Monday, 9 May 2011

Keudara penuh karisma, heheh ...

Selamat pagi, dah breakfast lum? Pagi nih I makan roti canai diimport dari K.Tinggi hasil produk kaum ibu Felda (sori kaum bapa, maybe tekaan I silap). RC diberi oleh my SIL thru anak dia yang bertamu hari tu. Kualitinya boleh dipuji, garing diluar, lembut didalam .. sedap!


RC dicicah dengan lauk beriani daging transparent yang dimasak semalam. Kiranya on mother's day, I tetap myth-ali seperti biasa, masak untuk keluarga *hahahahhh bbpj*. Cuaca panas maka haruslah berjauhan dari api dapur so masak 1 lauk aje adalah langkah yang bijak! Lunch makan nasi B, lauk daging B, leftover bergedil n acar timun/tomato, cukuplah tu. Burrrp, alhamdulillah...

Fri/Sat/Sun:
Malam Jumaat menguli tepung konon nak buat base pizza. Masa tunggu dough mengembangkan diri, I pun tidur dengan 'lenyak'nya. Tidur punya tidur tersedar pukul 4 pagi. Alamak, apa dah jadi dengan dough yang I simpan dalam mw tu??

Dough dah terlebih kembang tapi rasanya tidur lebih baik dari menguli. Patut tumbuk2 aje dough tu biar lesut dan simpan dalam freezer aje, esok lusa tulat boleh sambong kerja. Tapi tak sangkha semangat cikSom begitu kenthal dipagi subuh yang sepi so jadilah pizza sebelum azan subuh berkumandang ...


Lepas solat subuh (auwww alimnya I, hehe) ada 2 lagi misi yang perlu dibuat. Rebus nasi empet dan rebus kentang untuk dibuat bergedil. Selalunya I goreng aje kentang tapi kali nih suka nak rebus plak. Air baru dijerang suam2 kuku, aaarrrghhhh.... gas pulak habis. Memang dah jangka gas akan habis any time maklum dah diguna 3 bulan. Nasib baik ada spare ...


I terlebih rajin sebab T-lah. Dia mintak tolong Teh's maid masakkan kuah soto orang seberang, soto yang guna bahan2 'rahsia' (tak minat nak tau bahan2nya nanti I kena masak) termasuk santan, daun limau purut dan perahan limau nipis. Dah kita mintak tolong orang, kita kenalah jaga water face kita, tul tak? Tulah I buat begedil dan rebus sikit nasi empet bawak kerumah Teh. I drill T to mince the meat, hehe. Dia tanya kenapa I tak beli aje minced meat? Ada 2 sebab tapi I bitau dia satu sebab aje.

Semalam mother's day, ada sesiapa yang merajuk sebab orang tersayang tak ucapkan apa2? hehe.. merajuk jangan tak merajuk. Mana beshhh kalau tak merajuk, kan? tapi janganlah merajuk lama2 sampai tak makan dan tak minum, rugi taw tapi kalau tak mandi takpa, boleh jimat air untuk siram pokok munger :-)

Sempena mother's day, D bermurah hati beri something for the kitchen. Sajalah tu hinting suh I kedapur selalu kot? hehe.. Anyway, is it difficult to be thoughtful? No, it isn't.

Psst.. tapi abahnya macam tak berapa ingat, hehe.. (but it's ok... me gud gal, never merajuk one).

Well... macam dijanji2 pulak on mother's day, sikunci nih menyerah diri. Alhamdulillah tapikan tapi I am not at all happy cos the thought of driving Aga scares me to the max! What's wrong with me?

That penyu is like telling the world that I shall deal with Aga seselow penyu. Where are you Ara??? helllpp...
.

20 comments:

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Mama kita kan, kalau nampak orang driving pakai tanda P tu, lepas tu buat tak senonoh, kena panggil penyulah! purrr...meow!

zarin said...

CS
apa 2 sebab u tk beli minced meat tu? u bgtau T satu n bagilah tau i satu lagi..aci tak?

Lili said...

CS,

Ja majuk paling lama...I kejap aje.. kalo dia tak wish pong takpe. Tapi yg tak tahannya, majuk tak nak makan nasGor yg dia beli. Last2 malam tadi lapor tahap gaban, lupa kejap majuk tu...and I ate like there's no tomorrow.

Hmm...bagi aje keter ape, I 'schumacher' kan semuanya! yehaaaa))

p/s no wonder you tak nak kawan kitaorang semalam kat klabhaus... rupe2nye tidor nak buat pizza. Takpe...takpe...

Lili said...

oh..'dia' there I mentioned tu is of course ler TM. Not Ja or TK! wahahaa

FaAtip said...

**sambil geleng2 keFAla**

rajinnnnnnnnya youuuuuu! masak itu masak ini! **sambil tengok keliling dapur I yang kemas dan bersih macam tak masak setahun!** hehe

somuffins said...

CAT
Mama awak selalu drive laju eh? Kat Msia bolehlah drive laju2 tapi masa kat OZ dulu mana boleh, kan? P means Paw, so it's ok for you to learn driving..


ZARIN
Promise you tak bagitau T, ok? I told her minced meat banyak lemak (dia setuju aje sbb dia tu kononnya health freak). Sebab lagi satu, shhhh.. since she's at home, afdallah dia tolong I sekali sekala (lagi pun dia yg sibuk mintak I buat bergedil tu).

somuffins said...

LILI
TM tak perli you bila tengok you habiskan nasi gor ke? Re: keta, I nih mmg terok as I am not competent to drive any other car except Ara. Apa taknya, tu aje keta yg I ever drove since I could drive 8 yrs ago. Keta TB/D I mmg tak cuit, takott! BTW, I made pizza on early Saturday morning but menguli on Friday nite. Cer baca semula my entry :-)


FA
*sambil geleng2 keFAla* bila baca your statement "sambil tengok keliling dapur I yang kemas dan bersih macam tak masak setahun!" .. Amvoi bestnya, patutlah pantang dengar bunyi sudu berlaga dalam mug, ahaks.

Maya Marisa said...

Cik Som,

Moh i bwk u jenjalan with Aga ok! Ai drive, u duduk blakang ok *wink-wink*

Rima said...

Hola CS
Windu kita kat awak.. dah lama tak de chance nak pi BW.. hope all is well and hope u had a good mothers day semalam.. kita tak celebrate pun.. yg benar kita lupa sampai si papa sonia suruh sonia wish kita happy mothers day.. awwww nasib tak ingat kalau tidak .. patut lah pagi pagi papa sonia dah buat kan kita gorden ramsey scrambled eggs :o)

somuffins said...

MAYA
You drive while I sit at the back? Tu a treat for mother's day ke? tq tapikan tapi.. I nak naik keta you yg itew, boleh?


RIMA
Hola to you too, cewah. Awak windu kat kita tapi nape tak ajak kita sama kesana..kesanaaa? Huwaaa.... Niway, awak tak selebret M'sDay pun tak per, janji dah dapat jalan2n syoping2. GeorgeClooney jadi Gordon Ramsey meh? heheh..

PatinPasta said...

Cik Som,
RC tu tak cicah dengan sambal tumis gak ke? Kombinasi pergh tau, Cik Som! :D

Pukul 4 pagi dok bertumbuk dengan dough? Kalo tak mithali lagik.. tak tau la nak sebut camno.

somuffins said...

Aida
Sambal tumis dah habis maka terpaksalah cicah dgn lauk daging tu.

Sekali sekala kena gak tunjuk bakat mithali yg maximum *moga2 akhir tahun dpt bonus* :-)

FaAtip said...

hehehee...I like when you geleng2 your keFAla...mesti seksi!

dangarumbia said...

Kota Tinggi ?
Aderk! Bilalah dapat balik guling-guling dengan mak!

Alaahai... tengok begedil tu , rasa nak pinjam 2-3 ketul. Nak buat soto, tapi malas nak menggentil begedil!

somuffins said...

FA
Takat geleng keFAla masih lum seksi, tapi kalau gelek dot3, barulaaah .....


TIE
Roti canai made in K.Tinggi tu memang sedap. Mak you mesti pernah makan. I suka gentil bagerdil tapi proses sebelum tu yg I kurang berkenan.

DeLancrettLurpak said...

rajin nye u ciksom!!! complete u!! dengan beriani, pizza, everything..

eheeemmmm, where's the dessert now?

zarin said...

CS
OOO itu ke...hikhik pandai u ye :D
kalau tanya i, sprong tu mcm teropong ke ngintai ke skodeng la kot tapi tak tau la shidah punya meaning plak ;-0

somuffins said...

DLL
Rajin berseason kekdahnya tu, hehe. Dessert? Konon nak buat apam kembang merkah mcm Yat buat tapi tak cukup masa walhal bahan2nya dah siap dibeli. Tulah, kalau takde dessert cam tak lengkap aje ek?


ZARIN
I pandai? hehe, mekasih *senyum girang*. Haha.. 1st time I dengar word sprong tu. Kita tunggu Shidah exflen..

azieazah said...

Tahniah SOM, dapat hadiah Hari Ibu. I duk tunggu-tunggu, hadiah belum balik lagi dari S Alam.

Semalam, last paper. Tapi rini dia pegi berjimba ke Genting plak.

Esok Khamis baru nak angkut balik.

somuffins said...

BLOGGER.COM BUAT HAL ON 13/5, HILANG 1 KOMEN UNTUK AA.

AA
Sebenarnya jarang dapat apa2 hadiah sempena hari ibu. Apa pun, I lebih suka dapat hadiah pisang goreng satu tandan, har3.

Amoy dah mula bercuti? My Amoy baru mula study leave pastu baru exam.