Tuesday, 7 December 2010

Jamu selera dulu ... (the updated version)

Salam Ma'al Hijrah ... Diharap semua kenalan alam maya diberkati dan dilimpahi rahmat Allah. Amin.

Cerota Ahad lepas .. cerota? hehe, tersilap taiplah tu. Bercakap untuk diri sendiri, I tersangat tak gembira bila ada typo error dalam my own entry lebih2 lagi bila dah proof-read. To err is human, yes but ehh.. lupakan yang tu, now sambung cerota, haha..

Lauk2 diatas hasil jjcm 3 warga keemas2an pada Ahad lepas. Ada 2 lauk tak sempat enter frame ie sambal hijau dan sambal bebola ikan (SBI). Bila Ndja tau SBI tu ada petai, dia terus buat mimik muka yang kurang comel so tentunya lauk tu dikensel aje. Ekceli sambal hijaunya pun ada pengaruh petai but since Ndja tak makan pedas, I diamkan aje.

Jika Ndja dah keluarkan duit nak bayar bil, tak guna siapa2 bergelut tangan berebut nak bayar, biarkan aje. Sama gak dengan kakak2 yang lain, kalau ada yang berkobar2 nak belanja atau dah bayar secara senyap, biarkan aje.. tapi bila I berhasrat nak belanja, I suka to make it known awal2 supaya takde perebutan kuasa besar berlaku.

Selalunya kalau keluar dengan diorang, duit I macam tak laku aje. Best mmg best tapi malulah asyik jadi tangan yang menerima aje. Sekali sekala nak juga rasa jadi tangan yang memberi, ehem!

Restoran tu pulak macam baik aje, diberinya 10% diskaun untuk 3 gulungan tertentu. Somehow hanya Teh yang layak, hehe..

Alamak ... TB ajak I keluar lunch (psst.. lum mandi nih, hehe). Petang nanti I sambung blabber ehh?? Till then ...

Blabbering continues: TB n I had lunch at the same restaurant where the 3 of us went to last Sunday. We ordered gulai tunjang and 3 other dishes. What's the name of the restaurant? Tak surelah pulak .. it has something to do with masakan from Padang.

Lunch semalam, beriani ayam panggang untuk TB. Tak faham camana dia dapat nasi with that extra long basmathi rice whereas I got the normal basmathi. Terlupa nak tanya kenapa ada perbezaan.. maybe restoran dah habis stok beras kot?  
Apasal gambar nasi beriani nih jadi vertical tak horizontal?? Alahai, dah tak seragam jadinya. Thanks to my beloved Cokia HP. Siapalah Al-kisah tanpanya, ngeh3.

Bila lunch makan diluar, I make sure I cook for dinner. Ambik hati suami kekdahnya lebih2 lagi dah cukup tahun kot ada bonus, kaaan?? Hehe, gurau aje tu tapi kalau dapat best juga. Masa beli groceries kat Mydyn semalam, for the first time I beli daging kambing yang siap dimarinate.

I campurkan capsicum merah, bawang dan kentang aje. Put on mw for 10 mts pastu bake for another 10 mt. Juadah dimakan dengan roti perancis. Notice the baking dish dah retak 1000 tu? That's from Ikea locally made but I love that baking dish as it was given by my bro as bday gift.


Baked lamb dan kawan2nya (guna pinggan berbeli bukan free punya, har3). Kelihatan coleslaw tanpa bahan berwarna hence the coleslaw looks less attractive. Taste wise, lu tau gua tau laaa... ngeh3. Berbaloi juga beli yang dah siap diperap.

22 comments:

kak ja said...

Kak Som ni keji taww.. letak gambaq skit punya menggoda, tak dan nak cerOta apa2pun pasai gambaq tu, dia main blahhhh je..

Anie said...

Somuffins,

Salam Ma'al Hijrah buat u too & semoga dilimpahi dan dirahmati Allah....amiiinnnnnnn

Ambooooiii tunjuk2 gambar makan ehhh :D hehehez. I tgk lauk2 semua tergoda sikit jer tapi biler tgk ayam goreng dgn nasi tu ya Allah punya lah tergoda boleh tergolek2 ni...adddoooiii terjelir lidah :pppp

Naz said...

Boleh meraung tengok gambar gambar ni tau...

Salam Ma'al Hijrah, Kanda.

Ibu n Abah said...

kak som..
awal pagi tahun baru dah JJCL..
memanglah bahagia sepanjang masa...
apatah lagi perginya berdoa....

Ibu n Abah said...

silap..
perginya berdowa...
(asyik typing error... tak suker..tak suker..)
word veri : Fullami
dari singakatan Fullamak...
maybe sebab gambar lauk2 tu kotnya

Cik Lurpak said...

huihhh!!! apa ni!!!
sungguh mencabar jiwa dan raga tau..
sejuk-sejuk ni lapauuuu!!!

Maya Marisa said...

Cik Som,
Salam Maal Hijrah!
hehehe, celebrate kat mana new year lunch tadi? ada snap photo(s) tak? nnti kasi tepek ok!

Yat Maria said...

Salam Maal Hijrah Cik Som budiman...err..bila diajak kluar tu terus kluar ke mandi dolu..hehe..sajer jer tanya soklan merapu nih..sekarang sumer gambor2 cik som membuat kita orang menjejes espeseli tu ayam besar psoing sebelah nasi :)

azieazah said...

Eksyen nyaaa diaaaaa.... menunjuk lauk sedap...!

Sizuka said...

CS,

salam maal hijrah. I just woke up from a deep slumber. bukak blog, baca ur latest entry, terus buatkan perut i nyanyi lagi keroncong. dah la hari ni i strike, taknak masak. letih main skate punya pasal. next time u wanna keluar makan, can u please include me too? hehe.. dengan muka tak malunya i minta di invite :D

Rima said...

Nyampahhhh! u post food pics to make me jeles kannnnn

Anyway salam ma'al hijrah CS..

somuffins said...

Salam Maal Hijrah ...

Ja
Sorilah I blah cenggitu tanpa habiskan cerOta. Pls blame it on TB, k?


Anie
Thanks for the wish n doa, amin. Lidah you masih terjelir2 lagi ke? Ayam gor tu mmg sedap tapi tak sesedap air tangan owang NZ punya kot?

somuffins said...

Dinda Naz
Harap dinda tak meraong kuat. Cukuplah meraong pelan2 nanti DH n cik Pe'ah tak larat memujuk plak.


Akak
Kita jjcm pukul 2.30 pm. TB dah lapar sbb tak bfast (biWi dia tak rajin buat bfast, hehe).


CikLurpak
Tergoda kah? Sabarlaaa... Gambar aje pun, hehe.

somuffins said...

Maya
Pergi lunch bukan nak selebret apa2 event. Kebetulan hubby cuti (dan dia pun dah penat nak makan masakan I kot?? hehe). Lately I tersangat hepi bila hubby cuti.


Yat
Tak baek taw menyoal kita dgn soklan perangkap musang. Of coz I mandi sebelum keluar jenjalan. Kasik temperature badan cool sket, har3.

You always make me drool over your food. Apalah sangat rupa ayam seketul tu, kan? Exchange with your breaded chicken, NAK TAK?

somuffins said...

Azie
Syekali syekala eksyen dibenarkan taw, heheh.


Shidah
Nxt time I keluar makan, I ingat you dalam minda aje pastu I makankan untuk you, ok? Perihatin juga I kan? hehe.. Makcik Ton lum balik ke??


Rima
You nyampah kat I? ngeh3.. Once in a blue moon aje I manage to make you jealous. Yang you tu tiap saat buat kitorang drool big time whaaat. Anyway, have a safe journey home..

Tie said...

Salam maal hijrah, Som...

Alaihai... jadi mabuk lak tengok gambor-gambor tu..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Gulai Tunjang ?

apa tu kak..

Nampak sangat tak terror bab-bab makanan ni..


huuuuuuu...

somuffins said...

Tie
Jangan mabuk dulu. Sediakan beg plastik pastu silalah mabukkan diri, ekekekee..


Azrina
Tunjang dlm bahasa omputihnya tendon. Ia berwarna putih dan agak keras. Sebelum jadi gulai, tunjang perlu direbus terlebih dulu. Kena rebus lama gak biar dia empuk.

PatinPasta said...

Cik Som,
Amboi.. marathon gambo makanan, nih tak tahan nih! Haish!

Masakan Padang memang sedap, kan? Simple2 jek lauknye tapi rasa menusuk hingga ke kalbu. Especially daging dendeng. Wawawa!

* menjwb soklan Cik Som:
Sy tau Cik Som ada tupperware sbb Cik Som sendiri ngaku (selain dari teropong ke rumah Cik Som) hari tuh, sampai tak muat tempat nak simpan :D

somuffins said...

Aida
Yalaa you .. tak sangka plak masakan Padang tu todap wpun nampak cam simple jer.

Tupperware? hehehe ... *takot nak komen lelebih*

dina said...

ala nasi beriani pulak... mula le teringat2 restoren syed tu, nasi beriani dia sadap (typo error) gehgehgeh... tapi rasa sedap lagi daging kamben tu kot! air tangan asli sorang isteri mithali... kak, daging kamben yg dah dimarinated tu juicy dak? selalu teringin2 nak beli, tapi tak terbeli...

somuffins said...

Dina
Mithali? Alhamdulillah ...

Marinated kambong (typo error, roar3) tu memang juicy sebab I tak grill tapi I baked. I guna microwave selama 10 minit pertama, I tutup baking dish guna plastik khas untuk mw. Masa ni jus dari daging akan bertakong. Next 10 mts I baked guna convection oven hanya untuk memekatkan jus dan kasi cun sket rupa kambing tu nampak hangus2 sket.