuh statement cik som tu regarding ikea. cos ada sorang my fren ni involve in shipping kata, frame katil pun made in msia, but shipped to the land of viking, then bila bwk masuk msia, sudah ada chop ikea. rebranding? hehehe

somuffins said...

Waalaikumsalam AB bukan CS

You sengaja jer tengok pinggan, kaan? I taulah I tak reti masak... sob3.

Tapikan tapi kalau you berkenan kat pinggan tu, nanti I pecahkan k? You keep half, I keep half. AB, see how I korbankan harta I untuk you?? :-)

somuffins said...

Aida
Are you beri2 syuer I ada Tupperware? Humpphhh.. tupperware tu apa ya?? *sambil ketip2kan bibirku*



Maya
Haaa kan Maya kan?? Orang2 viking mmg jahhhat (ooops .. at least I know one yg jahhhat). I ada satu casserole dish given my my bro bought at Ikea. I think it was locally made but I sukerrrrr sangat2 kat dish tu sbb dia dah retak 1000 .. I like!