Monday, 16 May 2011

Tarmos aka flask, makan n such ...

Alamak! masa menaip nih baru teringat I tak beri ucapan pada my SIL n her hubby sempena Hari Guru. Bersms dengan dia tadi asyik tanya camana nak masak mee sifut (MS) terus tak ingat langsung! I was a bit upset when SIL says MS tu sedap digoreng begitu saja atau dibuat pengat (?) walhal I dah confidently rendam 4 keping untuk dibuat mee goreng. I tanya my SIL cara masak MS sebab dia yang beri MS tu (as buah tangan masa anak dia datang 2 minggu lepas).

Punah harapan gua maka dengan hormatnya 4 keping MS tu dibubuh dalam plastik terus dump masuk freezer diiringi ucapan cold dreams ok? Sebagai penggantinya, I goreng bihun putih tanpa sawi tapi dimeriahkan oleh kehijauan daun bawang. Dah tu aje yang ada. Rencahnya daging n kek ikan kurun ke-19. Sekian.

Tengahari tadi bila TB jelajah supermarket beli makanan kucing, kopi dan ntah apa2 lagi (termasuk mag GoodFood for me), I pulak hantar T balik kemarkas. Budak tu ngada taw. Dah TB cuti, I suka aje kalau kita yang hantar dia balik tapi dia pulak excited nak bawak Aga kat highway so hajatnya I perkenankan. Hala balik, I ketaq drive sensorang tapi soon after terasa cam best aje sebab Aga punya 'pick-up' amvoimak cun! *sori Ara, I terpaksa puji Aga*.

I tiba rumah just in time menyaksikan heroku tengah unload barang2 yang dibelinya. Lepas solat zohor kita keluar ke SubPred nak cari a new flask aka 'tarmos' sebab tarmos lama yang TB dah guna lebih 8 tahun dah koluinnalillah (tarmos untuk isi air panas as bekalan ke ofis), haha.. tuannya dah tersilap letak atas kabinet dapur, tarmos tergelincir kelantai, prrrang! verkecai.

Ekceli minggu lepas TB dah beli tarmos lain menggantikan yang berkecai tu. Ingatkan bagus bebenar tapi hancus sebab air panas cepat sejuk. What the...kan? maka pencarian tarmos pun bermula. Kali nih kita dah pasti nak beli jenama Thermos *terbukti sejak turun temurun jenama tu boleh diharap*. Tarmos yang berkecai dari Thermos juga.


Nak cari tarmos pun boleh meleret2 bercerita, ek? ekekeke. Anyway, TB went home a happy man grinning from ear to ear as he got what he wanted, a 1 litre Thermos flask. Orang Melayu, at least my extended families always refer a flask as tarmos. Now I know why ... if orang dulu2 sebut Change Alley (in Spore) as Chenchali maka tak heranlah kita panggil tempat simpan air panas tu tarmos. Dah jenamanya Thermos, kaan??

Dah penat nonggeng2 cari tarmos thethuai, perjalanan seterusnya haruslah ketempat makan. OTW to rest. chic rice, I singgah McD beli sundae perisa terbaru (caramel banana) afdal dimakan semasa menunggu makanan tiba.

Dah lama tak makan kat rest. chic rice nih. Menunya boleh tahan meriah. TB had chic rice, fish ball soup, nata d'coco n kopi. I makan sepupu sepapat wantan dan sup wantan udang. See? No rice and no drinks. Berjimat kekdahnya, heheh.

Tengahari semalam since T masih ada dirumah, kita makan tengahari kat Bamboo Garden. Kita bertiga skip rice tapi TB order mee gemuk hitam.

I punya buttered prawns tiba dulu. Diratah aje tapi lebih ummph kalau makan dengan nasi.

Sedang TB menikmati mee gemok hitam dia tu, kepak ayam goreng pun tiba. T n me cukup perihatin, kitorang tolong ringankan beban TB menghabiskan kepak ayam tu.

Akhir sekali pesanan T pun tiba. Sotong goreng tepung diratah begitu saja.


Musykil tak kenapa T and I ratah lauk aje? Bukan sebab berdiet tak makan nasi tapi sebenarnya T dah makan nasi dengan leftover lauk2 dan I dah makan lebihan pizza sebelum kita keluar; lagi pun tak sampai hati tengok TB makan sedap sorang diri, maka tulah kita temankan. Katanya sharing is caring, tak gitu?
.

18 comments:

Ribbon Clown said...

CS,

I bgn awal pagi ni, semata2 nak nak comment blog u pjg lebar sket he he {and of course buat benda lain yg lebih barakah dibuat di pagi buta ni..ok ok i know...no need to explain urself RC..sshhh...}

1. I suka mee sifut..kecian kat ms yg diperuk lam freezer balik tu..goreng la cepat2..makan ng sambal ikan bilis manis sedap..

2. I nak bgtahu u yg I pun ade kek ikan kurun ke 19.. lom pakai lagi ;p

3. Tarmos, megi, colgate, nestum, pampers, kleenex, tupperware, zip-loc, vaseline, post-it-note,google, xerox.. byk aa brand dah jadik generic noun..oh laju otak I pikir pagi2 camni..he he

4. sundae perisa caramel banana..nape mekdi sini takde..ciss..sedap sgt bunyiknyer..

5.Butter prawn tu pun nampak sedap..halus je telur tu di kirai.. i nak try la gi makan kat BG ni.. :D

ok sekian..

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah tu nak bagi karangan UPSR agaknye,hehehehhee..

CikSom pulak adalah karangan PMR, hehehe..

anyway, baik betol niat suci CikSom.. nak tlg makan ehhh... ciss!!!

Yat Maria said...

Cik Som

ai pun bangun pepagi tawwww pasal nak komen gak..

err...mee sifut tu as in seafood ke siput? mushkil sket..

and talking about chenchali, ni first taim ai dengar selalu my late granny (may Allah bless her soul) ada sebut ababot..ku pikiak2 ababot tu is it harbour boat? or harbour board? ada pernah jugak dulu when she was around ai tanya my grandma, tapi seingat ai, ai kena marah balik sebab apasal tak paham2 ababot tu hapa...dia kept on repeating to me with an increase in octave of her voice..ABABOT LA ABABOT!!!! ai just angguk2 jer lepas tu, takut nak tanya lebih2...takut plak her sireh laden saliva terpercik kat muka ai bila suara dia naik lagi beroctave2 nak kasi cucu dia ni reti the word ababot...is one that need no further explaination kekdahnya!

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Boleh kasi coordinate itu bamboo garden? Mintak maaflah, kami ni kan masuk kategori "pulanglah perantau" gitu... Dah lama nak cari butter prawn yang purrrfect gitu, kalau yang nestum lagi sedapppp... *drool*
oh, Kimi itu ialah sempena Kimi Raikonnen, alah, mamat Finland F1 tu. Kami ni kan keluarga celebrity. Tengoklah nama2 feline kat rumah ni. purrrr....meow!

Ibu n Abah said...

kak som..
butter prawn memang nampak sedapppp....baru kita terperasan yang kita dah lama tak makan butter prawn... 'oooooo Yang, jom kita keHaji Sharin Low...'- dialog baru sejak permintaan ipad belum diperkenankan....
kita pun panggil tarmos walaupun beli tah apa-apa brand...
macam colgate.. walaupun brand darlie...

somuffins said...

RC
I suppose pagi2 you kesini dah cuci muka berus gigi segalak? hehehaha.. Am sure you dah wangeee..
1. MS tu you goreng cam keropok ke?
2. You pun ada kek ikan kurun ke-19? muahahaha.. keji kita ek?
3. Langkah jer Selat Tebrau, dapatlah you merasa sundae tu.
4. Maybe tempat lain punya buttered prawn lebih sedap but for me dah yummylah tu - ada rasa lemak, masin, manis, pedas (cili padi) dan wangi daun kari.

somuffins said...

DLL
Niat suci sentiasa membarrra dihati lagi pun charity begins at home, kan?? I cuma beri peluang kat TB mengaut pahala bebanyak dgn lebih kerap belanja kita makan, hehe.

Karangan UPSR/PMR? Nasib baik masa menaip tu I bedung jari jemari, kalau tak dah tahap PhD taw :-)

somuffins said...

YAT
Sesiapa yg bangun pagi, rejekinya murah. Mee sifut is mee siput tapi rupanya tak macam sifut vavi or any other sifut, hehe.

Ababot? BUT you need to explain it to me. Apakah ababot itew? Adakah raundabaut? Muahahaaaa...

somuffins said...

CAT
Kindly bitau your Mama, I dah terangkan kedudukan BG tu kat your blog.

Nak confirm samting here. Mula2 you sebut pasal cikKiah n Kimi, are u refering to felines or cars?

somuffins said...

AKAK
Kebetulan CAT teruja dgn buttered prawn, I dah sarankan pada Mamanya untuk cuba keRestoran Hj Sharin juga. Mekasih :-)

Masih belum diperkenankan iPad? Mintak aje test pad atau pad yg itew, ooooops!

PatinPasta said...

Cik Som,
Lepas tengok butter prawns ratahan Cik Som tu, terus lupa hal ehwal tarmos. Camno la derang buleh buat halus halus (telur kan?) gitu ek? Isk!

Maya Marisa said...

Cik Som,

Butter prawn itu menusuk kalbuuuuuu

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Cars not cats. purrrr.....meow!

somuffins said...

AIDA
Agree with you... camanalah diorang boleh godak telur jadi halus mulus cenggitu. Kalau I yg buat pasti terus jadi omelette!


MAYA
Sesungguhnya memang menusuk qalbu!


CAT
Mekasih ... *sambil tarik ekor you*

Sizuka said...

CS,

huwaa.. i sedih giler ni. tak tau pesal, ur blog post dah tak keluar kat my blog, so i selalu ketinggalan ketapi bila u post new entry.

ni pun kan, i datang sebab tiba2 teringat kat u, rasa rindu pulak. nak sms, tapi malasnya nak menaip dengan jari2 gemuk ni sebab, kalau nak tekan a, jadi s, kalau tekan u, jadi y or i.

ps : boleh tak makankan utk i butter prawn tu lagi sekali? nampak sedap sungguh. i hanya mampu telan air liur je.. huhuhu

pss : i type2, pastu post comment, tgk2 i silap guna google account.. =,=

somuffins said...

SHIDAH
Timakasih sbb merindui I, auwww tapi jangan sedih giler, sedih sikit2 tak per, ahaks.

Ekceli bukan silap you. I yg silap, hehe. I nih kan kalau tulis entry bukan tau nak publish dan2. I will tulis sikit, stop n keep in draft. Pastu sambung lagi. Becoz of that kinda kelembapan on my part, my latest entry wont appear as the latest on your bloglist or on anybody's bloglist.

Thanks a lot for dropping by bila rasa windu kat I. Muah..

Eine Frau aus Botnang said...

Salam Cik Som, I guess some of the emails yang I hantar tak sampai ke empunya badan. Sigh takpelah.. I do it here instead http://fraunfashaholz.tumblr.com/

Thank you for still wanting to read. And by the way I baru je habis lap kapet yang penuh dengan my air liur meleleh lepas tengok butter prawn tu! Menusukkk ke jiwa. Take care dear

somuffins said...

FASHA
Thanks so much. Baru jer visit your blog. Nak kena katam sebulan punya entries nampaknya.

Dah beberapa jam since you last visited my blog, kapet yg you lap tu dah kering lum? heheehe..