Saturday, 4 December 2010

Nyamuk jahh-haat! ...

Bila TB kerja pagi atau malam, I mula memasak pukul 3 ptg. OK tak? Sejam untuk masak yang simple simpul memang cukup.

Semalam.. bila ikan dan daging dah tunjuk signal "masaklah hamba", kemalasan tup2 melanda (tup2lah konon). Ikan tu macam faham aje, pelan2 dia bukak pintu esbok terus sembunyikkan diri dalam freezer. Cian dia ek? ... apa nak kata, I mampu merancang aje .. :-(

I tak pilih kasih pada daging tapi I memang ada soft spot pada daging korban maka I rebus aje dulu. Kalau dah direbus, kan senang? Ada sekali dulu I dapat daging korban part dot3. I yakin it was IT! Berbulan2 I simpan dalam freezer pastu I buang aje (tak sanggup membelek2nya, tidaaak!).

4pm: lunch semalam kita makan bihun sup aje. Alhamdulillah, bihun sup yang rupa sesimple tu menepati citarasa TB. Dia tanya "kenapa kat luar takde jual cam nih?". Owh well laling .... dah kita tak rajin menjelajah keseluruh nusantara, camana nak jumpa makanan simple tapi sedaps? <- berkata dalam ati aje, heheh.

Daging korban dijadikan sup untuk dinner. Tulah satu2nya lauk kita semalam, alhamdulillah berkat hendaknya. Gambar semangkok sup merupakan my breakfast tadi. Tak menyempat nak garnish bagai, gua dah lapar. Sila berkenan pada mangkok tu. Manis rupanya kan? Mangkok free ntah apa T beli dapat tu, hehe..

OK ke tak OK bubuh dua keping roti atas mulut mug ?? OKlah tu, mug tak komplen pun :-)

Semalam I jadi komando bersenjatakan M-16 Mort*in. Dalam pada jadi komando, sempat juga cik NYAM menyerang dan menyedut darah I. Cik NYAM memang JAHHH-HAAT, cisss!
.
Sejak jiran depan rumah buat renovation dan kebelakangan nih asyik hujan aje, I perasan koloni cik NYAM makin menjadi2.
.

14 comments:

azieazah said...

Adakah I yang naik podium no. 1 petang ini?

azieazah said...

... atau podium no 2?

azieazah said...

...atau juga podium no. 3?

azieazah said...

Wakakakaka...!

Nampaknya I lebih jaaaahhhh haaat dari nyam tuh...

Yeahhhh!

azieazah said...

Wokeh.. wokey, tuan rumah. Skang I komen bebaik yerrrr...

Bihun Sup itu memang sungguh sedap, wpun simple kerana kadang2 hiasan banyak pun buat semak mata saja...

Orang berdarah manis lagi sedap lagi banyak protein memang ler nyamuk suka nak sedut darahnyaaaa..

Jaga-jaga nanti puntianak or drakula pun tingin nak join.. hahahaha

jahhhh haaatttt... kan?

Ibu n Abah said...

Azie... U jahhhhh haaaatttt..
u angkut semua number....
Fa... Ja... mana you all semua????
(Dah lupa pulak nak komen apa....)
Mee hoon 'simple kapadia' tu, sharelah resepi kat sini....

kak ja said...

Dalam kamus dewan orgramai, ada tak perkataan mahhh-haat ke, fahhh-haat ke? Tp lihhh-haat mmg ada, kan? kan kan kan?

Akak, u cari I kat sini? I time tu kan ke tgh merendek kat Tesco?

Ibu n Abah said...

ja..
akak tahu you tengah merendek kat tesco dan fa tengah merendek kat kuantan tgk '2 alam'... sebab tu lah akak jewit cawi u all....

Anie said...

Somuffins...

Sedapnya makan bihun sup....slurrps, sluurrpps. Dkt sini I jarang masak mcm gitu pasal my hb tak minat mknan yg sup2. Tak shiok lah mkn sorang2. Ni dah lama teringin nak mkn mee soto....biler eh boleh masak dan mkn?? hehehehz

somuffins said...

Salam semua ...

Azie
Kalau terlebih komen, I akan kenakan toll tapi untuk you I kasi spesel diskaun.

Komen2 you memang berbau jah-haha-haat tapi oleh kerana kita sama2 ketam, I ketepikan perasaan itew. Jom kita lawan sepit?

somuffins said...

Akak
You nak resipi bihun sup itu kah? kahkahkah .. You viar vetul?? Campak2, lempor2, anggok2 dan geleng2 aje Akak :-)


Ja and Akak
Nape you berdua jerit menjeriti diantara satu sama lain? Nape no one jerit for me?? Humphhh... I nak majuklah cenggini *terasa kurang kasih dari sahabat kekdahnya* :-(

somuffins said...

Anie
I paham apa yang you rasa. I suka makan spaghetti, makaroni soup n the like tapi hubby tak suka so I tak buat. Bila dah ada anak2 barulah I buat sbb ada kawan makan bersama.

Kalau you teringin nak makan mee soto, masaklah lebih untuk stock seminggu, heheh. Berbaloi sket.

dina said...

nyamuk memang banyak sekarang... penyembur pun tak berkesan, bakar sarang telur bagi berasap satu rumah la kak... hahahaa...

somuffins said...

Dina

Camana nak bakar sarang telur nyamuk? Bagi berasap guna ubat nyamok atau guna cerut?

Senjata I hanyalah Mortein. So far, sangat berkesan.