Saturday, 21 May 2011

Alone again naturally ...

Cuaca: Suam2 kuku
Mood: Boleh tahan kental!

Serves me right! Tulah asyik tunda2 aje nak beli barang dapur dari Rabu ke Kamis ke Jumaat and now dah Sabtu, kena gak keluar. Pulak tu hari nih memang tak disediakan plastik beg, kan dah?

Sebenarnya hari Rabu lepas dah ke Mydyn nak beli barang2 dapur tapi sempat beli nasi ayam 2 peket dan beli satu blaus (sempat lagi tu!), pastu terus balik rumah sebab hati rasa 'curiga'.

Alkisah masa I baru nak keluar dari keta kat parking lot yang luas mata memandang tu, tetiba ada sorang anak muda muncul bertanya samada keta yang I bawak tu I punya. I soal balik kenapa dia tanya? Bila terasa diragui, dia terus tarik ID badge dari dada dia.

Badge tu mengesahkan dia dari syarikat yang memberi nasihat cara menegah kecurian kereta. Dah I sorang2 maka terbit perasaan takot kot2 dia bawak asid ke, kaan?? Tapi sempat juga tanya soalan kepo "awak sorang aje ke? Mana yang lain?". "Ada kat sana" katanya tapi I cepat2 excuse myself "maaflah, saya nak cepat nih sebab suami saya nak balik makan".

Ada dia kisah sebenarnya masa tu dia sedang berhadapan dengan sorang isteri mithali? ekekekee.. <- gelak gaya popeye!

Curiga pada orang tu, mana tau dia nak balas dendam kat Aga, I batalkan aje niat bersyoping. Dalam pada curiga tetap hepi sebab dah selamat beli 2 peket nasi ayam dan sehelai blaus, hehe.

Hari nih, pagi Sabtu yang agak sunyi. Breakfast pun sensorang ...

Masa kecik2 dulu bila makan roti mesti nak buang kulit w'pun berbuih2 mulut Bak meyakinkan kulit roti banyak bitamin namun kita make dono jer. Ampun Bak!

Harus ada pencuci mulut selain tertelan colgate masa gosok gigi awal pagi tadi. Bak ajar cara makan mango the practical way tapi TB tak suka makan cara tu. Menantu Bak kurang rock!
Oooops, gambar nih lagi? hehehee ... Tadi lupa nak bitau isi kandungan roti ... tomato, burger, cheese dan mayo. Tu aje yang ada dlm esbok.



Toffee caramel dan I suka sangat perisa caramel. TB beli sebagai pencuci mulut tapi I yang lebih2 pulak. Cannot control, habis satu capai satu. Bila berat naik mencanak2, I blame aje kat TB, fair tak??



Geram taw ...

25 comments:

Mira Marlena said...

Saya pun dok tunda nak pegi shopping ni..alih2 my husband cakap besok sebab hr ni takde plastik beg.Hish!
Bahaya kl jln sorang2 kan Cik Som?Dah la banyak orang sewel sekarang ni.Main simbah asid macam main pesta loy krathong kat Siam tu.
Sempat beli nasi ayam ek?Nape tak cakap Cik Som sendirian arini?Voleh saya datang melawat menemani CS..
*Beras basmathi tu Pasu ke Pusa CS?
(Sebab I gelak bagai nak rak bila baca brand beras tu..)

FaAtip said...

adakah roti itu dibakar sebelum dimakan.

azieazah said...

SOM,
U tak perlu dah citer lagi, kenapa tiap kali nak beli barang dapur, U kena beli juga blaus baru...

I dah faham. I dah faham

hehehehehehehhe

Lili said...

Bekfes sensowang boleh tak verangan makan kat sidewalk cafe ala ala Bekfes at TifFAny? ;)



p/s my word verif: podib hahaha...tingat chitpodah!

Sizuka said...

CS, I suka toffee caramel!

you know, sekarang ni kan, i pun dah jadi paranoid dgn lelaki2 yang lalu tepi i, acid splasher ke? ishk! takut betul.

my hubby lagi paranoid. katanya "u're not allowed to go out without me, not allowed to eat kat kedai tepi jalan, not allowed to jalan tepi jalan bla bla bla"... erm.. maybe i kena jalan tengah jalan la kot :)

kak ja said...

Kak Thom, kalau berat kita mencanak2 naik, kita blame je 'depa tu' sbb tak pandai tapis2 diet kita..

T E T A P I..

kalau bodi kita menteeeennnn je, jgn bg peluang utk depa tumpang vervangga kekunun depalah yg begitu prihatin ttg nasib bodi kita.. sbb kita menten itu adalah atas susah payah dan kebijaksanaan kita syendiwi!!

Mmg tak adil tp ada kita pedulikk??

P/S: Lili, dlm tak sihat pun u sampai sini awai drp I,no?

Rima said...

Cik Som
I read abt the acid splasher tu.. memang lah.. if i also sure jadi paranoid tak tentu hara..

That caramel toffee harus ade dalam fridge.. habis aje beli.. habis aje beli.. siapa makan?? suami ku lah.. sampai kan my salted caramel macs dia suruh bubuh crushed caramel toffee kat tengah tengah.. :o]

mokjadeandell said...

Bila baca cacamerba di KL ,risau juga.Harap semua berhati hati dan berada dalam selamat.Take care.

somuffins said...

MIRA
Selepas I jawab hal PUSA/PASU kat your blog, semalaman I tersenyom simpol aje. Memang you nak kena chubit left n right! Hal simbah asid nih, mmg kita tak senang duduk dibuatnya..


FA
Sesungguhnya roti tu memang diBAKO dulu tapi I tak guna toaster.


AA
Mana adaaa tiap kali. Cuma sekali dua aje I beli blaus ketika beli barang dapur tu pun beli yg murah2 aje almaklum orang dah pencen, kan?


LILI
Bila dah makan sensorang, god knows macam2 yang diangankan.

somuffins said...

SHIDAH
You suka toffee caramel? Calet!
Your hubby dah kasi tall order tu. Betapalah dia sayang kat you, auwww.. Apa pun, never2 walk in the middle of the road. Hargailah nyawamu, ahaks.


JA
Sejak dulu sampai sekarang, I tak teragak2 ikuti segala nasihat bernas dari you. What are friends for tapi jangan obercaj I pulak, ehhh???


RIMA
Mr Rima pencinta caramel toffee meh? Dia takperlah, badan maintain selim aje. Maybe you shd try putting the crushed caramel toffee as inti macs. Mesti sedap!


MAMASON
Memang memimbangkan dan risau kat anak2 kita yg selalu on the move. Splasher tu macam dah takde kerja berpekdah diorang boleh buat.

Maya Marisa said...

Cik Som,

Tak kerja betul dorang nie, dok simbahX2 asid. Cuba kalau dia kena simbah?
Err cik som tak cekidaut ker brg apa yg anak muda tu nak jual ekceli? Latest anti theft gadget cemana rupa yea?

DeLancrettLurpak said...

saya suka gula2 wethers tu.. tapi I prefer the original one.. hehehe

Mira Marlena said...

Cik Thom..Cik Thom...
Jangan la cubit,auwwww..sakit taw!I pun turut tersengih mengenangkan kejadian tu.
Saya dah jumpa beras tu,harga semalam macam murah sikit dr CS cakap.Maybe tengah sale kot?

somuffins said...

MAYA
Gaknya kalau kita diberi peluang menyimbah sipenyimbah asid, kat bagian mana harus kita simbah dulu?? Abt the anti-theft gadget or whateva that the guy has to offer, idaklah verani I nak cekidaut cos I was alone then.


DLL
I pun ada beli yg original one. Yg nih lama sket nak habis ek? Kena kesip2 whereas yg toffee tu, hempap2 dgn lidah, dah hilang, hehe.


MIRA
Dah beli PASU kah? kahkahkah. How much now? How murah??

Mira Marlena said...

Tak beli...lalu aje depan beras tu..harga dlm 25

somuffins said...

MIRA
Psst.. I dah tinjau siPASU siang tadi masa I did my grocery shopping. Harganya rm22.90. Ada 2 types tapi harga sama.

en_me said...

sensorang kanns.. samerlar kiter.. ahaha

Mira Marlena said...

Tulah,agaknya nak tarik ramai buyers suh beli si PASU barangkali?Cik Som tak amik ke sepeket dua?

somuffins said...

en_me
... tapi kita dah tak sensorang lagi, yeayyy..


Mira
Kalau I beli siPasu tu sepeket dua, kang jenuh plak tiap minggu kena masak nasi kebuli, nasi beriani, nasi baghdad, nasi marakesh, nasi tomato, nasi pilau, auwwww.. I thaksangghup you..

Mira Marlena said...

Hakakkakaka...nasi baghdad ek?Sedap ke cik som,bak mai resepi kat saya ni..voleh tunjuk skill kat my SIL masak nasi tanah tumpah darah dorang.. :-D
*Bila nak update ni CS?Si Aga nya mana?Sneak preview tak bagi lagi nih..

azieazah said...

Ops! maksud I, blaus baru yang lebih besarrrrr... hahahahahaha!

lariiiiiiiiiiii

dina said...

kak som, lama tak singgah sini... busy! makan mangga cara macam tu rock ek...hahaha... esok2 nak try le!

somuffins said...

MIRA
Sumfah I tak reti masak nasi Baghdad. I nih bila goreng nasik nampak pelik sikit, I will give name to it just to deceive the taste buds of my hubby n anak2, har3.


AA
Takyah lari. Dah tepatlah tu.. Boleh lagi I unpick 'darts' yg dijahit sebelah belakang blaus. Apakah maksud yg tersirat? Huwaaa...


DINA
Satu donia kata makan mangga cenggitu mmg rock. Nak lebih rock? Makanlah ROCK melon, heheh.

azieazah said...

SOM,
kasi tetas itu belakang punya dart.!

apa lagi?

I pun dok selalu buat wey!

hahahahaha

somuffins said...

AA
Sungguh kreatip kita, khaaanz?? har3..