Wednesday, 11 May 2011

Hoooray ... kita hepi!

Morning is supposed to be my best time of the day but somehow lepas breakfast makan leftovers mee bandung, I bukannya bertambah bertenaga tapi rasa lesu cam nak zzzzzz aje. Why oh why?

Dari mana asalnya mee bandung? Kebetulan sekarang nih Ndja n family + Teh are in Bandung. Komain lagi diorang tu asyik berjalan makan angin aje. Msia nih dah kekurangan angin kot? Perut kembong kang baru tau, hawr3 <- stetmen/gelak cemburu. I dah sarankan kat my sistas to carik sampai dapat mee bandung di Bandung. Kalau tak berjaya, jangan lupa belikan I 1-2 helai blouse kat factory outlet,

Almost 3 tahun I berulang alik ke SA tanpa disedari. How time flies and I think (yes I thinklaaa), my driving skill somewhat improves, auwww. Sebelum kereta meluncur, I dah siapkan cash - 2 helai RM1 dan 2 ketul syiling 10sen or else I'd end up feeling very inefficient. Perfectionist kekdahnya? hic! Hp harapan letak atas dash board dan handbag diselitkan sebelah kanan close to peha and almost close to ketiak, hehe. Ini adalah langkah keselamatan ya kawan2.

Lama juga I hulur2 duit tunai bila lalu kat tol tu which I think is a waste of time. Bila ada promo RM30 T&Go, I terus sambar. Lama juga I guna T&Go nih dimana pada pendapat I sangatlah produktif tapi terpikir juga kat minda yang kadang2 baik, kadang2 jahhat nih .. Why doesn't TB bought me one STag? Of course dia guna tapi tiap kali I nak ke SA, tak pernah pulak I nak pinjam his STag.


Tulah kan? Berkat sabar (betul tak tipu, sesungguhnya ada bendanya yang I memang sabar menunggu/menanti, hehe), tetiba semalam TB bitau dia dah belikan I STag, yahoooo... tapikan tapi, I buat2 mahallah pulak "ehhh.. tapi you kan dah belikan ..................". Pastu dia kata apa taw?? Hehe.. dia kata "yang tu adiah eniverseri yang nih hadiah mother's day". Alhamdulillah <- konon baik alim jer but in reality lonjakan dan lompatan dah mencecah siling, okay? ngeheheh.. bbpj!

Semalam I terima panggilan dari telco 012. Since dah bertahun2 I guna pre-paid maka it's about time they offer me post paid plan. The plan sounds interesting but my heart says no, not at the moment. Letih jugalah cs staff tu explain macam2 to convince me tapi tulah dengan I nih, the more you convince me, the more I will run away, hehe..

Sama gak bila I nak beli makanan dari tempat lain dari biasa w'pun makanan tu dah biasa dimakan. Bila I tanya "sedap tak?", I was hoping penjual tu kata sedap tanpa teragak2 tapi kalau dia beri senyuman kerang busuk dengan jawapan/gesture yang negatif, for sure I beredar (tak beli sebab sipenjual tak tau produk sendiri tak kiralah dia pekerja atau boss).

Bab makanan, I am a risk taker. Kalau penjual kata sedap but it is worst than my cooking, I tetap redha n pasrah. Nih mengada ke saja buat2 pelik? hehe.. mengada kot??

18 comments:

kak ja said...

yeayeaaayyyy!! i dpt nomor thatu!!

mlm nnt baru nk kimeng!!

sigit said...

follow me and i will follow you..
http://restarea12.blogspot.com/

FaAtip said...

I pun lethuuuu je pagi ni. I hanya bergolek atas katil. Tak tidur pun, duk diammmmmm je gitu. I terdengar jugak, kain baju, penyapu, mop, pinggan mangkuk semua talking to each other about me! heheheheee

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Kita pernah jumpa kedai makan ada signage: Kalau sedap, beritahu kawan. Tak sedap beritahu kami. Boleh percaya ke? Sedap ni kan very relative gitu. purrr....meow!

somuffins said...

JA
Blogger felat dapat nomor thatu ehh??


SIGIT
Thank you..


FA
You bergolek sowang2, boleh percaya ke?? Tu barang2 kat rumah you duk pot pet pasal you, diorang cakap Melayu eh?


CAT
I think tuan punya kedai tu dah tersangat yakin masakan diorang memang d'bomb. *come, come let me scratch your belly*, meow..

Ribbon Clown said...

haha..tang duit tol tu sama je cam I cik som.. time duk KL dulu, kalau nak balik umah mak, dah siap2 letak duit tol kat bawah handgear..senang nak capai.. I neves kalau lambat/duit tak ngam2x.. tatau la pasal ape neves.. he he dah nak setahun tak bwk kete la ni.. tah bila nak convert lesen jadik lesen singapore tah..

btw,i kindda miss u lah cik som..hi hi boleh? tak sempat nak BW and kalau sempat, tak dapat nak leave sepatah dua kata.. adam sibuk sama ;p

Lili said...

Misshh you so much sampai lupe nak kimeng apa...ni gara-gara ketwakan kimeng Ja n Fa.

psst...I know you came yesterday. Sori ek tak balas kimeng you tu lagi! :D

dangarumbia said...

Eloklah ada smart tag tu, cuma kena ingat simpan dlm dashboard bila tak diguna... orang ni kalau terdesak, macam2 mereka buat.

Lili said...

Kak Som...see, I have not changed much...masih dibayangi watak Puan Pengarah DBP..'ketwakan'? hehe... ketawakan!

azieazah said...

SOM,
sebenarnya, I lebih prefer tido lena semula dalam kul 11 pagi selepas siap semua kerja rumah.

Means: I dah siap garam kunyit ikan, dah siap potong sayur segala. Ready nak masak.

So I akan tidor utk sejam sebelum tengahari. Memang best sangatttttt....!

Mira Marlena said...

Haish...romantik abis ye cik abang!Seronok la CS dapat hadiah sampai 2x dalam vulan ni ek?
*Ni bila nak kasi sneak preview Aga nih?
Nape CS tak ikut sekali jalan jalan gi Bandung?Mak ai,sampai satu dozen t shirt nak pesan...hahah FOC lagi!

Sizuka said...

CS,

I nak smart tag jugak, tapikan, oleh kerana I cuma duduk rumah je, I nak bayar tol pegi mana yek? ishk! kalau I mintak, sampai keluar air mata darah pun, hubby i sure takan bagi.. huhuhu..

k.lili and RC are not the only one yang miss u, i miss u too. I was wondering, mana la u pegi. or patutnya, mana la i pegi kan? hehe.. sorry CS, seminggu ni, sibuk, dan menyibukkan diri. cuaca pulak not helping. huwaaaaaaaaaaa

Oldstock said...

Hmmm.... mee bandung tu mungkin asal dari Bandung Indonesia. Tapi konpem kalau pegi sana takleh jumpa air sirap bandung...

somuffins said...

BLOGGER.COM JAHHHHAT TAW.. I DAH JWB SEMUA KOMEN DARI KAWAN2 SEPENUH HATI DAN JIWA TAPI SEJAK BLOGGER.COM BUAT HAL SEMALAM, HABIS HILANG KOMEN2 YG I JAWAB PADA ENTRY NIH DAN ENTRY SEBELUMNYA. I HOPE KAWAN2 YANG MENGOMEN SEMPAT BACA KOMEN BALAS DARI I MELAINKAN ...

OLDSTOCK
I think mee bandung n air sirap bandung bukan berasal dari sana. Well at least diorang takleh mengaku semua 'bandung' diorang yg punya, ya tak?

Ribbon Clown said...

i still nak claim my comment nyer reply CS.. he he

somuffins said...

RC
No prob bebeh. It's my pleasure to rewrite my comment.

I pun cam you juga. Nervous kalau dah tiba time bayar baru nak terhegeh2 rummaging dlm handbag looking for small change. Guna STag is a breeze, alhamdulillah.

Awak windu kat kita eh? Boleh aje.. Tu juga sbbnya I selalu ngintai2 kat dapur you *kira windu kat you jugalah tu, boleh?*

PatinPasta said...

Cik Som,
Amboi.. orang tu banyak dapat hadiah ye? Patut bebenor la hepi sambil melompat kijang gitu :D

Dulu saya keje kat kompeni yang involve dengan TnG bagai ni. Siap buat sistem untuk trace kereta yang selalu langgar toll (tak bayo). Tak de motif apa pon, saja citer sbb tingat bila Cik Som tepek gambo :D

somuffins said...

AIDA
Orang nak kasi kita hadiah, kita terima. Orang tak nak kasi kita hadiah, kita tempik? har3.. Tak aah, hadiah yg diterima hanya kebetulan aje.

Siapa suka nak bayar tol, ya tak? Tapi kita kenalah compromise untuk memantapkan ekonomi negara *ahli ekonomi tak bertauliah yg bercakap nih, hehe*

So, the so-called system very efficient tak?