Tuesday, 3 May 2011

Goodbye ...

Kesedihannya masih terasa2. Tak tau macamana nak ukur kesedihan nih. Kalau gegaran gempa bumi boleh diukur guna Richter scale tapi kesedihan kami sekeluarga nih memang tak dapat diukur dengan mana2 alat.

Tiap pagi bila bukak tingkap depan, selain tengok kucing dan tupai, 'dia' ada aje kat depan tu tapi dah 3 hari dia takde. Semalam I tanya TB dengan niat bergurau tak berapa nak bergurau "dia buat apa sekarang nih ek?". Jawapan TB buat I lebih sedih "kalau dia ada, sorang pun tak kisah" tapi cepat aje I jawab defensively "ehhh.. sape kata .. I kisah".

'Dia' yang dimaksudkan ialah dia yang banyak berjasa dengan I sekeluarga. Banyak sangat kenangan indah disamping kenangan masam manis selama bersamanya. Nak tulis nih pun tersekat2.. terpandang2 wajah dia ... ishhh... stop it, sampai bila nak bengkakkan mata? Terlebih airmata ke?

Almost 11 tahun bersamanya, of course kita dah anggap dia sebahagian dari famili. In fact I would consider her as my youngest baby. Bila dia sakit, cepat2 kita hantar ke 'doktor'. Selalunya doktor mesti charge beratus2 lemon tapi takpe kalau tu menjanjikan dia sihat untuk terus bergerak menabur bakti.

Dear baby Ara ...

I love you so much but I can't keep you forever. It's about time we got you someone else to take care of you. Who knows maybe that someone can take care of you a lot better than us. If I have my way, I would have kept you for as long as I live but I just can't. I hope you'd take care of yourself and be humble to your new owner. Don't give him unnecessary problems, ok?

*pause sob3*


Baby Ara, soon after we bid our final goodbye, T and I cried as though a member of our family has died. We cried n hugged each other real tight. Abah n D were equally sad but you know men being men, their tear ducts seem malfunction.

I have so many things to write about u, u n me, u n t, u n d, and of course you n abah, but suffice to say now that we all love you very much and miss you terribly! Ara, promise me that you be good, okay?

.

13 comments:

Maya Marisa said...

wah, 11 years? lama nyer. salute la you cik som.
err tapi kan tapi kan...life goes on.
hope you have a better ride as good as Ara :P

Mira Marlena said...

Ya allah...ingatkan betul-betul la ada orang dah meninggal...isk Cik Som nih tau!Suka buat kerja mengejut..heh heh...
Nama kereta cun abis,Ara..sedap pulak namanya!
*Eh,kete my sister lagi lama tau!Bought from 1992 (when I was 11 years old) and till now my dad pakai lagi.

kak ja said...

Kak Thom, b4 Baby Ara left, ada tak u belai2 sterengnya? I buat mcm tu, siap cium2, peluk2 lagi time I nak serahkan my Kancil merah dolu..

Yg patah tumbuh, yg hilang berganti.. Tp yg patah dgn yg tumbuh tak sama, kan? Ciyaaann Kak Thom..

Apapun Kak Som, relakanlah pemergiannya.. Semuanya pinjaman je, kan?

somuffins said...

MAYA
Huwaaaaa nak nangis tonggeng2 to your 'life goes on' (sungguh menyayat hati taw). Kita masih bersedihlah Maya. It was as if Ara betul2 ada nyawa *alaaa, kan dah mataku kembali berkaca2?*


MIRA
Kesedihannya setara kehilangan seseorang pergi tak kembali. Dah 2 minggu I memendam rasa tapi nasib baik makan kenyang, tidur lena dan mandi basah. If I have a bigger compound, I might just keep Ara tapi space constraint so cant do. Huwaaa... Ara, come home to Umi pls...


JA
As you know (I hope you know, hehe) that Ara was the only car I dare to drive. I mmg selesa dgn Ara.. Dahlah auto, power steering dan I like to be in it cos I could see the front view so clear.
I relakan pemergiannya tapi sedih tetap sedih. T nak berkabung sebulan. I bukan aje mengusap2 sterengnya malah I took pic almost every part of Ara's body, auwww...

Cat-from-Sydney said...

Oh...how lucky for Ara has she had known and been loved by you....kan gitu, Aunty CS? Dah jangan nangis, meh sini Angelina peluk (((((HUGS))))
purrrr....meow!

somuffins said...

CAT @Angelina
Thank you. You sure have a way to make me feel good again. I hope Ara will miss me as much as I miss her. Ara is gone now and I cried buckets. Sama berbucket2 when your distant cousins one by one passed away.

DeLancrettLurpak said...

CikSom,

apa nama pengganti ARA? lamanye 11 years, sure banyak memories tumpah air dan makan pisang goreng dalam ARA eh...

alaaaa..senyum la CikSom

ahkakbatik said...

ala cik som... ara mesti seronok sebab tuan baru jauh lebh ringan dari tuan lama... ngiahaha... larikkksss....

FaAtip said...

hrrrmmm...mesti Ara tengah sedih tu. Ntah2 tuan baru dia tak cakne pun. You know cakne? Jangan le malam2 dia biarkan Ara terketor2 sejuk habis kena embun. Tu belum dia letak Ara kat tengah2 jalan sebab lupa isi minyak! Siannn Ara! Mesti dia merindui kasih sayang you! ***larikkkkkk!!!!***

Yat Maria said...

CS

sapa lah pengganti Ara tu? err...bau kedai cam sudah mau mari sampai SG...

bagus dpt owner cam cik som...selalu dibelai jer..err...ada kah juga bercakap ngan baby ara cam ai bercakap2 ngna my plants tu?

somuffins said...

DLL
I tengah senyomlah ni tapi senyom tak simpol bila baca komen kawan2 (komen nakal dan komen kijam, ahaks). Apakah pengganti Ara? Ahaaa... tungguuu (cewah). Memory makan pisang goreng aje dah satu jilid, kah3.


AB
Pandhailah you, tepat sekali. Tuan baru Ara mmg lebih ringan dari I, tu pun kalau tuan baru tu lulus memandu almaklum dia baru 17 thn. Apa pun, I yakin lagi pasti Ara will always miss my warm vontot, auwww..


FA
Stetmen you kat atas tu menghiris jiwa dan qalbuku, huwaaaa.. *airmata merecik habis basah laptop*
(psst.. kopi Ikea tu best ke? Jgn tak tau kopi tu ada campuran home-made laxatives taw), kih3.


YAT
I selalu cakap dgn baby Ara esp time minyak nak kothong dan kiosk masih jauh nak ditujui, haha.. I cakap "hold on baby, hold on baby..". Pengganti Ara? Namanya... hmmm...ummm... huwaaaa...

PatinPasta said...

* diam terkedu sambil hulur sekotak tissue kat Cik Som.

somuffins said...

AIDA
Thank you. Sekotak tissue tak cukup. Kalau ada kain batik or kain pelikat, sangatlah dihargai (kertu punya stock airmata melimpah ruah kekdahnya).