Saturday, 28 May 2011

Mee rebus, katanya...

Pepagi lagi dah hantar mesej kat TB "nak breakfast apa hari nih?". Jawabnya "mee rebus". I thot dia saja nak mengusik, manalah tau dia pernah nampak mee rebus dijual kat kiosk, so otw home nanti dia boleh singgah beli mee rebus.

I tetap heran, ada ke orang jual mee rebus pepagi hari? So I balas mesej dia "Mee rebus? Pls buy one for me. Tq" <- nada mengharap bebenor. TB tak larat bermesej lagi terus telefon "ehh.. bila pulak I kata nak beli mee rebus?". Pulak daaah?

So to cut the long story short n sweet n cute n bearable to read, mee rebus yang dimaksudkan ialah mee megi berkuah *pap tepuk dahi*

Nilah breakfast kita pagi nih, bukan calang2 punya 'mee rebus' - cepat dimasak sedap dimakan ATAU cepat dimakan sedap dimasak? har3...



In fact masa lunch semalam, bibik Som masak 'mee rebus' juga, bubuh udang, daging n sawi. As for 'mee rebus' pagi tadi, TB kata "tak yah campur apa2". Beshhhh... lagilah senang kerja bibik Som, kan?

Betapa untung kalau kita ada bibik yang boleh diharap, rajin lagi kreatip! *uhuk, uhuk*. Mee rebus perisa tomyam jadi hebat just like that *sambil petik jari* bila ayam goreng (3 drumstick) dan sambal udang kering ber-ooolaalaaa dalam 1 mangkok. Kombinasi yang menyerlah!

Lauk2 tu I tinggalkan untuk D tapi tulah bila kita tinggalkan lauk, dia tak makan kat rumah. Bila kita goyang2 kaki, time tulah dia tanya "Umi tak masak eh?". Dushhh!!!

Sabtu lepas I melawat Jaiyen for final goodbye before it closes down for whateva reasons. Melawat aje bukan nak syoping, ehem. Kebanyakan barang yang tak sedap mata memandang dijual murah so bila terpandang one non stick pizza tray yang berlubang2 tu, I was already melompat katak. I thot harganya sama dengan barang2 yang tak sedap mata memandang (no price tag) but was I fooled! Nasib baik tak lompat kijang, takat lompat katak, taklah penat sangat, heheh ...

Bila hati dah suka kat barang tu, I cuba tutup sebelah mata kira set to buy tapi kaki nih macam dirantai takleh bergerak ke cashier pulak. Masa tu barulah terFAndang pizza tray bukan dara lagi, ahaks. Tepi tray dah lekuk pastu baru ingat nak ukur bagai samada it can fit nicely into my oven. Alhamdulillah for the quick thinking, cewah! Selamat my RM21+.

Balik dari Jaiyen mesti lalu Mydyn tapi I jeling aje cos tak bijak kesana pada hari Sabtu lagi pun diorang lokek beg plastik. So kemana nak bawak diri? Si Aga as if could feel me, tup2 lampu signal liplapliplap kekiri, owh so sweet of her (eat your heart out KnightRider, haha..).


Kedai yang dimaksudkan dah lama menapak kat depan Mydyn tu. In fact kat belakangnya ada satu lagi kedai yang lebih besorr menjual segala manikam with reasonable price. Masih tak terkesima nak kesana tapi bila dengar promo dasyat dari sorang pekerja PeTOnas maka tibalah masanya I melabur kesana pulak.



Memang bestlah tempat tu. Hilang ingatan seketika bila terpandang bersisir2 pithang digantong tak bertali melambai2 kearahku, heheh. I beli ikan, udang, daun bawang, pear, 2 biji mangga India dan sesisir pisang emas yang gebu lagi encem!


Yang herannya bila tiba rumah masa mengemas barang2, I tercarik2 mana peginya daun bawang dan buah pear? Puas I fikir sampai berkerut2 dahi *dramatik sket* maka jawapan sahih hasil kerutan dahi adalah ... mungkin I bubuh buah pear n daun bawang kat troli orang lain, waakakakakaaa.... <-- kelakar tak? Mau tak? hahaha..

16 comments:

Mira Marlena said...

Tu dia edisi update terbawu dawi Chek Thom...
Jaiyen nak tutup dah?Aiseh..situ tempat kami bershopping masa baru kawen dulu..Mydin much better when it comes to low prices.
Mangga tu CS beli dekat kedai segar tu ke?Seberang jalan dari Mydin?Lupa pulak nama kedai tu.Mesti orang tu pun cam CS, Bila masa aku beli daun bawang ni?Pear ni pulak mana datangnya?Hehehehe

DeLancrettLurpak said...

hehehe, ada ka letak dkt trolley org lain, nasib baik tak tertukar the whole brg kannn? naya je.. hehee

Mama said...

Salam CS

Apa kaba? he he... I baru balik dr seberang laut!!!!!!

Kebetulan.... pagi tadi I pergi Tesco, masa nak bayar ada 2 barang pelik dlm troli I... hmmmm... mesti kes org tu terletak dlm salah troli!!!

Yat Maria said...

Cik Som

macehhhh for the email.. :) dah baca dah..paham dah segala isi kandungan..hehe..ni sajer nak bitaw, Anie sihat sejahtera...member kim salam pelok cium...member sekarang dah sama cam ai...working mom...so tu yg dia terbongkang hari2 balik opis..lagi 2 ke 3 bulan agknya member leh hapdate or jenjalan kat umah kengkawan..begitu la citer dia...nanti2 ai dtg lagi cik som or balas that email k...nak kena kluar pi BBQ plak dah ni...

hahaha...cik som..ai nyer word verif hababon...muahahha teringat oplak hababot

Maya Marisa said...

aiyo cik some...wat happened la...silap letak troli gitu!

ppssttt u nak dengar cerita kelakar tak cik som. maya dulu pernah tersilap kereta masa kat parking lot! rupanyer keta maya sebelah keta org tu. sama kaler & brand pulak tu. maluuuuuuu

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Alamak! Baru semalam kat TMC ada makcik tu selamba je taruk barang2 dia dalam trolley kami...udahler barang2 yang sgt kami tak gemar mcm popia segera, karipap segera...eee...tak kuasa! Itu bukan Aunty CS ye? Takde pulak pear dengan daun bawang dalam troli kami. purrr....meow!

kak ja said...

"Masih tak terkesima nak kesana tapi bila dengar promo dasyat dari sorang pekerja PeTOnas maka tibalah masanya I melabur kesana pulak."

Itu stetmen yg buleh disalahertikan:-

sorang yg berniat serong mgkn mentafsirkan ayat ni sbg: pekerja peTonas tu promo giler2 tandas stethen tu, membuatkan u tertarik utk tumpang melabur kat situ..

*drp I yg tak pernah berniat serong kat u..

ahkakbatik said...

saja nak cakap allu kt cik som.. lama saya tak teleport balik mesia... windu sama mangga manis... lebih2 kalau abg bangla yg juai...

azieazah said...

Apakah agaknya punca boleh terbubuh di dalam troli orang lain?
Adakah kerana leka terpandang mat mat bangla or Mynamar di situ?

Ops! baru tingat, Bibik SOM punya taste sudah tentulah Melayu sejati! ahaks!

Weyyyyyyy meegi kari rebus!

Ribbon Clown said...

CS,

Bila jaiyen ni nak close..? dah byk kali u bgtahu nak tutup..I debar .. ;p

Rima said...

CS
When u mentioned pasal salah letak barang.. i baru teringat that i hv to return one plastic bag that doesnt belong to me when i did my groceries shopping the other day.. dalam plastic ade a pack of abalone, two sardine can and luncheon meat ahaks.. kesian orang tu.. sure bila balik rumah dia cari cari barang dia

somuffins said...

Kawan2...
Sabaq naa.. nanti I menyusul dengan jawapan to your comments. Timakasih diucapkan.

somuffins said...

MIRA
Sejak Jaiyen tu bukak, dah beribu I melabur kat situ until Mydin dibukak just nxt door. Jaiyen tu almost barren tapi ntah bila nak betul2 ditutup. Yes, those mangoes I bought kat kedai depan Mydin. They sell per fruit not per kg. I beli cos I thot cam reasonable aje harganya, wallahualam. Part silap bubuh barang dlm troli, mmg ada penjelasannya, hehe..



DLL
I know why I tersilap. Buah pear n daun bawang are the 1st two items yang I ambik so it means my troli mmg kosong. Kebetulan ada troli nearby yg juga kosong, maka I sesedap rasa put those 2 things in it. Logik kankankan?

somuffins said...

MAMA
You baru balik dari seberang laut? Laut dalam atau laut cetek? hehe..
I think kes tersilap bubuh barang dlm troli dah menjadi fenomena, kot? kiahx3..


YAT
Thanks for the news on Anie. In case you baca my jwpn nih, kindly send my salam to her. How was your BBQ outing? Mantap kah??


MAYA
Silap troli sebab .. *sila refer my answer to DLL*. Anyway, citer silap masuk keta tu is a classic case. Camana boleh TAK sedar n sedar that the car wasnt yours? kahkahkah ...

somuffins said...

CAT
Silap bubuh barang dlm troli orang dah jadi fenomena for all makciks. If your troli takde pear n daun bawang, sah bukan kerja I, haha.. Lagi pun, TMC tu is qte far from my house :-)


JA
Alangkah serongnya pendapat(an) you Ja. Sejak bila PeTOnas tu jadi bank that I have to melabur kat sana? haha.. gotcha!


AB
Mekasih sudi allu2 kat kita. Skrng musim mangga; so kita kat sini boleh tdo mangga, mandi mangga dan makan mangga. Jgn jeles, heheh. BTW, dah habis pack lum??

somuffins said...

AA
Kalau ada mat Bang or mat Myan yg encem2, berbaloi gak buat silap atau sengaja buat silap tapi takde sorang pun looks close to Hrithik, har3. Psst.. taste kita 'mixed' laa...


RC
Nanti I tanya CEO Jaiyen bila diorang nak betul2 sealed itu Jaiyen, eh?? But if you must know, kat dlm tu dah almost barren tapi masih dijual ikan, udang bagai on a smaller scale.


RIMA
Your case lagi haru.. camana boleh jadi cam tu? Tu mesti kes tak perasan, kerja uncle/aunty yg dah pencen, hehe. Sure diorang tercari2.. kesian..