Friday, 20 May 2011

Sign of old age?

Dengan apa yang berlaku semalam, sesungguhnya I takut jika hari2 mendatang I jadi pelupa tahap masyaallah! Dah sah2 I bubuh kunci rumah dalam poket seluar sebaik pintu dikunci tapi tak sampai berapa minit dalam kereta yang baru bergerak dah berteriak "ehhhh kejap, jap, jap ... kunci rumah.. mana kunci rumah tadi?".

Nasib baik sedar kunci rumah takde ketika kereta mula bergerak. What if kereta dah jauh bergerak atau tengah syok2 makan tetiba teringat hal kunci rumah. Oh no, a situation I wouldnt like to imagine eventhough it has happened once before. Shh..

Masa gigih mencari2 kunci, my telinga kinda pedih bila T kata "cuba check bawah bont** Umi.. selalunya Umi tak rasa apa2 bila duduk atas barang". Aduhhh!! lancang kuning betul mulut si T tu ek?? Yaalah, memang Umi nih terlebih lemak kat situ tapi perlu ke T tabur garam kat luka Umi? Ouch!

Post mortem penyebab lupa: Engsel gate terkeluar dari 'soket'nya gara2 gate dah karat!

Setelah mengenal pasti mana perginya kunci, kereta pun meluncur ke PJ to pick Ngah n Teh dulu, pastu baru ketempat makan.


Ngah's small portion of mixed salad whereas Teh n I shared one big plate of the same thing.


Snack kesukaan orang Swiss - kentang diracik2 dan digoreng tanpa guna banyak minyak.

Kentang tu dimakan dengan mushroom berbagai jenis ...


Grilled sirloin steak pilihan T. Dah ada macam2 makanan atas meja maka haruslah kita saling bertukar2 makanan diantara satu sama lain.

Camera woman dah menggigil kelaFAran maka tu aje gambar2 yang sempat ditangkap! Mekasih pada Ndja sebab bermurah hati belanja kita makan sekali lagi kat situ.

I berkenan dengan kusi meja warna coklat yang panjang tu. Kalau dapur I besar, nak aje I custom made kusi meja macam tu (sedar akan keadaan diri, ukuran meja n kerusinya wajib dilebarkan, haha).

Kenapa Bak tak tempah kusi meja the Waltons masa kita sedang membesar dulu? Hmm...

14 comments:

FaAtip said...

memandangkan i pun tengah kelaFAran..I vetul2 tegowwdaaa melihat gamvar2 makanan itewww....huhu

alamak! cerita ceritut yang mana satu ni??? **betul2 dah luFA ni**

**sengaja x nak tunjuk yg I gemvira dapat kimeng nombor satu** :D

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

hahaha..

nak imajin kebesaran vont*t kak som lah..



PJ kat mana tempat makan tu kak? menarik dan tertarik the bomb pulak..

zarin said...

CS...
lamanya i tk ke sini...i miss u and i miss eating at Marche jugak..huhu i love itu rosty n mushrooms ;-)

DeLancrettLurpak said...

cikSom, you dgn I share the same problems.. cannot feel when we sit on something.. and the worst case, i letak kunci dalam poket seluar depan, then menceceh2 carik kunci, sekali rupanya dalam seluar.. tak leh rasa tau, sebab lemak banyak sgt, kihkihkih

Ibu n Abah said...

Woooiitttt....
Weeeeettttttt...
Nombor satu nampak....
Ala... sebab kealFaan yang tak terhingga i hari ini.. tak dapat i tempat pertama... kalau tak tu memang situlah tempat i parking keta i...ehem.
Kak Som...
Setelah membaca rangkap pertama karangan u, entah macamana punya Fening i membayangkan u dah pun duduk makan kat restoren tu.. lepas tu u kena balik?.. Cuba u peksa.. kat mana u lencongkan pembaca????
Lepas tu rangkap seterusnya u kata u baru nak jemput Ndja dan Teh...
Then baru i tersedar dari lamuman yang u ni sedang menikmati makanan tapi u kena pulang kerumah cari kunci... hisssshhhh hisshhh.
Oppppssssss mahap...
ini hanya kotak komen.. bukan entry kat blog i...
Mahap bebanyak....!!!

Sizuka said...

CS,

I pun selalu jugak lupa sekarang. selalunya lupa kat mana i letak hp. nasib baik hp tu ada bunyi. kalau tak jumpa cari je, terus telepon guna hp lain.

kalaulah kunci pun ada bunyi.. alangkah senang hidup.. i nak kunci kereta yg ada bunyi bila ditelepon.. then that will solve hubby's problem of selalu lupa mana dia letak his car keys.

where's mache? nampak food sedap sgt! esok i'm going to chilis empire lagi.. hehehhe

somuffins said...

FA
Nampaknya ada owang jelez you dapat no. 1 eh? Tapi tulah kehidupan, kejap kita kedepan, kejap kita corot. BTW, you ingat tak masa I keGanu dulu, masa kita cakap on the phone, kan you kata nak menulis cerita yg amat panjang tapi masih rohsia ketika tu.


AZRINA
Silalah imagine I nih Oprah Winfrey, ngeheheh.. Tempat makan tu bukan kat PJ tapi kat the Curve, KL (sekitar kawasan 1-Utama, Ikea).


ZARIN
Miss u too. You kemana aje? Busy with orders ehh? Niway, that was my 2nd time to Marche n my 1st try on Rosti. Shidah mcm minat nak kesitu, apa kata you pergi dengan dia?

somuffins said...

DLL
Bila baca your komen kat atas tu, ni aje yg I mampu kata "ADAKAH NASIB TIDAK MENYEBELAHI KITA?", huwaaaaa....


AKAK
Cara penulisan I kali nih macam drama, ada flashback gito. Cuba you baca semula dengan tenang, pelan2, selow mosyen .. BTW, you jangan silap baca, NDJA n NGAH vukanlah owang yg sama.


SHIDAH
Nampaknya kes 'hilang ingatan sementara' dah menular pada yang muda dan tak berapa muda, hehe. Yes, if only semua benda mcm hp boleh keluarkan bunyi, senang sket ek? Marche tu kat the Curve. Zarin tau tempatnya..

azieazah said...

SOM,
U membesar di zaman Waltons eh?

ohhh I pernah teringin nak ada kereta kuda macam Laura naik dalam Little House on the Prairie...!

somuffins said...

AA
I membesar sejak zaman Flinstones lagi, heheh.

Baju yg Laura pakai cantik2 kan? So my kakak dah buatkan I satu baju tidor ala Laura. I suka sangat baju tu, bila basuh kering pakai, basuh kering pakai..

You teringin naik keta kuda sambil 'dipandu' oleh Michael Landon ke? auwww...

PatinPasta said...

Cik Som,
Bukan sign of old-age la Cik Som.. saya rasa syndrom kot sebab saya pon sama. Sebelum tutup pintu mesti terpikir pintu fridge tertutup rapat tak dan gerenti akan gi jugak ke dapor and jenguk. Huhu!
* psst.. kita-kita kan muda selamanya maa! :D

Sodap sungguh menatap menu omputeh nun. Nasib baik Cik Som gi makan kat luar, kalo tak.. nescaya saya gi rumah Cik Som sekarang jugak! :D

somuffins said...

AIDA
Bila you kata bukan sebab old age tapi it is a syndrom, haiiiiiih.. lega rasa dihati as if 15 yrs have been taken off from my real age. Awesome!

Kalau menu omputeh mmg kena makan kat luar sbb I tak reti nak masak. Nak cuba buat ASADO, tapikan tapi.... tunggu you ajelah buatkan, boleh?

dina said...

kak, tu mcm kusi meja kantin skolah rendah jek...hehehe

somuffins said...

DINA
Hi cik Dina, mana pergi menghilangkan diri? Busy keja or busy menyambut orang baru? hehe..

Memang betul macam kusi meja kantin sekolah. Beza pada ukurannya, almaklum ... I kan syomel??